Vestonomin ylempää AMK-tutkintoa suorittava Kati Grönvall: Yhteiset pohdiskelut parasta antia
Ennen vaatetusalan vestonomin YAMK-opintojaan Kati Grönvall oli miettinyt jo pari vuotta uutta suuntaa työuralleen - olihan hän ehtinyt olla työssään myymäläpäällikkönä jo reilut 20 vuotta.
– Nämä vuodet myymäläpäällikkönä ovat olleet erittäin mielenkiintoisia ja työnkuva on kehittynyt paljon alkuajoista. Erilaiset projektit ovat antaneet haastetta, mutta kaipasin silti jotain uutta työn rinnalle. Olin ehtinyt miettiä jo täysin uuden tutkinnon opiskelua, Kati muistelee.
Eri vaihtoehtoja selaillessaan Kati törmäsi vestonomin YAMK-opintoihin, jotka herättivät samantien hänen mielenkiintonsa.
– Vestonomi-tutkinto oli entuudestaan itselleni vieras, mutta mitä enemmän selailin YAMK-tutkinnon sisältöjä, sitä vakuuttuneempi olin, että olin löytänyt itselleni juuri sen oikean suunnan tekstiili- ja vaatetusalan kiertotalousopinnoista! Kati kertoo.
Opinnot ovat antaneet Katille enemmän kuin hän osasi odottaakaan, vaikka hän oli jo valmiiksi erittäin innostunut ja motivoitunut opintoja aloittaessaan.
– Kurssien kautta pääsin paremmin sisälle tekstiili- ja vaatetusalan nykytilanteeseen, sen haasteisiin ja mahdollisuuksiin, koska omassa työssäni erikoiskaupan alalla olen työskennellyt valmiiden tuotteiden ja niitä käyttävien kuluttajien kanssa. Kiertotalouden erilaisten liiketoimintamallien syventäminen kurssitehtävien avulla sekä oma kokemus on tuonut työhöni lisää asiantuntijuutta.
– Lisäksi tiivis opiskelu yhdessä 19 opiskelukaverin kanssa, joilla kaikilla on erilainen työ- ja koulutustausta sekä vahvuusalueet, on ollut parasta vertaistukea ja tsemppiä opiskeluihin, Kati täydentää.
Katin vinkit uudelle vestonomi (YAMK) -opiskelijalle:
– Kannattaa ehdottomasti aloittaa avoimin mielin opinnot, mennä mahdollisuuksien mukaan lähipäivinä kampukselle ja verkostoitua. Kurssitehtävät kannattaa tehdä pienryhmissä, sillä yhteiset keskustelut ja pohdiskelut eri näkökulmista ovat parasta antia. Kalenterista on hyvä raivata tilaa opinnoille. Ne vievät yllättävän paljon aikaa, mutta vastineeksi myös antavat paljon. Puolitoista vuotta on loppujen lopuksi lyhyt aika. Opinnäytetyötä kannattaa miettiä jo hyvissä ajoin syksyllä ja kartoittaa mahdollisia toimeksiantajia, ettei sen kanssa tule kiire. Yhdessä opettajien ja opiskelukavereiden kanssa kaikesta selviää!