Kenelle?
Koulutuksen kohderyhmää ovat:
- asiantuntijat ja liiketoiminnan kehittämisen ammattilaiset
- yrittäjät
- julkisen sektorin toimijat
Koulutus sopii sinulle, jos haluat oppia:
- tunnistamaan yrityksen toimintaan vaikuttavia, ei-konventionaalisia riskitekijöitä
- ennakoimaan turvallisuusriskejä ja varautumaan niiden vaikutuksiin
- ymmärtämään kokonaisturvallisuusajattelumallia yritystoiminnan kannalta.
- Koulutuksen sisällön kannalta on hyvä, jos pystyt osallistumaan luennoille Metropolian Myyrmäen kampuksella, mutta myös opiskelemaan itsenäisesti
Opintojakso on YAMK-tasoinen. Esitiedoksi soveltuu mikä tahansa AMK-tutkinto tai vastaava.
Koulutuksen kuvaus
Kokonaisturvallisuus käsitteenä tarkoittaa laaja-alaista turvallisuusnäkemystä, jossa yhteiskunnan elintärkeistä toiminnoista huolehditaan viranomaisten, elinkeinoelämän, järjestöjen ja kansalaisten yhteistyöllä. Kokonaisturvallisuus nivoo yhteen maanpuolustuksen, yhteiskunnan elintärkeiden toimintojen turvaamisen sekä sisäisen turvallisuuden.
2020-luvun alun kansainvälisen poliittisen ja sotilaallisen kehityksen myötä myös puhtaasti sotilaalliseen toimintaan liittyvät aspektit ovat siirtyneet lähemmäksi yritystoimintaa ja yritysten riskienhallinnasta vastaavien tahojen työkuvaa. Riskienhallintaan ja yritysten strategisen johtamisen kenttään on työntynyt entistä vahvemmin politiikan ja kansainvälisten suhteiden merkitys, ja näiden myötä myös sotilaallisen toiminnan aiheuttamat riskit. Myös liike-elämän ja julkishallinnon tiiviimpi linkittyminen, muun muassa teknologisen kehityksen, ulkoistamisen ja palveluiden hankkimisen ulkopuolelta vuoksi yritysten ja elinkeinoelämän merkitys kokonaisturvallisuudelle on huomattava. Lisäksi yritysten tuotantoketjut ja omistus on usein hajautettu globaalisti, mikä lisää sekä yritysten että myös suomalaisen yhteiskunnan riskialttiutta.
Liike-elämän riskienhallinnan toimintaympäristön ja uhkakuvien muuttuessa fokusta on siirrettävä laaja-alaisiin, systeemisiin ilmiöihin. Tällä kurssilla käsitellään yritystoimintaa ja liikkeenjohtoa toimintakentässä, jossa turvallisuusajattelu perustuu laajoihin kansainvälisiin haasteisiin ja joustaviin, kokonaisturvallisuuden konseptiin nojaaviin ratkaisumalleihin.
Opintojakson luonne on konseptia kehittävä. Luentosarjan työskentelyn ytimessä on kysymys, mitä kokonaisturvallisuus tarkoittaa liiketoimintariskin hallinnan kannalta. Tätä ajatusta kehitetään ja laajennetaan opiskelijoiden ryhmätöissä ja seminaariesitelmissä. Luennoilla on myös vierailijoina alan asiantuntijoita.
Opintojakson voi suorittaa myös osallistumatta lähiopetukseen luennoilla.
Tavoitteet
Koulutuksen jälkeen:
- ymmärrät kokonaisturvallisuuden merkityksen osansa organisaation strategisen johtamisen kokonaisuutta
- tunnet kokonaisturvallisuuden ydinkohtiin liittyviä toimintamalleja ja rakenteita sekä ymmärrät yhteiskunnan elintärkeiden toimintojen merkityksen liike-elämälle (johtaminen, kansainvälinen toiminta, puolustuskyky, sisäinen turvallisuus, talous, infrastruktuuri, huoltovarmuus, väestön toimintakyky ja palvelut, henkinen kriisinkestävyys)
- osaat rakentaa työrooliisi sopivan näkemyksen kokonaisturvallisuudesta ja sen merkityksestä oman organisaationsa toiminnan kehittämiselle ja riskienhallinnalle
Sisältö
- Kokonaisturvallisuuden viitekehys ja toimijat
- Julkishallinnon ja liike-elämän suhteet
- Institutionaalinen johtaminen (tainiolainen koulukunta)
- Sotilaallinen maanpuolustus
- Riskienhallinta
- Kansainvälisen politiikan kehityssuunnat
- Turvallisuusajattelun organisointi, johtaminen ja benchmarking
Aika ja paikka
Opintojakson opetuskerrat toteutetaan seuraavasti:
- Ti 4.3.2025 Aloitus klo 15-18, Myyrmäen kampus
- Ti 18.3.2025 Luento klo 15-18, Myyrmäen kampus
- Ti 1.4.2025 Luento klo 15-18, Myyrmäen kampus
- Ti 22.4.2025 Seminaari klo 14-18, Myyrmäen kampus
Opintojakson lähiopetus toteutetaan Myyrmäen kampuksella, osoitteessa Leiritie 1, Vantaa. Lähitapaamisia ei tallenneta tai striimata. Lisäksi opintojaksoon liittyy ryhmätöitä sekä itsenäisesti suoritettavia harjoitustehtäviä.
Opintojakson voi suorittaa myös osallistumatta lähiopetukseen.
Hinta
Opintojakson hinta on 125 €.
Ilmoittautuminen
Tutustu ennen ilmoittautumista avoimen AMK:n opiskeluohjeisiin ja avoimen AMK:n maksu- ja peruutusehtoihin. Lisätietoa yleisistä ennakkovaatimuksista (kielitaito, opiskeluvalmiudet) löydät avoimen AMK:n sivuilta Kielitaito ja muut vaatimukset.
Lisätiedot
Lehtori Jukka Mattila
jukka.mattila [at] metropolia.fi (jukka[dot]mattila[at]metropolia[dot]fi), puh. 050 442 9203