Vestonomi (ylempi AMK) -tutkinnon suorittanut Katri Ristola: Pääsin vahvemmin mukaan työnantajani vastuullisuustyöhön

Julkaistu

Kati Ristola työpaikallaan.MASI Jeansilla työskentelevä Katri Ristola valmistui vestonomiksi (ylempi AMK) jouluna 2023. Katrilla oli takanaan kaksi opistotason tutkintoa, vaatetusalan artenomi ja markkinointilinjan merkonomi, jotka hän oli suorittanut viime vuosituhannen lopulla.

Täydennyskoulutus tuli tarpeeseen, vaikka työskentely vaatetusalan hankintoihin ja tuotannon ohjaukseen liittyvissä tehtävissä on vuosien varrella opettanut paljon. Vestonomi (YAMK) -koulutuksen uudistus vastuullisuuteen painottuvaksi oli minulle tärkein kriteeri koulutuksen valinnassa.

Tutkinnon suorittamisen jälkeen Katri on päässyt vahvemmalla otteella mukaan MASI Jeansin vastuullisuustyöhön.

Tehtäväkenttäni laajeni myös tuotekehityksen puolelle, sillä vastaan nyt MASI Jeansilla koko T&K-osaston toiminnasta. Näiden uusien työtehtävien hoitaminen luonnistuu varmasti paremmin kun sain oman osaamiseni päivittettyä vestonomi (YAMK) -opinnoilla.

Tekstiilialan vastuullisuus ja kiertotalous tuli koulutuksessa Katrille tutuksi niin teoreettisesta näkökulmasta kuin myös käytännön tasolla.

Laaja tietopaketti tulossa olevista EU-tason säädöksistä yhdistettynä yrityksen päivittäisessä toiminnassa tarvittaviin toimenpiteisiin antoi hyvät eväät viedä asioita konkreettisesti eteenpäin myös omalla työpaikallani.

Opintojen ja työn yhteensovittaminen oli Katrille melko helppoa, sillä hän pystyi hyödyntämään kurssitöissä aiempaa ammattitaitoaan, MASI Jeansin tietokantoja sekä tarvittaessa kysymään apua kollegoilta.

Ajankäytön suunnitteleminen jo etukäteen oli ensiarvoisen tärkeää tutkinnon suorittamiseksi annetussa aikataulussa. Joitakin asioita piti väistämättä jättää vähemmälle, jotta aikaa opiskeluun oli riittävästi. Näin jälkeenpäin on helppo sanoa, että se kannatti, mutta tiukkojakin tilanteita matkan varrella kyllä oli.

Opinnäytetyössään Katri sai rakennettua MASI Jeansin farkkutuotannossa syntyvälle leikkuujätteelle suljetun kierron toimintamallin yhteistyössä Resterin ja Orneuleen kanssa. Paksu farkkukangas osoittautui laadukkaaksi ja mekaaniseen kierrätykseen hyvin soveltuvaksi materiaaliksi, jonka hyötysuhde on merkittävä päästövähennysten osalta.

Trikoomateriaaleista olemme testanneet single jerseytä t-paitoihin sekä paksumpaa swetarineulosta muihin yläosiin. Heti kun tuotekehitys saadaan päätökseen pyrimme etenemään sarjatuotantoon ja lanseeraamaan tuotteet markkinoille. Toivottavasti tämä onnistuu syksyn 2024 aikana!

Lisätietoja

Vaatetusalan ylemmän AMK-tutkinnon opiskelu

Katri Ristolan opinnäytetyö Tuotannon sivuvirtojen hyödyntäminen suljetun kierron mukaisesti: MASI Jeans Oy Theseus-palvelussa.