Vihreän siirtymän tuotekehitys -koulutus
Tule mukaan opiskelemaan vihreän siirtymän perusteet. Ilmoittautumisaika 21.08.- 31.12.2024.
Tule mukaan opiskelemaan vihreän siirtymän perusteet. Ilmoittautumisaika 21.08.- 31.12.2024.
Tule opiskelemaan vihreän siirtymän perusteet maksuttomassa verkko-opintokokonaisuudessa. Opintokokonaisuus suoritetaan täysin itsenäisesti Moodle -työympäristössä, ja kokonaisuus on pyritty integroimaan työelämään, joten voit suorittaa opinnot työsi ohessa.
Opintokokonaisuus on jaettu kahteen osaan. Ensimmäinen kokonaisuus sisältää yleistietoa vihreästä siirtymästä. Tähän kuuluvat kurssit vihreän siirtymän opintokokonaisuus, kiertotalous, puhtaat energiaratkaisut, P2X ja vihreän energian varastointi ja käyttö. Toinen kokonaisuus keskittyy vihreään siirtymään tuotesuunnittelussa ja tuotekehityksessä.
Tähän kuuluvat kurssit
Voit myös suorittaa yksittäisiä kursseja oman tarpeesi ja mielenkiintosi mukaan. Lue lisää sisällöstä kohdasta Koulutuksen perustiedot.
Vihreä siirtymä on mahdollisuus. Vihreä siirtymä avaa suomalaiselle elinkeinoelämälle ennennäkemättömän mahdollisuuden luoda uutta: osaamista, työpaikkoja, kansainvälisesti kilpailukykyistä tuotantoa.
Tervetuloa opiskelemaan ja innostumaan vihreästä siirtymästä!
Opintojakso perehdyttää osallistujan vihreän siirtymän aihepiireihin ja antaa valmiudet kehittyä rakentamaan tulevaisuuden kestävää taloutta ja kasvua ekologisesti luonnonvaroja ylikuluttamatta ja fossiilivapaasti. Jaksolla esitellään kurssikokonaisuuden yleiskuva ja käytännöt.
Kurssin suoritus hyväksytty/hylätty.
Kenelle: Kurssi sopii kaikille, jotka haluavat kattavan tietopaketin kiertotaloudesta, mutta eivät ole vielä perehtyneet teemaan syvällisesti. Sisältö sopii suunnittelijoille, asiantuntijoille ja henkilöille jotka kaipaavat innostusta ja motivointia sekä esimerkkejä kiertotalouden liiketoimintamalleista ja sovelluksista. Kaikille, jotka kaipaavat eväitä, ajatuksia ja työkaluja muutoksessa kohti kiertotaloutta.
Mitä saat: Opit tehokkaasti mitä kiertotalous on ja mikä on sen merkitys tulevaisuudessa. Tunnistat mahdollisuuksia hyödyntää kiertotaloutta omalla alallasi sekä miten omaa osaamistasi voidaan hyödyntää uusissa kiertotalous avauksissa. Saat esimerkkejä toimivista kiertotalousratkaisuista eri aloilta oman ideoinnin ja motivoinnit tueksi. Ymmärrät kiertotalouden kasvava merkityksen liiketoiminnassa sekä tiedostat muutoksen tuomia haasteita, riskejä sekä mahdollisuuksia. Saat käytännön vinkkejä ja esimerkkejä taloudellisesti kannattavista ja toimivista kiertotalousratkaisuista sekä faktaa ja työkaluja oman osaamisen vahvistamiseksi.
Sisältö: Kiertotalouden perusteet ja niiden ilmeneminen eri yritysten ja yhteisöjen toiminnassa konkreettisten case esimerkkien avulla. Kiertotalouden liiketoimintamallit ja ympäristövaikutukset. Esimerkkejä yritysten kiertotalous toiminnasta ja siitä miten se saadaan kannattavaksi. Olemassa olevien yritysten muutos kohti taloudellisesti kannattavaan kiertotaloutta esimerkkien kautta. Uudet kiertotalouden toimintatavat ja ansaintalogiikka.
Tavoitteet: Kurssilla perehdytään yritysten ja yhteiskunnan kiertotaloustoimintaan esimerkkien kautta. Opiskelija tutustuu yritysten tapaan muuttaa kiertotalous kannattavaksi liiketoiminnaksi ja hahmottaa miten kiertotalouden periaatteet toteutuvat ja mitä ympäristövaikutuksia toimilla on. Opiskelija saa konkreettisia esimerkkejä siitä miten siirtymä lineaaritaloudesta kohti materiaalien ja resurssien tehokkaampaa hyödyntämistä aina taloudellisesti kannattavaan kiertotalouteen on toteutettu eri toimialoilla ja yrityksissä. Esimerkkien kautta hahmottuu miten nykyinen toiminta on muuttunut ja miten täysin uusia kiertotalouden ja liiketoiminnan malleja on otettu käyttöön eri toimialoilla. Opiskelija ymmärtää kiertotalouden periaatteet sekä myös rajoitteet ja tulevaisuuden skenaariot. Opiskelija osaa analysoida yritysten kiertotaloustoimia ja toimien vaikutuksia kriittisesti.
Puhtaat energiaratkaisut -kurssiosio sopii kaikille, jotka haluavat perehtyä tiiviin yleiskatsauksen avulla puhtaisiin, uusiutuviin ja hajautettuihin energiaratkaisuihin ja -tuotantomenetelmiin. Sisältö sopii suunnittelijoille, asiantuntijoille ja henkilöille, jotka kaipaavat yleistietoa ja kokonaisvaltaista käsitystä vihreän siirtymän energiaratkaisuista.
Kurssin avulla opit tehokkaasti mitä uusiutuva energia on ja mikä on sen merkitys nyt ja tulevaisuudessa. Tunnistat erilaiset hajautetun energian tuotantotavat, kuten aurinko-, tuuli- ja bioenergian. Ymmärrät puhtaan energian kasvavan merkityksen tuotannossa ja liiketoiminnassa sekä tiedostat muutoksen tuomia haasteita, riskejä sekä mahdollisuuksia. Ennen kaikkea saat faktaa ja työkaluja oman osaamisen vahvistamiseksi. Vihreän siirtymän osaajille on tunnistettu kasvava tarve työmarkkinoilla.
Kurssin tavoitteena on, että opiskelija ymmärtää uusiutuvan energian käytön ja hajautetun energian tuotantomenetelmät sekä tuntee näihin liittyvät keskeisimmät laitteet. Opiskelija ymmärtää erilaisten energiantuotantotapojen merkityksen hajautetussa energiantuotannossa. Opiskelija ymmärtää uusiutuvan energian periaatteet sekä myös rajoitteet ja tulevaisuuden skenaariot. Opiskelija osaa analysoida energiatuotantomenetelmiä ja niiden vaikutuksia kriittisesti.
Kurssi suoritetaan laaditun opintomateriaalin pohjalta Moodle-ympäristöstä löytyviä tehtäviä ja luentoja läpikäymällä. Kurssin suoritusmerkintä hyväksytty/hylätty periaatteella.
P2X-kurssilla keskitytään puhtaan energian muuntamiseen vetypohjaisiin aineisiin sekä niiden hyödyntämiseen.
Kurssilla tutustutaan vetytalouden perusteisiin: vedyn ominaisuuksiin, keskeisiin kemiallisiin ja fysikaalisiin ominaisuuksiin ja reaktioihin sekä sen käyttöön, kuljetukseen ja varastointiin. Osiossa esitellään myös polttokennot sekä vetypohjaiset sähköpolttoaineet. Esitiedoiksi suositellaan toisen asteen kemian perusteiden hallintaa. Kurssin suoritus edellyttää hyväksyttyä laskuharjoitusten suoritusta ja lyhyen esseen palautusta.
Kurssilla käsitellään energian varastointia, akkutekniikkaa ja sähköistä liikkumista sekä näiden kolmen aihealueen järjestelmätason liittymistä toisiinsa. Kurssilla opit sähköenergian varastoinnin eri tekniikoiden perusteet pumppuvoimaloista polttokennojärjestelmiin ja akustoihin. Kurssin jälkeen ymmärrät eri järjestelmien skaalautuvuuden sekä heikkoudet ja vahvuudet.
Kurssilla käsitellään erilaisten akkutekniikoiden ominaisuuksia sekä akkujärjestelmien suunnitteluperiaatteita eri energiavarastosovelluksiin. Opit alaa koskevat määräykset ja standardit sekä turvallisen suunnittelun lähtökohdat sekä akkujärjestelmän että sen verkkoon kytkemisen suunnittelussa. Kurssilla tutustutaan sähköisen liikkumisen perusteisiin sekä sähköenergian varastoinnin ja sähköisen liikenteen integrointiratkaisuihin.
Kurssi suoritetaan ratkaisemalla Moodle-ympäristössä olevat tehtävät ja kokeet hyväksytysti.
Kurssilla tutustutaan elinkaariajatteluun sekä siihen liittyviin käsitteisiin. Esitellään elinkaarilaskennan perusteet, standardit ja yksinkertaistetut menetelmät. Kurssiin liittyy open-source-ohjelmistolla tehtävä harjoitustyö.
Opintojakso perehdyttää osallistujan vihreä siirtymän ratkaisuihin teollisissa tuotantoprosesseissa. Opintojakso opettaa hyödyntämään kustannus- ja resurssitehokkaita, hiilineutraaleita tuotantoprosesseja sekä vihreän teknologian ratkaisuja tuotteiden valmistuksessa.
Kurssilla käydään läpi vähäpäästöisempiä ja energiatehokkaampia kuljetusratkaisuja, paitsi ajoneuvoja myös tehokkaampia reititys- ja pakkausratkaisuja ja digitalisaation hyödyntämistä.
Opintojakso valmistaa osallistujan ymmärtämään vihreän siirtymän tuomat muutokset tuotekehitysprosessissa. Opintojakson suoritettuaan osallistuja osaa suunnitella tuotteita ekologisesti kestävästi ja kustannustehokkaasti sekä hyödyntää uusia hiilijalanjälkeä pienentäviä tekniikoita suunnittelutyössä.
Osallistuja soveltaa oppimaansa yrityslähtöiseen kehitysprojektiin.
“Vihreä siirtymä tuotekehityksessä” -opintokokonaisuus tarjoaa osaamisensa kehittämisestä kiinnostuneille ja erityisesti kone-, metalli-, kuljetus- ja logistiikka-aloilla toimiville tuotesuunnittelijoille laaditun opintokokonaisuuden.
Koulutuskokonaisuus on tarkoitettu pääsääntöisesti työssä oleville ja työvoiman ulkopuolella oleville henkilöille. Koulutukseen osallistuaksesi tarvitset riittävän tasoisen tietokoneen ja verkkoyhteyden.
Koulutustyyppi:
Opintokokonaisuus
Opetuskielet:
suomi
Koulutuksen laajuus:
60 opintopistettä
Suunniteltu kesto:
8 kuukautta
Koulutus alkaa:
1.10.2023 klo 08:00
Koulutus päättyy:
31.5.2024 klo 16:00
Opetustapa:
Itsenäinen opiskelu
Olen ollut kiinnostunut ilmasto- ja luontoasioista lukioikäisestä lähtien. Opinnot veivät biotekniikan insinööriksi ja työura on rakentunut diagnostiikka-alalle. Nyt lasten kasvettua, on taas aikaa opiskella ja palata vanhojen kiinnostusten kohteiden pariin. Opiskelu on harrastus, jolla haluan haastaa omia ajatuksia ja oppia uutta.
Etäopiskelu vaikutti houkuttelevalta monesta syystä:
Koska opiskelu tapahtuu muun elämän ohessa, on hyvä tehdä itselle viikkosuunnitelma. Jos opinnot kerääntyvät liian lyhyelle aikavälille, on kurssien suorittaminen huomattavasti haasteellisempaa ja opinnot todennäköisesti venyvät. Lyhytkurssin sisältö on todella monipuolista ja hyviä lisämateriaaleja on saatavilla, mutta on myös muistettava pitää huolta omasta jaksamisesta. Vihreässä siirtymässä ollaan ratkaisemassa isoja haasteita ja monimutkaisia asioita, joten välillä aihepiiri voi olla raskas. Kuten sanonta kuuluu: tieto lisää tuskaa.
Heli Talvitie
Ilmoittautumisaika 21.8.2024 – 31.12.2024.
Ilmoittautuminen tapahtuu ilmoittautumisjärjestelmässä.
Harri Nordlund
Hankepäällikkö
harri.nordlund [at] metropolia.fi (harri[dot]nordlund[at]metropolia[dot]fi)
Koulutus on Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen rahoittama. Palvelukeskus edistää työikäisten osaamisen kehittämistä ja osaavan työvoiman saatavuutta. Palvelukeskuksen toimintaa ohjaavat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö.
Rahoittaja kerää opiskelijoilta taustatietoja sekä kurssipalautetta. Tietoja käytetään muun muassa avustusten kokonaisvaikuttavuuden seurantaan sekä rahoituksen ehtojen täyttymisen seurantaan.