Rakennusarkkitehtuurikoulutuksen soveltuvuuskoe 2023

Tehtävä 1: Ideoi rakennelma tai tilataideteos ja tee siitä pienoismalli

Materiaalit ja välineet:

  • Yksi litran pesty ja huuhdeltu kartonkinen maito- tai mehutölkki tai vastaava.
  • Läpinäkyvää teippiä (tai materiaaliin soveltuvaa liimaa).
  • Askartelu- tai katkoteräveitsi ja sakset sekä leikkuualusta.
  • Digikamera / älypuhelimen kamera, jolla otat valokuvia pienoismallistasi

Ideoi ja muotoile kartonkitölkistä mielenkiintoinen arkkitehtoninen luonnospienoismalli rakennelmasta tai tilataideteoksesta, jossa on sisä- ja ulkotilaa.

Saat käyttää pienoismalliin yhden (1) kartonkitölkin. Ylimääräisiä tölkkejä voit käyttää ideoimiseen ja harjoitteluun.

Ideoidessasi mieti millainen hahmo ja massa pienoismallista syntyy. Voit leikata tai tehdä viiltoja kartonkitölkkiin, jakaa sitä osiin ja liittää osia toisiinsa teipaten tai liimaten. Voit aukottaa pienoismalliasi ja avata sisätilan ja ulkotilan rajan.

Pienoismalli on mittakaavallisesti pienennetty kolmiulotteinen malli suunnitellusta rakennuksesta tai rakennelmasta.

Mittakaava on myös arkkitehtuurin käsite ja kuvaa ihmisen ja hänen ympäristönsä välistä mittakaavallista suhdetta. Mieti tehdessäsi pienoismallia, millainen mittakaava pienoismallissa on suhteessa ihmiseen? Onko kyseessä pienimittakaavainen vai monumentaalinen suurimittakaavainen rakennelma tai tilataideteos?

Ota valokuva tekemästäsi valmiista pienoismallista haluamastasi kuvakulmasta. Huomioi valon ja varjon suhde pienoismallissa. Mistä kulmasta valo lankeaa pienoismalliin sen muotoja esiin tuovalla tavalla? Aseta malli ikkunasta tulvivaan luonnonvaloon tai valaise mallia keinovalolla eri kulmista. Esitä kartonkitölkistä tekemäsi pienoismalli parhaassa mahdollisessa valossa! Kuvakulmalla voit kertoa millainen mittakaava lopullisella teoksella voisi olla ja miten ihminen kokee sen kulkiessaan rakennelman läheisyydessä. Vangitse kuvaan rakennelman tai tilataideteoksen muoto ja massa.

Lisää valokuvaan oman hakemusnumerosi seitsemän (7) viimeistä numeroa siten, että ne ovat selkeästi luettavissa kuvasta. Voit kirjoittaa numeron esim. paperilapulle, joka näkyy valokuvassa pienoismallin kanssa sitä peittämättä tai voit lisätä numeron kuvaan digitaalisesti valokuvan oton jälkeen. Ilman numeroa palautettu tehtävä voidaan hylätä!

Muista, että voit palauttaa vain yhden kuvan: mikä kuva on edustavin suunnittelemastasi ja tekemästäsi pienoismallista?

Palauta ottamasi valokuva (1 kpl) Moodleen ohjeiden mukaan.

SÄILYTÄ TEKEMÄSI PIENOISMALLI!
Tarvitset sitä iltapäivän tehtävässä.
Opiskelupaikan saaneilta alkuperäistyöt kerätään opintojen alussa.

Arviointiperusteet:

Luova kokonaisidea, oivaltavuus, kiinnostavuus, massoittelu, sommittelu (esim. aukotus, rytmi), kolmiulotteisuus ja tilan/tilojen muodostaminen mallissa, valon ja varjon käyttö ja esittäminen, mallin sekä siitä otetun kuvan selkeys ja havainnollisuus, annettujen ohjeiden noudattaminen.

Tehtävä 2: Piirrä aamupäivällä tekemästäsi rakennelmasta tai tilataideteoksesta sisä- ja ulkonäkymä

Materiaalit ja välineet:

  • Lyijykyniä
  • Vähintään 12 kpl erivärisiä puuvärikyniä
  • A3-piirustuspaperia
  • Digikamera / älypuhelimen kamera, jolla otat valokuvia piirustuksestasi

Jaa vaakasuuntainen A3-piirustusarkki pystysuoralla viivalla kahteen yhtä suureen osaan. Piirrä aamupäivällä tekemästäsi pienoismallista sisä- ja ulkonäkymä käyttäen lyijy- ja värikyniä.

Piirrä A3-arkin vasemmalle puolelle ulkonäkymä pienoismallisi mukaan toteutetusta rakennelmasta tai tilataideteoksesta sijoitettuna haluamaasi ympäristöön. Missä ympäristössä rakennelma tai tilataideteos voisi olla? Onko kyseessä tiivis kaupunkikortteli vai keidasmainen puisto? Liittyykö rakennelman tai tilataideteoksen muoto ja mittakaava rakennettuun ympäristöönsä vai onko se koskemattoman luonnon keskellä? Miten ympäristö luo tilaa yhdessä rakennelman tai tilataideteoksen kanssa? Valinta on sinun, sinä olet nyt suunnittelija!

Mitä materiaalia valmis toteutettu rakennelma tai tilataideteos voisi olla? Esitä sen muoto, massoittelu ja materiaali mahdollisimman havainnollisesti ja vakuuttavasti. Esitä valon ja varjojen piirtyminen rakennelmaan tai tilataideteokseen sekä ympäristöön.

Piirrä A3-arkin oikealle puolelle näkymä rakennelman tai tilataideteoksen sisältä. Millainen luonne sisätilalla on? Onko rakennelma tai tilataideteos kokonaan yksiaineinen vai kollaasi eri materiaaleista? Kuinka valo, varjo ja materiaalisuus ilmenee sisältä ulos havainnoituna? Mitä ympäristöstä näkyy rakennelman tai tilataideteoksen sisälle?

Esitä sekä ulko- että sisänäkymässä ainakin yksi luonnosmainen ihmishahmo, joka kertoo rakennelman tai tilataideteoksen mittakaavan.

Laita piirustuksen oikeaan alalaitaan selvästi hakemusnumerosi seitsemän (7) viimeistä numeroa ja tarkista, että ne näkyvät kokonaan myös ottamassasi valokuvassa. Ilman numeroa palautettu tehtävä voidaan hylätä!

Ota valokuva tekemästäsi piirustuksesta ja palauta kuva ohjeiden mukaan Moodleen.

SÄILYTÄ TEKEMÄSI PIIRUSTUS!
Opiskelupaikan saaneilta alkuperäistyöt kerätään opintojen alussa.

Arviointiperusteet:

Kolmiulotteinen hahmotuskyky ja kolmiulotteisuuden esittäminen, kuvitellun paikan mittakaava ja suhde rakennelmaan tai tilataideteokseen sekä sen esittäminen, tilallinen kiinnostavuus, valon ja varjon käyttö, kuva-alan käyttö, annettujen ohjeiden noudattaminen.