Kestävyys monimutkaisessa maailmassa -verkkokurssi

Perustiedot

Kesto / Ajankohta
5.5. - elokuu 2025
Laajuus
1 op
Hinta
Maksuton

Kestävyys monimutkaisessa maailmassa -verkkokurssi tarjoaa johdatuksen keskeisiin globaaleihin kestävyyshaasteisiin, kuten ilmastonmuutokseen, luonnon monimuotoisuuden vähenemiseen ja hallinnon kriiseihin, tarkastelemalla niitä monimutkaisina ilmiöinä. Cynefin-viitekehyksen avulla osallistujat oppivat jäsentämään monimutkaisia ongelmia, tutkimaan mahdollisia ratkaisuja ja pohtimaan sekä eettisiä että käytännön haasteita niiden toteuttamisessa.

Kurssi suoritetaan itsenäisesti omaan tahtiin verkko-opintoina.

Huomioithan, että kurssi ei ole tarkoitettu tutkinto-opiskelijoille.

Kurssin rakenne ja sisältö

  • Globaaleihin kestävyyshaasteisiin tutustuminen: Katsaus ilmastonmuutokseen, luonnon monimuotoisuuden köyhtymiseen, resurssien ehtymiseen ja hallinnon kriiseihin.
  • Monimutkaisuus ja Cynefin-viitekehys: Johdatus Cynefin-viitekehykseen (yksinkertainen, monimutkainen, kompleksinen, kaoottinen).
  • Mahdolliset ratkaisut ja niiden haasteet: Katsaus teknologisiin, sosiaalisiin ja poliittisiin ratkaisuihin sekä niiden toteuttamisen esteisiin ja mahdollisuuksiin.
  • Yhteenveto ja tulevat askeleet: Aiemmissa moduuleissa käsiteltyjen tietojen ja taitojen kokoaminen ja soveltaminen.

Toteutusaika: 5.5.- elokuu 2025
Etätoteutus, verkkokurssi
Opettaja Marko Korkeakoski
Laajuus 1 op

Oppimistavoitteet

Kurssin suoritettuaan osallistujat osaavat:

  • Tunnistaa keskeiset globaalit kestävyyshaasteet (esim. ilmastonmuutos, luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen, hallinnon kriisit).
  • Soveltaa Cynefin-viitekehystä näiden haasteiden jäsentämiseen ja ehdottaa tilannekohtaisia ratkaisumalleja.
  • Analysoida erilaisia ratkaisuja, arvioiden niiden toteutettavuutta ja eettisiä näkökohtia.
  • Pohtia monimutkaisuuden merkitystä kestävyyshaasteiden tunnistamisessa ja ratkaisemisessa.

Yhteystiedot

Lisätietoja verkkokurssista sähköpostitse: vivid [at] metropolia.fi (vivid[at]metropolia[dot]fi)

Kurssi tarjotaan osana Vihreän teknologian vientiosaamista digitaalisesti (ViViD) -hanketta. Hankkeen tavoitteena on edistää Suomen vientialojen vihreään siirtymään liittyvää teknistaloudellista osaamista. Tarkoituksena on lisätä energia-alan kaupallista ja teknistä vientiliiketoimintaosaamista tarjoamalla työelämälähtöisiä verkossa suoritettavia lyhyitä kursseja.


Vihreän teknologian vientiosaamista digitaalisesti on rahoitettu Euroopan unionin elpymis- ja palautumistukivälineellä (RRF), joka on EU:n elpymisvälineen (Next Generation EU) suurin ohjelma. Rahoituksen on myöntänyt Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus (JOTPA). Palvelukeskus edistää työikäisten osaamisen kehittämistä ja osaavan työvoiman saatavuutta. Palvelukeskuksen toimintaa ohjaavat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö.