Inkluusiota yhteisluomisen keinoin-täydennyskoulutuksen tavoitteena on edistää opettajien ja hallintohenkilöstön valmiuksia inklusiivisen toimintakulttuurin edistämiseen musiikkioppilaitoksissa. Koulutuksessa keskitytään yhteisluomisen (co-creation) menetelmiin, jotka edustavat innovatiivista tapaa ajatella vammaisuudesta ja inkluusiosta musiikkikasvatuksen alalla. Yhteisluomisen menetelmillä pyritään haastamaan ableistista ajattelutapaa (vammattomuuden itsestään selvänä pitämistä) musiikin oppimisessa.
Teemat ja sisällöt
Täydennyskoulutuksessa vahvistetaan vuorovaikutuksellisen, osallistavan musiikkitoiminnan osaamista. Jaksolla kehitetään omassa oppilaitoksessa sovellettavia pedagogisia menetelmiä ja reflektoidaan osallistujien kokemuksia. Yhteisluomisen toimintamallit opetuksessa, konserttien, esitysten sekä musiikkipalvelujen lähtökohtana edistävät saavutettavuutta.
Opiskelija, joka on suorittanut koulutuksen:
- on perehtynyt erityis- ja inklusiivisen pedagogiikan keskeisiin käsitteisiin ja opettajan toimintaan vaikuttavaan, vammaisuuteen liittyvään lainsäädäntöön
- on tarkastellut pedagogisesti sensitiivisen vuorovaikutuksen periaatteita ja vaihtoehtoisia vuorovaikutuksen menetelmiä
- on tutustunut erilaisiin yhteisluomisen lähestymistapoihin ja toteutettuihin projekteihin sekä niihin liittyviin eettisiin kysymyksiin (vuorovaikutus, tavoitteiden asettaminen, teosten esittäminen, tekijänoikeudet)
- on toteuttanut kehittämistehtävän omassa työpaikassaan
Kenelle
Tämä täydennyskoulutus on ensisijaisesti suunnattu musiikkioppilaitoksissa taiteen perusopetuksessa toimiville opettajille ja hallintohenkilöstölle. Koulutukseen voivat osallistua myös muut musiikkikasvatusalalla ja rinnakkaisaloilla toimivat ammattilaiset esim. perusopetuksen tai lukion opetushenkilöstö.
Aikataulu
Koulutus toteutetaan viitenä koulutuspäivänä. Lisäksi koulutukseen kuuluvat välitehtävät ja opitun sovaltaminen käytännön työssä omalla työpaikalla. Koulutus sisältää kolme koulutuspäivää syksyllä 2025 ja kaksi koulutuspäivää keväällä 2026. Opetus tapahtuu Metropolian Arabian kampuksella os. Hämeentie 135 D 00560 Helsinki.
Opetuspäivät
- Perjantai 26.9.2025 klo 10–17 MuT Sanna Kivijärvi (Metropolia AMK), FT Katja Sutela (Oulun yliopisto)
- Perjantai 31.10.2025 klo 10–17 Kouluttajat ja päivämäärä vahvistetaan. Huom! Alustava aikataulu.
- Tiistai 18.11.2025 klo 10–17 Taiteellinen johtaja Sophia Alexandersson ja muusikot / Share Music and Performing Arts, Ruotsi
- Perjantai 6.2.2026 klo 10–17 Rehtori Elina Vetoniemi ja oppilaat / Kuopion konservatorio
- Perjantai 24.4.2026 klo 10–17 MuT Sanna Kivijärvi (Metropolia AMK), FT Katja Sutela (Oulun yliopisto) ja FT Laura Huhtinen-Hildén (Metropolia AMK)
Ilmoittautuminen
Opiskelijat valitaan kurssille lyhyen kehittämistehtäväehdotuksen perusteella. Kehittämistehtävä toteutetaan opiskelijan omalla työpaikalla. Ilmoittautumislomakkeelta löydät kohdan, johon voit kirjoittaa alustavan ideasi kehittämistehtäväksi.
Ilmoittautuminen on avoinna elokuun loppuun 31.8.2025 saakka. Ilmoittaudu mukaan e-lomakkeella!
Lisätietoja
Projektipäällikkö
Matleena Kaurila
matleena.kaurila [at] metropolia.fi (matleena[dot]kaurila[at]metropolia[dot]fi)
p. 040 652 9433
Vastuulehtori
Sanna Kivijärvi
sanna.kivijarvi [at] metropolia.fi (sanna[dot]kivijarvi[at]metropolia[dot]fi)