Sisältö
Kriittinen ajattelu tieteen ja tutkimuksen lähtökohtana
Toimintaterapian ydinkäsitteet
- toiminnan ja toimintakyvyn arvioinnin hyödyntäminen tutkimuksessa ja kehittämisessä
- toimintaterapia hyvän elämän mahdollistajana terveyden edistämisessä, sairauksien ennaltaehkäisyssä, sekä kuntoutuksessa ja hoidossa, käsittäen mm. toiminnan mahdollistaminen (Enabling Occupation)
Toiminnan tieteen ydinkäsitteet
- toiminnan analyysi
- toiminnallinen oikeudenmukaisuus (Occupational Justice)
- toiminnallinen identiteetti (Occupational Identity)
- yksilöllinen ja yhteistoiminta (Individual and collaborative Occupation)
- tarkoituksenmukainen ja mielekäs toiminta (Purposeful and Meaningful Occupation)
Osaamistavoitteet
Opintojakso syventää alan perusteita ja auttaa rakentamaan teoreettisia viitekehyksiä toimintaterapian ja toiminnan tieteen hyödyntämiseksi hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä.
Opintojakson suorittamisen jälkeen opiskelija osaa:
- Etsiä, löytää ja arvioida kriittisesti sopivia julkaisuja ja muuta tietoa, keskustellakseen niistä kollegojen ja muiden sidosryhmien kanssa, tunnistaakseen tietovajeita ja kirjoittaakseen yhtenäisiä katsauksia.
- Keskustella kompleksisista ilmiöistä useiden toimintaterapian, toiminnan tieteen teorioiden ja empiiristen näkökulmien sekä muiden asiaankuuluvien tieteenalojen kautta.
- Pohtia kriittisesti ja perustella, mitkä toiminnan tieteen ja toiminnallisen oikeudenmukaisuuden näkökohdat ovat merkityksellisiä omalle tutkimukselle ja käytännölle.
- Kehittää ja osoittaa kriittistä ymmärrystä yhteiskunnan, kulttuurin ja monimuotoisuuden vaikutuksesta toimintaan ja osallistumiseen yksilöiden ja yhteisöjen terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi, laajentaakseen käsitystään toimintaterapian kasvavasta roolista.
- Tarkastella kriittisesti ja teoretisoida eri väestöryhmille toimintaterapiaan ja toiminnan tieteeseen perustuen kansallisia, eurooppalaisia ja globaaleja poliittisia, kontekstuaalisia rakenteita ja haasteita.