Vestonomi (AMK) Kaisa Halonen: Vestonomi-opinnoista maailmalle ja teknisen tuotekehityksen tiiminvetäjäksi

Julkaistu

Kaisa HalonenVaatetusalan alumni Kaisa Halonen (ent. Mäkitalo) valmistui vestonomiksi (AMK) keväällä 2015. Kohta vuosikymmenen kestänyt, mallimestarin töihin painottunut ura on vienyt hänet H&M:n kautta Marimekolle.

En olisi tässä ilman alan koulutusta. Vestonomi-koulutus antoi pohjan, jota työkokemukset ovat täydentäneet luoden sen ammattitaidon, joka minulla on nyt.

Opintopolku ammatillisen koulutuksen kautta vestonomiksi

Haave vaatetusalan töistä on peräisin Kaisan lapsuudesta ja innosta ommella vaatteita unileluille ja Barbeille. Lukion jälkeen ammattitaitoa toi kaksivuotinen vaatetusompelijan tutkinto, josta sai ompelu- ja kaavoitusosaamista. Seuraavaksi piti miettiä jatkoa.

Rakastin ompelua ja halusin jatkaa opiskelua sillä saralla. Toisaalta en kuitenkaan halunnut suunnittelijaksi, vaan tutustua ennemminkin alan teolliseen puoleen. Metropolian vestonomi-koulutus tuntui vaihtoehdoista kiinnostavimmalta ja monipuolisimmalta.

Ovet Metropoliaan aukesivat ensi yrittämällä, vaikka pääsykokeissa Kaisa luuli tehneensä ratkaisevan virheen laskutehtävässä. Siksi hän pisti muotoilutehtävässä kaiken peliin tupla tai kuitti -ajatuksella. Muotoilin haalarin, kun ympärillä kaikki muut tekivät hienoja mekkoja. Riski kannatti! Ja myöhemmin selvisi, että laskutehtäväkin oli itse asiassa mennyt oikein.

Vestonomi-opinnot olivat Kaisalle napakymppi ja ompeluinnostuksen rinnalle nousi laajempi kiinnostus alasta. Monipuoliset kurssit avarsivat näkemystä alan työtehtävistä. Oma polkukin hahmottui varsin nopeasti.

Pidin kiinni intohimostani ompelemiseen ja kaavoittamiseen. Tiesin jo aikaisessa vaiheessa, että haluan mallimestariksi. Vahva ammattiopintotausta antoi kuitenkin mahdollisuuden keskittyä myös muihin kursseihin. En kaivannut kaavoituksen osalta suurta kertausta, vaan halusin oppia minulle vielä tuntemattomammista asioista niin laajasti kuin mahdollista. Alalla kuin alalla pärjää parhaiten, kun malttaa perehtyä myös oman roolin ulkopuolisiin asioihin. Omalla kohdallani eniten lisäarvoa mallimestarin taitojen ulkopuolelta ovat tuoneet kurssit materiaalitiedosta, valikoimasuunnittelusta sekä yritystoiminnasta.

Kaisan opiskeluaikaan mahtui lukukauden mittainen vaihto-opiskelu Glasgow Caledonian Universityssä. Vaihto oli paitsi todella mieleenpainuva kokemus myös hyvin opettavainen ja innostava.

Skotlannissa pääaineeni oli Fashion Business, mikä oli loistava valinta ammattitaitoani avartamaan. Opin opiskeluvaihdossa markkinoinnista, vähittäiskaupasta sekä kuluttajakäyttäytymisestä.

Opinnäytetyönsä aiheeksi Kaisa halusi kuitenkin vahvimman alueensa, kaavoituksen. Yhteistyöyritykseksi valikoitu jo ammattikouluaikana tutuksi tullut Muka Va ja aiheeksi lastenvaatteiden istuvuus.

Opinnäytetyön teko oli innostavaa ja olen iloinen, että jätin sille kunnolla aikaa enkä yrittänyt tehdä montaa kurssia siinä sivussa. Oli inspiroivaa saada käyttää opittuja taitoja oikean yrityksen hyödyksi. Projekti vaikutti myös merkittävästi siihen, että opin käyttämään Gerber Accumark -kaavoitusohjelmaa ja kaavatulostinta sujuvasti.

Uran lähtökohtana onnistunut harjoitteluvalinta

Uran käännekohta tapahtui jo opiskeluaikoina, kun Kaisa päätti hakea 2. vuoden jälkeen harjoitteluun H&M:n pääkonttorille Tukholmaan. Hakuprosessi oli pitkä ja vaati omaa päättäväisyyttä saada sähköposteihin vastausta. Harjoittelupaikka kuitenkin aukesi. Se poiki myös seuraavan vuoden kesätyön ja lopulta ensimmäisen työpaikan jo ennen virallista valmistumista.

En voi enempää painottaa sitä, miten paljon opiskeluaikaiset projektit, opinnäytetyö ja harjoittelupaikat voivat vaikuttaa uran alussa. Urani olisi aivan toisenlainen, jos en olisi tehnyt harjoitteluani H&M:llä.

Kaisa viihtyi H&M:llä lopulta kaksi vuotta. Hän aloitti harjoittelijana, mutta työnkuva kasvoi nopeasti vastuullisemmaksi. Lopulta Kaisa vastasi yhden kokonaisen osaston mallimestarin työstä apunaan oma assistentti.

H&M:ää ei suotta pidetä vaatetusalan opinahjona. Opin siellä valtavasti koko alasta ja sain alusta asti vastuuta ja monipuolisia tehtäviä. Työskentelin pisimpään poikien asusteiden, uima- ja urheiluasujen sekä naamiaisasujen osastolla. H&M:n kaikkien mallimestarien johtaja kerran totesi minulle, että roolini on mallimestareista koko H&M:n monipuolisin ja hauskin, eikä hän ollut väärässä!

Muutto takaisin Suomeen tuli ajankohtaiseksi, kun Marimekolla avautui mallimestarin paikka. Kaisa oli aina ihaillut Marimekkoa ja pitänyt sitä eräänlaisena unelmatyönä.

Paikka vaikutti aivan minulle tarkoitetulta. Työkokemusta vaadittiin enemmän kuin minulla silloin oli, mutta päätin silti hakea. Se kannatti! Vestonomi-tausta vaikutti varmasti valintaani. Olin opiskellessa ja töissä H&M:llä oppinut kaikki ilmoituksessa vaaditut tietotekniset ohjelmat ja hallitsin kaavoituksen, teknisen suunnittelun, sovittamisen ja tuotteiden kommentoinnin.

Työt Marimekolla ovat jatkuneet jo yli seitsemän vuotta. Vuonna 2021 Kaisa Halonen ylennettiin tiiminsä vetäjäksi. Nykyisin hänellä on alaisenaan viisi mallimestaria / teknistä tuotekehittäjää sekä kaksi ompelijaa.

Roolissani vastaan Marimekon vaatteiden istuvuudesta ja mitoituksesta. Esihenkilönä huolehdin tiimini resurssoinnista, aikataulutuksesta ja työtehtävien jakamisesta. Jatkan edelleen myös tuotetyöskentelyä, joka auttaa minua pysymään asioiden ytimessä ja ymmärtämään tiimini tarpeita. Olen päässyt urallani pitkälle ja nautin saamastani vastuusta ja mahdollisuuksista vaikuttaa.

Kaisa pitää vestonomi-opintoja uransa alkuna ja juurena ja rohkaisee kaikkia alasta innostuneita hakemaan opiskelemaan. Vaatetusala on kiehtova ja muuttuva ala, jolle vestonomi-koulutus on loistava pohja. Opiskelukaverini ovat päätyneet hyvin erilaisiin tehtäviin suunnittelusta hankintaan ja myyntiin.

Nykyisille ja uusille opiskelijoille Kaisa Halosella on kolme tärkeää vinkkiä:

1. Opiskele laajasti erilaisia aiheita ja yritä ymmärtää kokonaisuutta. 2. Valitse tarkkaan projektisi ja harjoittelupaikkasi tulevaisuuden ura mielessä. 3. Panosta tulevaisuuden näkymiin ja opiskele vastuullisuutta, materiaali- ja laatutietoa sekä vaatetusalan 3D-mallinnusta, joka vaikuttaisi nousevan osaksi usean yrityksen tuotekehitystä ja markkinointia.

Lisätietoja

Vaatetusalan vestonomi (AMK) -tutkinnon opiskelu