Tulevaisuuskestävä terveys ja hyvinvointi -innovaatiokeskittymä rakentaa positiivista vastavoimaa globaaleihin haasteisiin

Julkaistu

Metropolia Ammattikorkeakoulun ilmiölähtöisissä innovaatiokeskittymissä ratkaistaan yhteiskunnallisia ja globaaleja haasteita vaikuttavan tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan (TKI) avulla. Metropolia toteuttaa vuosittain noin sata TKI-hanketta työelämän ja kumppaniverkostojen kanssa.

Tulevaisuuskestävä terveys ja hyvinvointi -innovaatiokeskittymän johtaja Minna Elomaa-Krapu.
Minna Elomaa-Krapu

Tulevaisuuskestävä terveys ja hyvinvointi -innovaatiokeskittymä kehittää ratkaisuja planetaarisen terveyden, kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ja merkityksellisen hyvän elämän edistämiseksi. Innovaatiokeskittymä toimii yhteistyössä yritysten, tutkimuslaitosten, kaupunkien, hyvinvointialueiden, järjestöjen, asukkaiden ja opiskelijoiden kanssa etsien ratkaisuja globaaleihin ilmiöihin, kuten hyvään vanhenemiseen, lasten ja nuorten hyvinvointiin, nykyaikaisiin terveyspalveluihin, yhteisöjen ja osallisuuden vahvistamiseen sekä monikulttuurisen yhteiskuntaan. Tavoitteena on systeeminen muutos, jossa inhimillisyys, oikeudenmukaisuus, luovuus ja moninaisuus toimivat muutosvoimina.

Tulevaisuuskestävä terveys ja hyvinvointi -innovaatiokeskittymän johtaja on terveystieteiden tohtori (TtT) Minna Elomaa-Krapu.

Ilmiölähtöinen innovaatiotoiminta edistää yhteiskunnan kehitystä

Suomessa ja Euroopassa tarvitaan yhteiskunnallisten haasteiden ratkaisemiseen TKI-osaamista, joka perustuu ilmiölähtöisyyteen, monialaisuuteen, kumppanuuksiin ja ratkaisukeskeisyyteen. Metropolia tukee ja edistää yhteiskunnan kehitystä TKI-toiminnalla, jonka strategiset painopisteet ovat

  • Älykäs ja luova kaupunki -innovaatiokeskittymä
  • Tulevaisuuskestävä terveys ja hyvinvointi -innovaatiokeskittymä
  • Puhtaat ja kestävät ratkaisut -innovaatiokeskittymä
  • Nousevat teknologiat ja yrittäjyys

Innovaatiokeskittymissä etsitään ratkaisuja ilmiölähtöisesti ja avoimen innovaatio- ja tutkimustoiminnan keinoin. Innovaatiokeskittymät mahdollistavat uuden tavan oppia ja tuottaa tutkittua tietoa globaaleihin haasteisiin ja yhteiskunnan tarpeisiin. Innovaatiokeskittymien rinnalla Metropolia vahvistaa yrittäjämäistä ajattelua ja uusien teknologioiden soveltamisosaamista, jolla tuetaan uusien ratkaisujen syntymistä.

Innovaatiokeskittymissä ratkaisut syntyvät eri toimijoiden kanssa yhdessä ajatellen, tehden ja oppien. Yhteistyökumppanit, opiskelijat ja henkilöstö tekevät yhteistyötä erilaisissa TKI-hankkeissa ja yhteistyöalustoilla sekä tuottavat asiakastöitä ja palveluita. Kulttuurin, liiketalouden, sosiaali- ja terveysalan sekä tekniikan opiskelijat ovat tiiviisti mukana TKI-toiminnassa oppimassa ja luomassa uutta opinnäytetöiden ja innovaatioprojektien kautta. Innovaatioprojekteissa poikkialaiset opiskelijaryhmät kehittävät ratkaisuja aitoihin haasteisiin.

Metropolian TKI-toiminnan erityispiirre on TKI-kumppanuus, jossa kumppanuuteen osallistetaan myös kansalaisia, palveluiden ja tuotteiden käyttäjiä, tutkijoita, kehittäjiä ja muita sidosryhmiä.

Ihminen tunnustelee toisen henkilön kämmentä.

Lisätietoja

Anna-Maria Vilkuna
TKI-johtaja, Metropolia Ammattikorkeakoulu
anna-maria.vilkuna [at] metropolia.fi (anna-maria[dot]vilkuna[at]metropolia[dot]fi)

Minna Elomaa-Krapu
Innovaatiojohtaja, Tulevaisuuskestävä terveys ja hyvinvointi, Metropolia Ammattikorkeakoulu
minna.elomaa-krapu [at] metropolia.fi (minna[dot]elomaa-krapu[at]metropolia[dot]fi)