Audionomi

Kiinnostaako kuulon tutkiminen? Haluatko pätevöityä audiologiseen hoitotyöhön ja kuulonkuntoutukseen? Tartu tilaisuuteesi ja hae mukaan koulutukseen!

Kesto
Ilmoitetaan myöhemmin
Laajuus
60 op
Ilmoittautuminen
Seuraava koulutus alkaa syksyllä 2025!! Ilmoittautuminen aukeaa tammikuussa.

Audionomi on audiologisen hoitotyön, kuulon tutkimisen ja kuulonkuntoutuksen erityisasiantuntija. Audionomin työssä kaikki kuulemisen näkökulmat ovat edustettuina. Audionomikoulutus yhdistää teknologian, ihmisläheisyyden ja vaikuttavan asiantuntijuuden. Audionomikoulutus on investointi ammatilliseen osaamiseen ja mahdollisuuksiin vaikuttaa yhteiskuntaan ja parantaa ihmisten elämänlaatua.

Koulutuksen laajuus on 60 opintopistettä.

Kenelle koulutus soveltuu?

Audionomikoulutus soveltuu kuulemisesta ja kommunikaatiosta, kuulon tutkimisesta, kuulon apuvälineistä ja kuntoutuksesta kiinnostuneille terveysalan laillistetun ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneille.

Olet kiinnostunut:

  • kommunikaation onnistumisesta ja haluat työskennellä ihmisten kanssa heidän tarpeistaan lähtien
  • tekniikasta ja haluat työskennellä uusimman kuulokojeteknologian parissa
  • kehittämisestä ja verkostoitumaan moniammatillisesti

Hakukelpoisuus ja -kriteerit

Olet hakukelpoinen, mikäli olet suorittanut terveysalan laillistetun ammattikorkeakoulututkinnon tai sitä edeltävän terveysalan opistotason tutkinnon. Hakijalta toivotaan kahden (2) vuoden työkokemusta terveysalalta. Toimiaksesi audionomina sinulla tulee olla normaali kuulo.

Opiskelijavalinta suoritetaan tutkinnon, soveltuvan työkokemuksen, hakijan osoittaman motivaation ja haastattelun perusteella. Hakukriteerit täyttävät hakijat haastatellaan puhelimitse. Pääset varaamaan puhelinhaastatteluajan ilmoittautumisen yhteydessä.

Koulutukseen valinta on ehdollinen siihen saakka, kun opiskelija on toimittanut nähtäväksi Metropoliaan tutkintotodistuksen ja voimassaolevan kuulokäyrän, joka ei saa olla kuutta (6) kuukautta vanhempi. Tutkintotodistukset ja kuulokäyrät tarkistetaan koulutuksen alkaessa ensimmäisenä lähipäivänä.

Sisältö

  • Audiologinen hoitotyö, sisältäen diagnostisen ja kuntouttavan audiologisen hoitotyön osiot, antaa taidot luotettavaan kuulon diagnostiseen tutkimiseen sekä kuulonkuntoutuksen suunnitteluun ja toteuttamiseen. Kuulonkuntoutus on yksilöllinen ja asiakaslähtöinen prosessi, jossa kaiken ikäisten kuntoutujien kuulovian aiheuttamaa haittaa ja kommunikaatiovaikeuksia pienennetään, toimintakykyä, terveyttä ja sosiaalista osallisuutta vahvistetaan, sekä kuulon ja puhekommunikoinnin ylläpitämistä ja kehittämistä tuetaan hyödyntämällä teknisiä kuulon apuvälineitä ja ohjauksen ja neuvonnan keinoja.
  • Lääketieteellinen ja tekninen audiologia antavat vahvan pohjan kuuloaistin ja kuulonaleneman, kuulon tutkimisen teknisten menetelmien sekä kuulonkuntoutuksen teknisten apuvälineratkaisujen ymmärtämiseen ja hallintaan.
  • Puhe- ja kommunikointiaudiologia, psykososiaalinen audiologia ja ympäristöaudiologia laajentavat ja varmistavat osaamistasi. Hyödyt näistä aidoissa asiakastilanteissa ja osaat tukea kuntoutujaa sekä hänen lähipiiriään monipuolisesti.
  • Laaja käytännön työssä oppiminen yhdistää teorian ja käytännön sekä varmistaa, että olet valmis tarttumaan tosielämän haasteisiin heti valmistuttuasi.
  • Työelämälähtöinen kehittämistyö syventää opiskelijan omaa asiantuntijuutta ja kehittää audionomityötä.

Opinnoissa korostuvat itsenäinen työote, tarkkuutta vaativat kädentaidot, tietotekniikan ja terveysteknologian erityisosaaminen sekä kehittämissuuntautuneisuus.

Audionomeja tarvitaan

Valtakunnallisesti on pulaa audionomeista. Metropolia Ammattikorkeakoulun audionomi -täydennyskoulutus vastaa valtakunnalliseen kuulonkuntoutuksen asiantuntijoiden tarpeeseen.  Metropolia Ammattikorkeakoulu on sitoutunut kehittämään audionomikoulutusta lainsäädännön puitteissa yhteistyössä audiologian alan toimijoiden kanssa valtakunnallisen audionomien saatavuuden turvaamiseksi.

Hyödyt

Pääset toimimaan

erikoisosaajana työtehtävässä, jossa laaja-alaisen osaamisen avulla autat ihmisiä parantamaan elämänlaatuaan ja kommunikaatiokykyään arjessa ja sosiaalisissa tilanteissa

Olet mukana

teknisen kehityksen nopeassa virrassa työskennellen huipputeknologian, kuten kuulokojeiden ja sisäkorvaistutteiden, parissa. Jatkuva kehitys ja uudet innovaatiot takaavat audionomityön mielenkiintoisuuden ja innostavuuden.

Pääset työskentelemään

ihmisläheisessä työssä. Audionomin monipuolista ja rikasta työtä tehdään asiakaslähtöisesti tiiviissä yhteistyössä asiakkaiden, perheiden ja terveydenhuollon muiden ammattilaisten kanssa. Tämä tekee työstä sosiaalisesti rikasta ja monipuolista.

Saat

monipuoliset työmahdollisuudet. Kuulo-ongelmien yleistyessä audionomien tarve julkisessa terveydenhuollossa erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon yksiköissä, yksityisillä palveluntuottajien palveluksessa, yrittäjinä sekä kolmannen sektorin sekä tutkimuksen hankkeissa kasvaa.

Verkostoidut

ja syvennät osaamistasi. Alan jatkuva kehitys ja tutkimus mahdollistavat erikoistumisen ja osaamisen syventämisen sekä tarjoavat tilaisuuksia, että edellyttävät, verkostoitumista kansallisesti ja kansainvälisesti.

Toteutus

Koulutus toteutetaan monimuoto-opintoina yhteistyössä Metropolian ja valtakunnallisten audiologian alan moniammatillisten asiantuntijoiden kanssa.

Koulutus koostuu lähi- ja etäopetuksesta, laboraatioista, oppimistehtävistä verkossa, laajemmasta työelämälähtöisestä kehittämistehtävästä ja käytännön työssä oppimisesta sekä itsenäisestä opiskelusta. Koulutus on mahdollista suorittaa työn ohessa.

Koulutuksen opetuspäivät ovat alustavia, muutokset ovat mahdollisia.

Opinnot alkavat etäopetuksella 28.8.2025. Ennen opintojen alkua opiskelija tekee ennakkotehtävän.

Käytännön työssä oppimisen (harjoittelu) paikkojen hankinnasta ja mahdollisista kustannuksista huolehtii opiskelija itse. Käytännön työssä oppimiseen kuuluu tutustuminen audionomin työhön sekä diagnostinen ja kuntouttava jakso. Käytännön työssä oppimisen paikkoja voi kysyä yliopistosairaaloiden kuulokeskuksista, keskussairaaloiden kuuloasemilta ja kojetoimittajien sekä yksityisten palveluntuottajien yrityksistä. Käytännön työssä oppimisen aikana edellytetään audionomina työskentelevän henkilön ohjausta.

Kouluttaja

Vastuukouluttajana toimii audionomi, sairaanhoitaja (YAMK) Kati Pesonen-Simonen, joka toimii Metropoliassa osa-aikaisena tuntiopettajana.

Katin viesti tuleville audionomiopiskelijoille:

Audionomikouluttajana haluan välittää vision siitä, miten merkityksellistä audionomin työ on. Se tarjoaa mahdollisuuden yhdistää teknologian hallinta ja asiakaslähtöinen työskentely vaikuttavaksi asiantuntijuudeksi, joka parantaa ihmisten elämänlaatua ja edistää sosiaalista hyvinvointia.

Audionomin ammatissa on mahdollista kasvaa ja oppia uutta jatkuvasti. Koulutuksessa opitut perustaidot kehittyvät työelämässä asiantuntijuudeksi. On todella tärkeää, että audionomin ammatissa pääsee osallistumaan aktiivisesti audiologian alan täydennyskoulutuksiin, verkostoitumaan ja jakamaan osaamista kollegiaalisesti ja moniammatillisesti.

Audionomin työ ei ole vain tehtävien suorittamista – se on intohimoista paneutumista asiakkaiden tarpeisiin ja halua pysyä kehityksen kärjessä. Sitoutuminen jatkuvaan oppimiseen ja ihanat kohtaamiset tekevät ammatista erityisen palkitsevan.

Muut koulutuksen asiantuntijaluennoitsijat ovat audiologisen hoidon ja hoitotyön, lääketieteellisen, teknisen ja kuntouttavan audiologian asiantuntijoita.

Ilmoittautuminen

Seuraava koulutus alkaa syksyllä 2025!! Ilmoittautuminen aukeaa tammikuussa.

Lisätietoja

Toimitus- ja peruutusehdot