Rakennusarkkitehtuurikoulutuksen soveltuvuuskoe 2020

Kaikki rakennusarkkitehtuurikoulutukseen hakeneet osallistuivat ensin tekniikan alan valtakunnalliseen valintakokeeseen, joka sisälsi mm. matematiikan, fysiikan ja kemian tehtäviä.

Tämän lisäksi rakennusarkkitehtikoulutukseen hakeneet osallistuivat soveltuvuuskokeeseen. Soveltuvuuskokeessa testattiin kahden erilaisen suunnittelutehtävän avulla mm. kolmiulotteista hahmotuskykyä, ideointikykyä, sommittelutaitoja sekä havainnollista esityskykyä. Soveltuvuuskokeissa menestyneiden opiskelijoiden töihin voit tutustua lähemmin näillä sivuilla.

Soveltuvuuskokeet järjestettiin niissä neljässä ammattikorkeakoulussa, joissa rakennusarkkitehtikoulutusta annetaan: Metropolia (Helsinki), OAMK (Oulu), TAMK (Tampere) ja Savonia (Kuopio).

Tehtävä 1: Raunioita

Raunioita! Lähes maan tasalle tuulten ja sateiden kuluttamia vanhoja – vuosituhansia vanhoja muureja! Aikamatkaajamme kiinnitti huomiota siihen, kuinka muurit nousivat pölyisestä maasta kuin suoraan kasvaen siitä. Paikoin oli mahdotonta erottaa tarkkaa kohtaa, mistä rakennus, tai siis sen raunioitunut muuri alkaa ja mihin maan pinta päättyy.

Sitten jälleen kerran aikamatkailun mahdollistava katselulaite alkoi reistailemaan. Alun häiriökuvan jälkeen näytölle piirtyi kuva kerroksittain raunioiden päälle muodostuvasta yläilmoihin kohoavasta kaupungista. Tosiaankin kerrokset näyttivät olevan eri aikakausilta, mutta ne tuntuivat asettuvan kuin jatkoksi edelliselle kuitenkin siten, että jokaisesta kerroksesta muodostui oma kokonaisuutensa, jonka päälle seuraava kerros rakentui.

Hämmentävää! Todella hämmentävää! Laite vaikutti näyttävän samanaikaisesti kaikkien eri aikojen mahdolliset todellisuudet samalla kertaa yhtenä toisiinsa sovittuvana kuvana. Ja mikä vielä kiinnostavampaa, jokainen kerros näytti olevan elossa. Toisin sanoen kerrokset olivat asuttuja ja niissä elävät ihmiset toimittivat siellä arkiaskareitaan toisistaan tietämättöminä.

Aikamatkaajamme saneli päiväkirjaansa:
”Raunioiden maanläheisen, maasta kasvavan ja suhteellisen säännönmukaisen kerrostuman päälle on näytön kuvassa asettunut lasisen aineeton kerros, missä läpinäkyvyys paljastaa syvällä runkojen sisällä olevat tapahtumat – heijastumien vääristäminä tosin. Vääristymät johtunevat siitä, että lasinen kerros ei ole suoraa ja teräväpiirteistä, kun tavallista, vaan orgaanista ja pehmeän muotoista, kuin pulloiksi tai astioiksi puhallettua lasia.”

Nielaistuaan aikamatkailija jatkoi saneluaan:
”Tämän lasisen kerrostuman päältä kohoaa huippunsa suippenevien kaarten edellistä selvästi korkeampi kerros, kuin kirkko tai palatsi. Kaaret hoikkenevat ylöspäin lähes olemattomiin. Valo siivilöityy kaareutuvien muotojen väleistä heittäen säteitä eri suuntiin. Mitä tämän taivaallisen valon päälle on asettunut vaikuttaa hyvin ohuelta ja säikeiseltä rakenteelta. Säikeet kasvavat pystysuunnassa, mutta ei aivan suorina, vaan toinen toisiinsa kallistuen ja joskus toisiaan risteillen. Säikeiden muodostamien seinien pintaan avautuu pyöreitä aukkoja – suuria ja pieniä sattumanvaraisesti paikkaansa vaihdellen.”

Sanelu päättyy:
Kaiken tämän päällä siellä korkealla näyttää kasvavan puita – hedelmäpuita. Pilvettömällä taivaalla näyttää lentävän lintuja ja – mehiläisiä. Voin selvästi kuulla niiden surinan. Keltaista hunajaa”

Ohjeet:

Piirrä näkymä lyijy- ja puuvärikynin pystysuuntaiselle A3-arkille.

Arviointiperusteet:

  • Luova kokonaisidea
  • Tarinan visualisointi
  • Kuvatilan täyttö
  • Kolmiulotteisuus
  • Valojen, varjojen ja värien esittäminen

Tehtävä 2: Ulkotila - sisätila

Ögelien mietiskelytila

Vuonna 2019 löydettiin uusi eliölaji: ögeli. Ögelien esiintymispaikkoja havaittiin aluksi rakennusten onkaloissa. Nyt ögeleitä on kuitenkin nähty muuttopuuhissa. Juuri saamamme tiedon mukaan ögelit haluavat muuttaa maailmaa ja ovat päättäneet käyttää kaikkeen rakentamiseen vain kierrätysmateriaaleja.

Elektrix Ögeli on ryhtynyt yhdessä kaverinsa Cyklix Ögelin kanssa rakentamaan mietiskelytilaa hylättyyn sähkökaappiin, jonka ovi on irronnut.

Millainen sähkökaappiin rakennettu mietiskelytila on?

Oheisessa valokuvassa näet sähkökaapin.

Piirustus A:

Tehtävä: Piirrä mietiskelytila ulkoapäin.

Piirustus B:

Tehtävä: Piirrä mietiskelytila sisältä päin.

Ohjeet:

  • Jaa vaakasuuntainen A3-arkki pystyviivalla kahteen yhtä suureen osaan.
  • Piirrä piirustus A vasemmalle puolelle ja piirustus B oikealle puolelle.
  • Piirrä molemmat piirustukset lyijykynällä ja väritä puuvärikynillä.

Arviointiperusteet:

  • Luova kokonaisidea ja muoto
  • Kierrätysmateriaalien kekseliäs käyttö
  • Paikkaan sijoittaminen
  • Muodolla aikaansaatu tilallinen mielenkiintoisuus
  • Valojen, varjojen ja värien esittäminen