Kiertotalouden TKI-boosteri

Edistää yritysten vihreää siirtymää auttamalla yrityksiä löytämään mahdollisuuksia muutoksessa kohti vastuullisempaa ja kestävämpää liiketoimintaa

Kiertotalouden TKI-boosteri edistää yritysten vihreää siirtymää auttamalla yrityksiä löytämään mahdollisuuksia muutoksessa kohti vastuullisempaa ja kestävämpää liiketoimintaa. Hankkeessa vahvistetaan uusmaalaisten yritysten kiertotalousosaamista sekä kiertotalousratkaisujen ja innovaatioiden löytymistä. Tuotteistamisessa sovelletaan terveysteknologian puolella kehitettyä biodesign-tuotekehitysmallia.

Hyödyt yrityksille

Hanke tarjoaa yrityksille tuetun yrityslähtöisen TKI-toiminnan mallin:

  • tukemaan yritysten innovaatiotoimintaa
  • hyödyntämään tulevaisuusmuotoilua ja ennakointia liiketoimintamahdollisuuksien tunnistamisessa
  • Vahvistamaan kiertotalouden osaamista ja sitä kautta kasvua ja uudistumista.
  • lisäämään kiertotalouden tuotekehitystä ja tuotteistamista

Työpaikkalähtöisen TKI-toiminnan prosessi pk-yrityksille

Mallissa yhdistetään liiketoiminnan kehittämisen ennakointi, uudenlainen työpaikkalähtöinen TKI-toiminta ja terveysteknologian tuotteistamiseen kehitetty Biodesign-toimintamalli, josta muotoillaan kiertotalouden kysymyksiin soveltuva toteutus.

Ennakointia ja liiketoimintamuotoilua yhdistävällä tulevaisuusmuotoilulla vahvistetaan yritysten kyvykkyyttä tunnistaa uusia kiertotalouteen linkittyviä liiketoimintamahdollisuuksia.

Yritysten työpaikkalähtöisessä TKI-toiminnassa kehittämistyötä tekee yrityksen oma henkilöstö hankkeen asiantuntijoiden johdolla.

Biodesign-prosessissa yrityksille tarjotaan mahdollisuutta jatkaa tunnistettujen liiketoimintamahdollisuuksien kehittämistä markkinavalmiiksi tuotteiksi ja palveluiksi.

  1. Ennakointi- ja tulevaisuustyöskentely yrityksessä
    • Ennakointityöskentelyn avulla yritys tunnistaa aitoja tarpeita ja mahdollisuuksia vihreän siirtymän ja kiertotalouden kentällä.
  2. Työpaikkalähtöisen TKI-toiminnan projekti (de-minimis-tuettu)
    • Yritys toteuttaa tuetussa prosessissa oman TKI-projektin, joka vahvistaa yrityksen kiertotalousosaamista sekä auttaa sitä tuottamaan analyysin, prototyypin, tuotteen, palvelun tai muun kiertotalouden alan innovaation.
    • Mikäli syntynyt tulos on skaalattavissa tai mahdollistaa laajemman tuotekehityksen, voi yritys osallistua biodesign-prosessiin.
  3. Biodesign-prosessi (de-minimis-tuettu)
    • Biodesign-prosessi (tunnista - kehitä - toteuta) nojaa 1. ja 2. vaiheiden tuloksiin, mutta laajentaa palvelua.
    • Monivaiheisessa kokonaisuudessa otetaan huomioon tuotekehityksen useita vaiheita tarvelähtöisyyden sekä taloudellisten ja teknoloisten mahdollisuuksien kartoituksesta, regulaatioon ja standardeihin, markkinointi- ja sidosryhmästrategioihin sekä lopputuotteen jälkihuoltoon ja asiakaspalautteen keräämiseen.
    • Prosessin lopputuloksena voidaan synnyttää uusia tuotteita ja palveluja, jotka vastaavat markkinoiden tarpeeseen toiminnallisesti, vaikutuksiltaan sekä taloudellisesti. Tavoitteena myös tuotteen tai palvelun skaalaaminen ja kansainvälistäminen.

Kohderyhmät

Hankkeen varsinaisena kohderyhmänä ovat keskisuuret uusmaalaiset yritykset, jotka lähtevät tuetussa prosessi kehittämään osaamistaan vastaamaan liiketoiminnan muutostarpeita kiertotalouden alueella.

Yhteystiedot

Projektipäällikkö Elina Förster
Metropolia Ammattikorkeakoulu
Puh. +358 40 184 1947
elina.forster [at] metropolia.fi (elina[dot]forster[at]metropolia[dot]fi)

Asiantuntija Emilia Vesanto
Metropolia Ammattikorkeakoulu
Puh. +358 50 598 1947
emilia.vesanto [at] metropolia.fi (emilia[dot]vesanto[at]metropolia[dot]fi)


Kiertotalouden TKI-boosteri on Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) osarahoittama hanke, jota Metropolia ja Laurea ammattikorkeakoulut toteuttavat yhteistyössä Uudenmaan alueella. Hankkeen toiminta-aika on 1.11.2024-31.8.2027.