Teoria
Teoriaosa antaa osallistujille käytännönläheiset perustiedot erilaisiin työturvallisuusnäkökohtiin ja haastaviin vuorovaikutustilanteisiin. Teoriaosassa käsiteltäviä sisältöjä ovat mm.
- keskeiset työntekijän oikeudet ja velvollisuudet haastavien asiakastilanteiden ja väkivallan uhkatilanteiden ennaltaehkäisyssä ja tilanteiden jälkeisessä toiminnassa
- turvallisuusriskien tunnistamisen ja ennaltaehkäisyn periaatteet
- ammatillisen vuorovaikutuksen sekä oman toiminnan ja suhtautumisen merkitys
- väkivallan uhan ennaltaehkäisyn, tunnistamisen ja uhkatilanteessa toimimisen periaatteet
Koulutuksessa käytettävät esimerkkitilanteet sekä näkökulmat muodostetaan osallistujien työskentelyyn ja arkeen sopiviksi.
Simulaatio
Simulaatiot toimivat täydentävänä elementtinä teoriaosuuden päälle. Simulaatioissa osallistujat pääsevät harjoittelemaan ja syventämään käytännössä teoriassa opittuja aiheita. Simulaatioissa käsiteltävät tilanteet suunnitellaan tukemaan osallistujien arkea. Simulaatioissa otetaan yleisesti huomioon
- haastavissa vuorovaikutustilanteissa toimiminen
- väkivallan uhkatilanteessa toimiminen
- omien asenteiden, toimintamallien ja tunnereaktioiden tunnistaminen haastavissa ja uhkaavissa tilanteissa.
Defusing
Defusing, eli jälkipurkukeskustelu, on mahdollisimman nopeasti haastavan tai traumaattisen tilanteen jälkeen suoritettava pienryhmäkeskustelu, jonka tarkoituksena on palauttaa mukana olleiden henkilöiden työkyky, normalisoida tilanne ja antaa kaikille läsnä olleille samanlainen tieto tapahtumasta. Käsittelemättä jääneet tunnekuormitukset alkavat ennen pitkää heikentämään työntekijän suoritusta, mikä aiheuttaa kasautuvaa stressiä ja työntekijän hyvinvoinnin heikkenemistä. Koulutuksen laajuutta ja sisältöjä voidaan rajata osallistujille sopivaksi. Sisältöinä voidaan pitää mm.
- haastava tilanne, traumaattinen kriisi, sen psyykkinen ensiapu ja defusing -istunnon järjestäminen
- defusing työskentelytapa ja sen organisointi työyhteisössä.