Sosionomiksi valmistunut Minttu Junno: Työssäni arvostan ihmisläheistä työotetta ja hyviä uramahdollisuuksia

16.9.2024 - 14:00

Mistä sait idean opiskella sosionomiksi?

Ylioppilastutkinnon suoritettuani pidin välivuoden, jonka aika pohdin erilaisia vaihtoehtoja tulevaisuuden opintoihin liittyen. Tulevassa ammatissani tärkeintä minulle oli hyvä työllistyminen sekä ihmisläheinen työote. Tarkastelin erilaisia vaihtoehtoja pitkään ja lopulta Metropolian sosionomitutkinto tuntui itselleni parhaalta ja luonnollisimmalta vaihtoehdolta. Tutkinnossa kiinnosti erityisesti myös sen mukanaan tuomat laajat uramahdollisuudet, sillä itselleni ei ollut opintojen alkuvaiheessa vielä selvää millaisella työkentällä haluan tulevaisuudessa toimia.

Sosionomin opinnot kestävät 3,5 vuotta. Millaisia kokemuksia ammattikorkeakouluopinnoista sinulla on?

Aloitin opiskelun keväällä 2020, jolloin opinnot siirtyivät useammaksi vuodeksi toteutettavaksi etäyhteyksin. Metropolia kuitenkin mahdollisti laadukkaan opetuksen myös verkossa, joten oli helppo pysyä mukana ennalta laaditussa opintosuunnitelmassa. Etäopetus toi kuitenkin omat haasteensa ryhmäytymiseen ja ryhmätöihin, joita sosionomiopinnot pitävät sisällään paljon. Parin vuoden etäopiskelun jälkeen kampukselle palaaminen tuntui palkitsevalta ja oli hienoa päästä suorittamaan loput opinnoista kasvokkain luokkakavereiden kanssa.

Opinnot olivat loppupeleissä hyvin työelämälähtöisiä ja käytännönläheisiä. Kolmen ja puolen vuoden opinnot sisälsivät kolme yhtäjaksoista harjoittelujaksoa, joista pisin kesti jopa 14 viikkoa. Näiden harjoittelujen lisäksi opintoihin sisältyi 100 tuntia vapaaehtoistyössä toimimista. Harjoittelujaksojen määrä mahdollisti monipuolisen tutustumisen sosiaalialojen erilaisiin työkenttiin sekä asiakasryhmiin. Teoriaopinnot mahdollistivat hyvät valmiudet suoriutua harjoitteluissa ja harjoittelujaksot itsessään antoivat valtavasti hyvää kokemusta ja valmiutta työskennellä sosionomina. Etenkin kaksi pidempää harjoittelujaksoa mahdollistivat kattavan perehdytyksen sosionomin työhön.

Millaisista aihepiireistä sosiaalialan opintojaksot koostuvat?

Sosionomitutkinnon teoriaopinnot koostuivat laajasti sosiaalialan eri aiheista ja itselle mieluisiin teemoihin pystyi syventymään valinnaisten kurssien muodossa. Parhaiten mieleeni jäivät luennot, joissa oli vierailemassa eri alojen ammattilaisia sekä kokemusasiantuntijoita. He pystyivät jakamaan meille arvokasta tietämystä alaan liittyvistä asioista oman kokemuksen pohjalta.

Sosionomiopiskelijoiden kotikampus on Helsingin Myllypurossa. Mitä pidit oppimisympäristöstä?

Metropolian Myllypuron kampuksen modernit opiskelutilat palvelevat opiskelijoita todella hyvin. Kampus pitää sisällään opiskelijoille tärkeitä palveluja, kuten kirjaston, itsenäiseen opiskeluun soveltuvia tiloja, kahviloita sekä erilaisia hyvinvointipalveluja. Hyvinvointipalveluista itselle mieluisin oli kuntosali, joka mahdollisti urheilemisen esimerkiksi luentojen välillä.

Olet tavoitteellinen urheilija ja jatkoit aktiivista harjoittelua myös opintojen aikana. Miten onnistuit yhdistämään nämä molemmat?

Päivisin toteutettavat etäopinnot mahdollistivat opintojen ohella keskittymisen myös lentopalloon ja beach volleyhin, joita harrastin aktiivisesti koko opintojeni ajan. Etäopetuksen myötä aikaa ei mennyt siirtymiin ja päiviin jäi enemmän ylimääräisiä tunteja. Opintojen ohella kävin myös satunnaisesti keikkatöissä iltaisin ja viikonloppuisin. Opintosuunnitelmaa oli mahdollista myös muokata itselleen sopivaksi ja useimmat aikataulut olivat joustavia tai keskusteltavissa, mikäli ne tuntuivat hankalilta.

Sosiaalialalla työmahdollisuudet ovat hyvin moninaisia. Millaisista tehtävistä itse kiinnostut?

Suoritin omat harjoitteluni ala-asteella, Lastensuojelun Keskusliitossa sekä lastensuojelussa nuorten vastaanotossa. Harjoittelujen myötä minulle vahvistui kuva siitä, että haluan tulevaisuudessa työskennellä kriisitilanteissa olevien nuorten parissa. Viimeisimmästä harjoittelupaikastani itse asiassa avautuikin minulle vakituinen työpaikka, jossa olen työskennellyt lähes valmistumisestani lähtien. Työkokemuksen lisäksi harjoitteluista voikin siis saada tärkeitä kontakteja tulevaisuuden työelämää ajatellen. Uskon jatkavani työuraani lastensuojelun parissa ja tulevaisuudessa tavoitteenani olisi jatkokouluttautua, mahdollisesti jossakin Metropolian YAMK-koulutuksessa.

Minkälaiselle ihmiselle suosittelet uraa sosiaalialalla?

Sosiaaliala sopii ihmiselle, joka haluaa työskennellä ihmislähtöisessä ympäristössä ja omaa hyvän empatiakyvyn sekä hyvät vuorovaikutustaidot. Sosiaalialalla on tärkeää omata kyky työskennellä paineen alla. Alan töitä ei myöskään tehdä yksin, vaan ympärillä on muita osaavia ammattilaisia, joiden kanssa tehdään päivittäin yhteistyötä.

Lue lisää sosionomin AMK-tutkinnosta

Valittavina ovat myös sosiaaliohjauksen verkko-opinnot tai varhaiskasvatuksen suuntautuminen.