Rakastatko tarinoita ja taiteen tuomia mahdollisuuksia oppimiseen? Haluatko oppia tarinateatterin uudeksi työtavaksesi? Haluatko oppia rakentamaan kokonaisuuksia, joilla on merkitystä? Tarinallisuus on hyvä lähestymistapa merkitykselliseen, kokemukselliseen ja toiminnalliseen oppimiseen. Tarinallisuus on osa maailmaamme ja ne luovat todellisuuttamme. On tärkeää oppia kertomaan hyviä tarinoita ja erottamaan faktoja ja fiktiota toisistaan. Narratiivisessa pedagogiikassa opittavia asioita lähestytään sekä faktan että tarinallistamisen kautta. Kerronnallisuus lisää mielenkiintoa, auttaa kokonaisuuksien hahmottamisessa ja tukee henkilökohtaisen tiedonrakentamisen prosesseja. Narratiivinen pedagogiikka tarjoaa myös oman identiteetin rakentumiseen monia välineitä. Tule luomaan oppimisesta jäljenjättäviä kokemuksia. Tule kertomaan tarinoita ja löytämään taiteen väyliä oppimisen moniaistiseen todellisuuteen.
Tule tutustumaan tarinateatterin ja taiteellisten menetelmien pedagogisiin mahdollisuuksiin!
Tarinateatteri ja taiteelliset menetelmät opetuksessa − uusi TARU-koulutus
Vahvan suosion tavoittanut TARU laajenee taiteen moninaisempaan käyttöön. Tammikuussa 2021 alkaa uusi Opetushallituksen rahoittama TARU-koulutus, Tarinateatteri ja taiteelliset menetelmät opetuksessa (12 op). Ytimessä on edelleen tarinallisuus, mutta nyt narratiivinen lähestyminen opetukseen laajenee. Koulutukseen ovat tervetulleita sekä aiemmissa TARU-kokonaisuuksissa mukana olleet että ensi kertaa osallistuvat opettajat.
TARU-oppimateriaalipankki
Voit tutustua ennakkoon myös TARU-oppimateriaalipankkiin, joka on toteutettu aiempien TARU-koulutusten aikana koulutuksen osallistujien ja järjestäjän yhteistyönä. TARU-oppimateriaalipankista saat esimakua ja pienen pientä hiventä siitä, miten tarinallisuus voi opetuksessa ilmetä.
Koulutuksen kuvaus
Tarinateatteri ja taiteelliset menetelmät oppimisessa (12 op) kartuttaa ja monipuolistaa opettajien draamapedagogista osaamista.
Koulutuksessa
- Uudistat oman opettajaidentiteettisi. Opit rakentamaan tarinallisia kokonaisuuksia oppitunteihin, ilmiöiden opettamiseen ja koko lukuvuoteen.
- Vahvistat omaa ammatillista narratiiviasi eli sitä, mitä tarinaa itsestäsi ja opettajuudestasi kerrot ja luot.
- Luot narratiivisen otteen pedagogiikkaasi.
Koulutuksen sisällöistä tehdään digitaalinen oppimateriaali.
Lähestymistapa koulutuksessa on laaja-alainen, ts. voit osallistua siihen erilaisin ilmaisullisin valmiuksin! Voit ottaa koulutuksesta irrallisen palasen tai tehdä tarinallisuudesta itsellesi kokonaisen lähestymistavan.
Koulutuksen kohderyhmä
Koulutus on OPH:n rahoittamaa opetustoimen henkilöstökoulutusta ja tarkoitettu työsuhteessa oleville opettajille (kasvatus-, ohjaus- ja opetushenkilöstölle) varhaiskasvatuksesta vapaaseen sivistystyöhön. OPH:n rahoituksen ansiosta koulutus on osallistujalle maksutonta. Mahdollisista sijais-, majoitus- ja matkakuluista vastaa osallistujan työnantaja tai osallistuja itse.
Koulutuksen laajuus, toteutustapa ja aikataulu
Koulutuskokonaisuuden laajuus on 12 opintopistettä (= 324 laskennallista opiskelutuntia, sisältäen lähi- ja etäopiskelun). Saadakseen opintokokonaisuudesta todistuksen osallistujan tulee osallistua koko koulutuskokonaisuuteen. Jokainen osallistuja toteuttaa koulutuksen aikana projektin omassa työssään ja tekee koulutukseen liittyviä oppimistehtäviä. Oppimistehtävät liittyvät ennen kaikkea omassa työssä sovellettaviin kokeiluihin.
Koulutus toteutetaan samansisältöisenä kahdessa kaupungissa − Helsingissä ja Oulussa. Lähijaksoja on kuusi, joiden lisäksi molempien kaupunkien kaikki ryhmät kokoontuvat yhteiseen päätösseminaariin Helsingissä.
Lähijaksoilla koulutuspäivät ovat päätoimisia opiskelupäiviä.
Koulutuksen teemat ja aikataulu ovat seuraavat:
1. Ryhmä, toiminta ja oppiminen 1 op (Zoom-etätoteutus)
ti 26.1.2021 Oulu (klo 10-16)
to 28.1.2021 Helsinki (klo 10-16)
2. Tarinat, improvisaatio ja tarinallisuus 2 op (Zoom-etätoteutus)
ma-ti 8.-9.2.2021 Helsinki (klo 10-16), 1. päivä pienryhmätyöskentelyä, 2. päivä etänä yhdessä
ti-ke 23.-24.2.2021 Oulu (klo 10-16), 1. päivä pienryhmätyöskentelyä, 2. päivä etänä yhdessä
3. Liike ja tarinateatteri 2 op (Zoom-etätoteutus)
ti 2.3.2021 Helsinki (klo 10-16),´ huom. 1. lähijaksopäivä siirtyi syyskuulle
ke 24.3.2021 Oulu (klo 10-16), huom. 1. lähijaksopäivä siirtyi syyskuulle
4. Ääni, musiikki ja tarinateatteri 2 op (Zoom-etätoteutus)
ke 7.4.2021 Helsinki (klo 10-16), huom. 1. lähijaksopäivä siirtyi lokakuulle
ke 21.4.2021 Oulu (klo 9-15), huom. 1. lähijaksopäivä siirtyi lokakuulle
5. Opitusta, kuviksi ja kuvista tarinoiksi ja tarinateatteriksi 2 op
ma-ke 30.8-1.9..2021 Oulu (klo 10-16), huom. kolmipäiväinen
ma-ke 13.-15.9.2021 Helsinki (klo 10-16), huom. kolmipäiväinen
6. Opitusta esityksiksi 2 op
ma-ke 4.-6.10.2021 Oulu (klo 10-16), huom. kolmipäiväinen
ma-ke 18.-20.10.2021 Helsinki (klo 10-16), huom. kolmipäiväinen
7. Loppuseminaari: Oivalluksia opitusta 1 op
ma 15.11.2021 Helsinki, kaikkien ryhmien yhteinen loppuseminaari, huom. aiemmasta muuttunut päivämäärä!
Kouluttajana Päivi Rahmel, KM, psykodraama- ja tarinateatterikouluttaja, TO, narratiivinen valmentaja
Vierailevina kouluttajina:
- Hanna Brotherus, TaM (Taiteen maisteri, koreografi)
- Tuomas Hannikainen, muusikko, kapellimestari, tarinateatterimuusikko
- Hanna Hentinen, taideterapiakouluttaja
- Randy Mulder, muusikko, taideterapeutti, tarinateatterikouluttaja, New York
Koulutuskokonaisuuden vetäjänä on tarinateatterikouluttaja, pitkäaikaisesti teatteri-ilmaisun koulutusta johtanut ja kehittänyt Päivi Rahmel. Päivi toimii Metropoliassa soveltavan draaman lehtorina. Hän on koulutukseltaan kasvatustieteen maisteri (luokanopettaja), työnohjaaja sekä psykodraama- ja tarinateatterikouluttaja.
Katso video Päivin ajatuksista pikahaastattelussa - "Mikä on tärkeää?"
Haku koulutukseen
Haku koulutukseen on päättynyt (30.11.2020). Hakijoille ilmoitetaan hakuajan päätyttyä, mahtuvatko he mukaan koulutukseen. Hakijan tulee täyttää OPH:n kriteerit koulutuksen kohderyhmästä.
Kuhunkin koulutusryhmään valitaan 20-22 opiskelijaa. Mikäli hakija ei mahdu ensisijaisesti toivomaansa ryhmään, tarjotaan hakijalle mahdollisuuksien mukaan hakijan toissijaiseksi asettamaa ryhmää. Kannattaa siis hakiessa merkitä itselleen myös toissijainen ryhmä, mikäli haluaa päästä varmemmin mukaan koulutukseen.
Koulutus on OPH:n rahoittamaa Opetustoimen ja varhaiskasvatuksen henkilöstökoulutusta, ja siten osallistujalle maksutonta. Mahdollisista sijais-, majoitus- ja matkakuluista vastaa osallistujan työnantaja tai osallistuja itse.
Lisätietoa
Päivi Rahmel
p. 040 3340 615
paivi.rahmel [at] metropolia.fi (paivi[dot]rahmel[at]metropolia[dot]fi)
Irene Alsti-Lehtonen
p. 040 5643 178
irene.alsti-lehtonen [at] metropolia.fi (irene[dot]alsti-lehtonen[at]metropolia[dot]fi)