Tietomallikoulutusta rakennusvalvonnan muutoksiin

Julkaistu

Maankäyttö- ja rakennuslakia (MRL) uudistetaan ja rakennettuun ympäristöön liittyvien tietojen käsittely digitalisoituu Suomessa. Metropolia AMK on kouluttanut tietomallintamisen aihetta rakennusvalvonnoille ympäri Suomen, ja koulutukset ovat keränneet paljon kiinnostuneita osallistujia.

Metropolian täydennyskoulutuksen asiakas Jyrki Vaara

Valkeakoskealainen rakennustarkastaja Jasu Kuusisto, sekä oululainen tarkastusinsinööri, LVI, Jyrki Vaara osallistuivat Rakennusvalvonnan tietomallikoordinaattori -koulutukseen lukuvuonna 2021–2022.

”Sain kipinän koulutukseen, sillä minulla on vastikään kokemusta suunnittelutöistä, joissa käytin tietomalleja päivittäin”, kertoo Vaara. Kuusisto päätti osallistua koulutukseen, sillä hän halusi tietää lisää aiheesta ja koulutus vaikutti kiinnostavalta.

Kohti tietomalliavusteista lupakäsittelyä

Uuden rakennetun ympäristön tietojärjestelmän käyttöönotto, sekä Maankäyttö- ja rakennuslain (MRL) uudistus ovat herättäneet paljon keskustelua rakennusvalvonnoissa ympäri Suomen. Koulutuksen käyneet Kuusisto ja Vaara ovat odottavaisin mielin tulevaa kohtaan.

”Uskon, että tietomallipohjainen lupakäsittely tulee helpottamaan omaa työtäni. Uudistusten parasta antia tulevat nähdäkseni olemaan oman työni kannalta kaupunkimallien ja tietomallien käyttäminen yhdessä”, Kuusisto kertoo.

"Suurin helpotus tietomalliavusteisessa lupakäsittelyssä omalla kohdallani tulee varmasti olemaan kokonaiskuvan hahmottaminen. Suunnittelun tasosta saadaan parempi kuva kuin pelkistä pohjakuvista. Lisäksi mahdollisuus tarkastussääntöihin konelukumahdollisuuden myötä helpottanee työtä”, uskoo puolestaan Vaara.

Koulutus kaikille lupakäsittelyn parissa työskenteleville

Metropolian Rakennusvalvonnan tietomallikoordinaattori -koulutus on saanut hyvää palautetta osallistujiltaan ja se on koettu hyödylliseksi oman työn kannalta.

Metropolian täydennyskoulutuksen asiakas Jasu Kuusisto

Koulutuksen on koettu antaneen etenkin työkaluja mallien teknistä tietosisältöjen ohjaamiseksi digitaalisessa lupakäsittelyssä edellytettävään muotoon. Kuusisto näkee, että koulutus on antanut lisätyökaluja suunnittelijoiden ohjeistamiseen.

"Yhteistyö suunnittelijoiden kanssa on helpompaa, kun pystyy ikään kuin puhumaan samaa kieltä”, Kuusisto kertoo.

Samaa mieltä on Vaara, joka kuvaa koulutuksen antaneen lisää avaimia keskustella suunnittelijan kanssa tietomallipohjaisista suunnitelmista, sekä ymmärtää entistä paremmin Solibri-ohjelmistoa.

"Koulutus on esitellyt tietomallien käyttötarpeita ja käyttöä rakennusvalvontojen tarpeisiin,” Vaara kertoo.

Kuusisto näkee, että koulutuksesta voisivat hyötyä kaikki lupa-asioiden parissa töitä tekevät. ”Koulutus antoi kattavan kuvan alan mahdollisuuksista.”

Vaara kertoo, että koulutuksesta voisivat hyötyä kaikki rakennusvalvonnassa toimivat henkilöt ja että tietomallit tulevat olemaan varmasti tärkeä työkalu tulevaisuudessa. ”Koulutus avaa silmiä, minkälainen tämä prosessi on, poistaa ennakkoluuloja. Muutos ei kuitenkaan ole niin suuri. Uuden oppimiseen pitää käyttää hieman resursseja, mutta tämän jälkeen tulevaisuudessa työ varmasti helpottuu”, hän kuvaa.

”Suunnittelukenttä on valmis tietomalleihin, rohkein askelin eteenpäin”, Vaara kiteyttää.

Tutustu tietomallikoordinaattorin (rakennusvalvonta) täydennyskoulutukseen