Suunhoito ja suorituskyky – ratkaiseeko tehostettu suun omahoito urheilijan menestyksen?

Julkaistu

Metropolia Ammattikorkeakoulussa käynnistyi alkuvuodesta 2025 lääketieteellinen AthleteOralHealth-tutkimus, jossa selvitetään, voiko tehostettu suun omahoito – ottamalla antibakteerinen Lumoral-hoito osaksi perinteistä suuhygieniarutiinia – parantaa kestävyysurheilijoiden hyvinvointia ja suorituskykyä. Tuloksia odotetaan vuoden 2025 loppuun mennessä.

Selvityksessä hyödynnetään 12 viikon mittaista kaksivaiheista crossover-tutkimusmallia. Tutkimuksen alkuvaiheessa osallistujat noudattavat kuuden viikon ajan perinteistä suuhygieniarutiinia: tutkittavat harjaavat hampaansa sähköhammasharjalla ja puhdistavat hammasvälit yksilöllisesti suositelluilla suunhoidon välineillä. Seuraavalla kuuden viikon jaksolla sama päivittäinen hammashoito täydentyy kotikäyttöisellä, antibakteerisella Lumoral®-hoidolla.

Aiemmissa tutkimuksissa Lumoral-hoidon on todettu vahvistavan mekaanista puhdistusta, vähentävän plakin muodostumista sekä parantavan suun terveyttä ja vähentävän tulehdustilaa jopa vaikeissa iensairauksissa, kuten parodontiitissa (1, 2, 3, 4). Nyt ensimmäistä kertaa Euroopassa selvitetään, tuoko tehostettu suuhygienia vastaavaa hyötyä myös kestävyysurheilijoille.

Urheilijan suu – enemmän kuin vain hymy

Tutkimukseen on otettu kriteereiden perusteella 36 kansallisella ja kansainvälisellä tasolla kilpailevaa, fyysisesti tervettä kestävyysurheilijaa. Tutkimuksen toteutuksesta vastaa suun terveydenhuollon lehtori ja suuhygienisti Ulla Marjosola. Tutkimus on saanut HUSin alueellisen tutkimuseettisen toimikunnan hyväksynnän, ja se toteutetaan osana Marjosolan väitöskirjatyötä.

Tutkimuksen ohjaajina toimivat Helsingin yliopiston dosentti, sydän- ja elinsiirtokirurgi Tommi Pätilä ja Metropolia Ammattikorkeakoulun Innovaatiojohtaja, TtT Minna Elomaa-Krapu.

“Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, voisiko yksilölliset suuhygieniaohjeet ja sitä kautta suun terveyden parantaminen vaikuttaa suoraan urheilijan palautumiseen, jaksamiseen ja urheilun arkeen”, toteaa Ulla Marjosola.

Marjosolan mukaan suun kautta hengittäminen, energiaravinteiden käyttö ja intensiivinen harjoittelu altistavat ientulehduksille, eroosiolle ja kariekselle, mikä puolestaan voi heikentää suorituskykyä. ”Haaveilen, että urheilijatkin saisivat omat suun terveyden suositukset”, lisää Marjosola.

“Siksi tutkimus on niin tärkeä – monelle suun tulehdukset jäävät piiloon, vaikka ne ovat ylimääräinen stressitekijä, joka vaikeuttaa palautumista”, sanoo Tommi Pätilä.

“Tämän tutkimuksen avulla haluamme tuoda suun terveyden osaksi urheilijan kokonaisvaltaista hyvinvointia ja suorituskyvyn optimointia”, Pätilä jatkaa.

”Metropolia Ammattikorkeakoulu haluaa avata huippuluokan tutkimusympäristönsä entistä laajemmin ulkopuolisten tutkimusryhmien ja yritysten hyödynnettäväksi. Erityisen ilahtunut olen tästä pitkäaikaisesta yhteistyöstä, joka toteutuu yritysten kanssa ja vahvistaa ammattikorkeakoulujen roolia soveltavassa tutkimuksessa", sanoo innovaatiojohtaja Minna Elomaa-Krapu.

Tieteellistä näyttöä tehostetusta omahoidosta

Tehostetun omahoidon jakson aikana osallistujat opastetaan käyttämään Lumoralia – valoaktivoitavaan teknologiaan pohjautuvaa suuhygieniamenetelmää, joka perustuu antibakteerisen fotodynaamiseen hoidon (aPDT), fotobiomodulaation ja lämmön tuottamisen yhteisvaikutukseen. Lumoral-suuhygieniamenetelmä on kehitetty Suomessa ja on jo osoittanut hyviä tuloksia erityisesti ientulehduksen ja plakin hallinnassa. (1, 2, 3, 4)

Hampaiden biofilmin eli plakin hallinta on keskeisessä roolissa suun alueen sairauksien, kuten gingiviitin, parodontiitin ja karieksen ehkäisyssä. Esimerkiksi parodontiitti on krooninen infektiivinen suun sairaus, joka on Suomessa ja maailmalla hyvin yleinen.

“Hoitamaton parodontiitti ei johda ainoastaan hampaiden menetykseen, mikä on jo isku ihmisen elämänlaadulle, vaan se voi myös pahentaa muita perussairauksia”, Pätilä korostaa.

Tutkimuksessa käytettävät mittarit ja seuranta:

  • Suun terveyden nykytila arvioidaan kliinisesti suunhoidon indekseillä.
  • Elämänlaadun vaikutuksia tutkitaan OHIP‑14‑kyselyllä.
  • Urheilijoiden palautumista seurataan sykeseurannalla.

Jokaisen osallistujan tulokset analysoidaan yksilöllisesti, ja tuloksia tullaan julkaisemaan kansainvälisissä vertaisarvioiduissa urheilu- ja hammaslääketieteen alan lehdissä.

***

Tutkimus: Suun terveys kestävyysurheilijoilla Suomessa – Tehostetun perinteisen ja nykyaikaisen suun terveydenhuollon vaikutus urheilijan jokapäiväiseen elämään ja suorituskykyyn (lyhytnimi: AthleteOralHealth).

***

Lähteitä:

  1. Pakarinen, S.; Saarela, R.K.T.; Välimaa, H.; Heikkinen, A.M.; Kankuri, E.; Noponen, M.; Alapulli, H.; Tervahartiala, T.; Räisänen, I.T.; Sorsa, T.; et al. Home-Applied Dual-Light Photodynamic Therapy in the Treatment of Stable Chronic Periodontitis (HOPE-CP)—Three-Month Interim Results. Dent. J. 2022, 10, 206.
  2. Nature.com: New advances in periodontitis treatment
  3. Trujiilo, K.; Räisänen, I.T.; Sorsa, T.; Pätilä, T. Repeated Daily Use of Dual-Light Antibacterial Photodynamic Therapy in Periodontal Disease-A Case Report. Dent. J.2022,10, 163.
  4. Lähteenmäki, H.; Pätilä, T.; Räisänen, I.T.; Kankuri, E.; Tervahartiala, T.; Sorsa, T. Repeated Home-Applied Dual-Light Antibacterial Photodynamic Therapy Can Reduce Plaque Burden, Inflammation, and aMMP-8 in Peri-Implant Disease-A Pilot Study. Curr. Issues Mol. Biol. 2022, 44, 1273-1283.

Lisätietoja:

Ulla Marjosola
Lehtori, suuhygienisti, Metropolia Ammattikorkeakoulu
ulla.marjosola [at] metropolia.fi (ulla[dot]marjosola[at]metropolia[dot]fi)

Dos. Tommi Pätilä
Sydän- ja elinsiirtokirurgi, Helsingin yliopisto
tommi.patila [at] helsinki.fi (tommi[dot]patila[at]helsinki[dot]fi)

Minna Elomaa-Krapu
Innovaatiojohtaja, TtT, Metropolia Ammattikorkeakoulu
minna.elomaa-krapu [at] metropolia.fi (minna[dot]elomaa-krapu[at]metropolia[dot]fi)