Avannehoitajakoulutus
Haluaisitko syventää osaamistasi näyttöön perustuvasta ja laadukkaasta avannehoidosta?
Haluaisitko syventää osaamistasi näyttöön perustuvasta ja laadukkaasta avannehoidosta?
Metropolia Ammattikorkeakoulun järjestämä avannehoitajakoulutus (Recognised education program, REPs ®) certificate of recognition on kansainvälisen avannehoitaja yhdistyksen WCET:n (World Council of Enterostomal Therapists) sertifioima koulutusohjelma ja noudattaa sen suosituksia ja kompetensseja. Koulutusohjelma on saanut myös Suomen avannehoitajayhdistyksen hyväksynnän.
Koulutuksen laajuus on 30 opintopistettä ja se kestää yhden lukuvuoden.
Metropolia Ammattikorkeakoulun avannehoidon täydennyskoulutus sai Kansainvälisen avannehoitoliiton WCET:n myöntämän laatusertifioinnin helmikuussa 2024. WCET:n tavoitteena on varmistaa erikoistuneen avannehoidon saatavuus ympäri maailmaa potilaille, joilla on avanne-, haava- tai inkontinenssitarpeita.
Metropolia on tällä hetkellä Suomen ainoa korkeakoulu, joka tarjoaa kansainvälisten kriteerien mukaisesti sertifioitua avannehoidon koulutusta. Tuore sertifiointi on voimassa vuoteen 2027 asti. Metropolian terveyden osaamisalueella työskentelevät lehtorit Vivien Nagy-Wikstedt ja Terhi Lehtonen ovat tyytyväisiä saavutukseen ja korostavat, että sertifikaatti on Metropolialle merkittävä, paljon työtä ja vaivannäköä vaatinut saavutus.
”Sertifiointi osoittaa, että avannehoidon täydennyskoulutuksemme täyttää vaaditut sisältö-, kompetenssi- ja laatukriteerit ja että opetus on aidosti korkealaatuista. Voimme tulevaisuudessa myös tarjota asiakkaalle räätälöityjä avannehoidon koulutuksia. Koska ohjelmamme noudattaa kansainvälisen kattojärjestön kriteereitä, meillä on myös mahdollisuus laajentaa koulutustarjontaamme Suomen rajojen ulkopuolellekin”, pohtii Nagy-Wikstedt.
Nagy-Wikstedt kertoo koulutuksen sertifioinnin arviointikriteerit ovat hyvin laajat ja perusteelliset. Koulutuksen tulee sisältää sekä teoriaa että käytäntöä. Lisäksi kouluttajan on yksityiskohtaisesti kuvattava, mitä kukin kurssi käsittelee, millaista kirjallisuutta käytetään ja mitkä ovat arviointimenetelmät. LeBlancin vierailun aikana koulutuksen vastuuopettajat Nagy-Vikstedt ja Lehtonen esittelivät Metropolian koulutussisällön sekä keskustelivat Suomen avannehoitopotilaiden tilanteesta ja alan koulutustarpeista.
”Vierailimme koulutuksen arvioinnin yhteydessä myös Helsingin yliopistollisen sairaalan vatsakeskuksessa, jossa osa koulutuksemme osallistujista suorittaa käytännön avainnehoitotyön harjoittelua. Meillä oli myös tapaaminen yhdessä avannehoitotuotteita toimittavien yritysten, Suomen Avannehoitajat ry:n ja avannepotilaiden yhdistyksen kanssa. Kaikki nämä tahot ovat mukana vaikuttamassa koulutukseemme ja sen sisältöön. LeBlancilla oli myös mahdollisuus tavata koulutuksemme opiskelijoita sekä osallistua luentojen seuraamiseen”, avaa Lehtonen.
Saat valmiuksia soveltaa näyttöön perustuvaa tietoa avannepotilaan hoidossa ja ohjauksessa sekä hoidon kehittämisessä kansallisesti ja kansainvälisesti
Kehität kliinisiä taitoja työpajoissa ja harjoittelussa moniammatillisessa tiimissä
Kehityt ja saat valmiuksia toimia avanteen hoidon asiantuntijana perusterveydenhuollossa ja erikoissairaanhoidossa
Verkostoidut avannepotilaan hoitoon osallistuvien ammattilaisten, potilasjärjestöjen ja tuote-edustajien kanssa valtakunnallisesti
Avannehoitajakoulutus koostuu näistä sisältökokonaisuuksista:
Koulutusta toteutetaan monimuotokoulutuksena, johon kuuluu lähiopetuspäiviä, itsenäistä verkkotyöskentelyä ja kliinistä harjoittelua. Koulutuksen laajuus on 30 opintopistettä ja se kestää yhden lukuvuoden.
Lähiopetuspäivät sisältävät asiantuntijaluentoja, käytännön työpajoja, simulaatioita, koulutuspäivän järjestämistä perusterveydenhuollolle ja kehittämistyön ohjauspajoja.
Verkko-oppimisympäristönä toimii Moodle.
Opintoihin kuulu työelämälähtöinen kehittämistehtävä.
Lisäksi opiskelijan tulee itsenäisesti hankkia neljän viikon käytännön harjoittelu koulutuksen aikana koulutetun avannehoitajan ohjauksessa. Harjoittelua voi tehdä osissa.
Ajankohtiin voi tulla muutoksia.
Syyslukukaudella 2025:
Kevätlukukaudella 2026: