Vestonomi (AMK) Anni Wulff-Kokko: Laaja perusosaaminen on ollut hyvä pohja lisäopintoihin vastuullisuudesta
Anni Wulff-Kokko haki opiskelemaan vestonomiksi valmistuttuaan ensin sekä lukiosta että pukuompelijaksi. Ompelemaan hän oli oppinut jo lapsena äitinsä opastamana. Harrastuksesta tuli ikään kuin vahingossa ammatti.
– Halusin tietää vaatetusalasta kokonaisuudessaan enemmän, miksi vaatteet ovat sellaisia kuin ne ovat, miksi niitä tehdään ja tuotetaan tietyllä tavalla. Vestonomi-opintojen suurin anti on ollut vaatetusalan kokonaisymmärrys, jota lähdin koulutukselta aikoinaan hakemaankin. Pukuompelijan opinnoista oli apua, koska hankalat kaavoitus- tai materiaaliopin asiat olivat jo jollain lailla hallussa.
Opiskelujen jälkeen Anni tunsi vahvuudekseen vaatteen muodonhallinnan. Tuohon aikaan hänen mielestään Suomen mielenkiintoisin alan yritys oli Seppälä.
– RIP Seppälä, toteaa Anni. Anni oli hakenut suunnitelmallisesti ensin vaatekauppaketjun myymälätöihin. Lisäksi hän pääsi tekemään kaikki työharjoittelunsa Seppälän mallimestarin tehtävissä. Seppälästä aukesi myös työpaikka opintojen jälkeen.
– Pystyin töissäni hyödyntämään monipuolisesti vestonomi-tutkinnon tuomaa pääomaa, sillä tiesin oman alueeni lisäksi suunnilleen, mitä työkavereiden tai tiimin jäsenten työnkuviin kuuluu.
Anni jatkoi työuraansa nykyiselle työnantajalleen, työvaateyritys Touchpointille, jossa hänen toimi ensin mallimestarin ja suunnitteluassistentin tehtävissä. Annin kiinnostus vastuullisuudesta vei hänet pian vastuullisuusasiantuntijaksi.
– Vastuullisuusasiantuntijan tehtävät ovat olleet monipuolisia ja antoisia. Olen täydentänyt tietämystäni mm. FIBS:in ja UN Global Compactin koulutuksilla sekä Vähähiilisyyden asiantuntijan ammattitutkinnolla. Aikoinani opiskellessani vestonomiksi ei vastuullisuusasioita juurikaan puhuttu tai ainakaan ymmärtääkseni yhtä kattavasti kuin nykyään. On ollut hienoa huomata, että opetussuunnitelmaa on kehitetty vastaamaan nykyajan tarpeita varsinkin kiertotalouden ja vastuullisuuden osalta.
Syksyllä 2023 Anni Wulff-Kokko aloitti vestonomi YAMK-opiskelijana Metropoliassa. Ylempään AMK-tutkintoon johtavien opintojen opetussuunnitelmassa painottuu vahvasti vastuullisuus tekstiili- ja vaatetusalalla, joten hän uskoo jatkotutkinnon vahvistavan nykyisessä tehtävässään tarvitsemaansa osaamista.
– Vestonomi-tutkintoa harkitseville minulla olisi sellaisia terveisiä, että tulevaisuudessa vaatetusalan ammattilaisille on varmasti kysyntää: Suomi on nousemassa yhdeksi EU:n kärkimaaksi vaatetusalan innovaatioissa.