Muuttuva varhaiskasvatus - opetustoimen täydennyskoulutus

Perustiedot

Kesto / Ajankohta
Koulutus ajoittuu syksylle 2024 ja keväälle 2025.
Laajuus
6 op
Seuraava haku- tai ilmoittautumisaika:
15.4. - 22.6.2024
Hinta
maksuton

Koulutuksen kuvaus

Muuttuva varhaiskasvatus -koulutuksen lähtökohtana on Varhaiskasvatuksen koulutusten kehittämisfoorumin asettama kehittämissuositus, jonka mukaan nopeasti muuttuvan varhaiskasvatuksen toimintaympäristö edellyttää vahvaa ammatillista, viimeiseen tutkimustietoon perustuvaa osaamista. Koulutuksessa perehdytään varhaiskasvatuksen ajankohtaisiin uudistuksiin ja muuttuneeseen lainsäädäntöön. Koulutussisältöjä ovat mm. varhaiskasvatuksen laatu, arviointi ja kehittäminen, varhaiskasvatus- ja sosiaalipedagogiikka, lapsen tuen järjestäminen, kieli ja kulttuuri, S2-näkökulma ja esteetön viestintä sekä digiosaaminen, monilukutaito ja mediakasvatus.

Koulutuksen kohderyhmä ja rahoitus

Täydennyskoulutus on suunnattu ammatillisten oppilaitosten varhaiskasvatuksen tutkinto-opiskelijoita kouluttaville opettajille. Koulutuksen rahoittaa Opetushallitus ja se on osallistujille maksuton.

Laajuus

Koulutuskokonaisuuden laajuus on 6 op. On mahdollista osallistua koko 6 op koulutuskokonaisuuteen tai ilmoittautua esimerkiksi vain seuraamaan koulutuksen asiantuntijaluentoja.

Toteutus

Koulutus toteutetaan pääosin verkossa. Aloitus ja päätösseminaarit toteutetaan hybriditoteutuksena (lähitoteutus Metropolian Myllypuron kampuksella ja etäosallistumismahdollisuus). Yhteisten koulutusiltapäivien ja työpajojen lisäksi tarjotaan toimipistekohtaisia työpajoja, joita voidaan toteuttaa ammattioppilaitosten omissa tiloissa, Myllypuron kampuksella tai verkossa. Koulutus sisältää luentoja, työpajoja, pienryhmäkeskusteluja sekä hyvän mahdollisuuden verkostoitua. Koulutukseen sisältyy omaan työhön ja sen kehittämiseen liittyviä oppimistehtäviä.

Koulutuksen ajankohta

Koulutus ajoittuu syksylle 2024 ja keväälle 2025.

Koulutusosiot ja syksyn 2024 aikataulu

Koulutuksessa osallistujat saavat tukea pedagogiikkaansa ja työkaluja viedä ajankohtaista tutkimustietoa käytännön työhönsä, oppimateriaaleihinsa ja myös työyhteisöihinsä.

Ensimmäinen koulutusosio (3op) käsittelee varhaiskasvatusta osana palvelujärjestelmää ja sen järjestämistä laadukkaasti.

Toinen koulutusosio (3op) tarjoaa uusinta tutkimus- ja arviointitietoa varhaiskasvatuksen pedagogiikasta sekä sen kehittämisestä.

1 osio: Muuttuva varhaiskasvatus 3 op (syksy 2024)

  1. Aloitusseminaari 12.9.2024 klo 12.30-15.30 (hybridi)

    Varhaiskasvatuksen lainsäädännön, ohjausjärjestelmän, varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden muutokset sekä kehittyvä laatutyö ja arviointi. Tarkastellaan muutosten lähtökohtia, sisältöjä ja niiden vaikutusta käytännön työhön. Kouluttajina yliopettaja Saila Nevanen ja lehtori Sylvia Hakari sekä arviointiasiantuntija Tuomas Sarkkinen, Karvi

  2. Työpaja 1 26.9.2024 klo 12.30-15 (etä)
  3. Koulutusiltapäivä 10.10.2024 klo12.30 – 15.30 (etä)

    Lapsen tuen järjestäminen varhaiskasvatuksessa: uudistuksen tausta ja lähtökohdat sekä käytännön toteutus ja esimerkkejä työnjaosta ja hyvistä käytännöistä. Kouluttajina lehtori Satu Hakanen sekä S2 -opettaja Mirkka Rouhio ja erityissuunnittelija Lotta Myyry, Helsingin kaupunki, Kasvun ja oppimisen tuen palvelu

  4. Työpaja 2 31.10.2024 klo 12.30-15 (etä)
  5. Koulutusiltapäivä 14.11.2024 klo12.30–15.30 (etä)

    Moniammatillinen tiimityö varhaiskasvatuksessa ja monialainen yhteistyö lasten ja perheiden hyvinvoinnin tukena. Kouluttajina lehtorit Satu Hakanen ja Sylvia Hakari sekä tutkija Satu Valkonen, Helsingin yliopisto
  6. Työpaja 3 28.11.2024 klo 12.30-15 (etä)

2. osio: Varhaiskasvatuksen ja sosiaalipedagogiikan kehittyvä tietopohja ja käytännöt, 3 op (kevät 2025 päivämäärät ilmoitetaan myöhemmin)

  1. Varhaiskasvatus ja sosiaalipedagogiikan keskeiset lähtökohdat varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa ja käytännön varhaiskasvatustyössä. Kokopäiväpedagogiikka päiväkodin arjessa vauvoista esiopetusikäisiin. Pedagoginen dokumentointi. Katsomuskasvatus ja antirasismi. Kouluttajina lehtorit Satu Hakanen ja Sylvia Hakari
  2. Kielellinen ja kulttuurinen osaaminen sekä kulttuuriperinnön vaaliminen varhaiskasvatuksen oppimisympäristöissä. Kouluttajina lehtorit Satu Hakanen, Eveliina Korpela ja Jouni Piekkari sekä ulkopuoliset asiantuntijat S2-opettaja Mirkka Rouhio ja puheterapeutti Hannele Merikoski
  3. Digiosaaminen, monilukutaito ja mediakasvatus varhaiskasvatusiässä. Kouluttajina lehtori Eveliina Korpela ja ulkopuolinen asiantuntija

Ilmoittautuminen

Koulutus on OPH:n rahoittamaa jatkuvaa oppimista tukevaa henkilöstökoulutusta. Osallistujat voivat suorittaa koko 6 op opinnot Metropolian avoimen amk:n opiskelijoina. Jos ei ole mahdollisuutta suorittaa koko opintokokonaisuutta, on myös mahdollisuus osallistua pelkästään asiantuntijaluennoille.

Ilmoittautumisaika: 15.4. - 22.6.2024

Ilmoittautumislinkki: https://elomake.metropolia.fi/lomakkeet/42164/lomake.html

Yhteistyökumppanit

Koulutus on suunniteltu yhteistyössä seuraavien yhteistyökumppaneiden kanssa:

  • STEP-koulutus
  • Koulutusyhtymä Salpaus
  • Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda
  • Stadin Ammattiopisto

Lisätietoja

Saila Nevanen, projektipäällikkö
saila.nevanen [at] metropolia.fi (saila[dot]nevanen[at]metropolia[dot]fi)