Ratkaisuja ilmansaasteiden ja katupölyn haittojen vähentämiseksi – Studia Hiilitalli kokosi tutkijat ja kaupunkien asiantuntijat keskustelemaan päästöistä
Katupölystä ja liikenteestä aiheutuu merkittävä osa kaupunkien hiilidioksidipäästöistä, ja nämä päästöt sisältävät myös muita haitallisia terveyteen ja ilmastoon vaikuttavia aineita. Studia Hiilitalli –tapahtumassa 28.4.2025 keskusteltiin muun muassa siitä, miten mittausdataa voidaan hyödyntää päätöksenteossa, kaupunkisuunnittelussa ja ilmastonmuutoksen aiheuttamien sään ääri-ilmiöiden haitallisten vaikutusten ennakoinnissa ja vähentämisessä.

Kaupungit ovat avainasemassa ilmastonmuutoksen vaikutusten hallinnassa. Metropolian yhteistyössä Ilmatieteen laitoksen kanssa järjestämä Studia Hiilitalli toi yhteen tutkijat ja kaupunkien asiantuntijat keskustelemaan ratkaisuista ilmansaasteiden ja katupölyn haittojen vähentämiseksi.
Metropolian kaupunki-ilmanlaadun mittaustyön tutkimukset painottuvat pääosin katupölyyn ja muihin liikenteen ei-pakokaasuperäisiin päästöihin. Nämä päästöt ovat merkittävimpiä ilmanlaatua heikentäviä päästöjä Pohjoismaissa.
Metropoliassa on tehty kaupunki-ilmanlaadun ja liikenteen aiheuttamien päästöjen mittaustyötä vuodesta 2003 lähtien. Metropolian ajoneuvo Nuuskija1 oli käytössä 2003-2018, ja sen päivitetty versio, Nuuskija2, on ollut käytössä vuodesta 2018 lähtien. Nuuskijaa tilaisuudessa esitellyt Metropolian asiantuntija Sami Kulovuori kertoo, että EU:n tiukentuvat ilmanlaatustandardit edellyttävät entistä tehokkaampia toimenpiteitä ilmanlaadun parantamiseksi.
“Metropolian KATOA-hankkeissa on kehitetty ratkaisuja, kuten katujen puhdistusta ja vähäpäästöisiä liikennemenetelmiä, joita kaupungit voivat käyttää", Kulovuori kertoo.
Tutkijatohtori Henri Hakkarainen Itä-Suomen yliopistosta tutkii modernien ajoneuvojen pakokaasupäästöjen toksikologisia vaikutuksia. Eri polttoaineet, autojen pakokaasun jälkikäsittelytekniikat ja ajolämpötila vaikuttavat päästöihin ja niiden haitallisuuteen. Tilaisuudessa Hakkarainen toi esille, miten tutkimustuloksia hyödyntämällä voidaan vähentää ilmansaasteiden haitallisia terveysvaikutuksia.
Ilmatieteen laitoksen tutkijat kertoivat kaupunki-ilmastosta
Ilmatieteen laitoksen asiantuntijat Eeva Kuntsi-Reunanen ja Kirsti Jylhä kertoivat, miten rakennettu ympäristö, viheralueet, vesistöt ja pinnanmuodot vaikuttavat kaupunkien paikallisilmastoon. Natalia Korhonen ja Mikko Laapas esittelivät uusia lämpötilan mittausaineistoja Helsingin ja Tampereen keskusta-alueilta. Studia Hiilitalli-tapahtuman päätteeksi Andrea Vajda opasti työpajassa osallistujia käyttämään esiteltyä tutkimus- ja mittausdataa ja analytiikkaa omassa suunnittelutyössä.
”Kaupunkisuunnittelussa on tärkeää huomioida sekä ilmastonmuutos että rakentamisen vaikutukset pienilmastoon – ja siksi ajantasaisen mittausdatan hyödyntäminen on keskeistä, jotta suunnittelu voi tukea sekä ilmastonmuutokseen sopeutumista että asukkaiden hyvinvointia”, Ilmatieteen laitoksen tutkija Natalia Korhonen kertoo.
Studia Hiilitalli –tapahtuma oli suunnattu kaupunkien ympäristö- ja ilmanlaatutyötä tekeville asiantuntijoille, päättäjille, kaupunkisuunnittelijoille sekä kaikille ilmastonmuutoksen ja kaupunkikehityksen ratkaisuista kiinnostuneille. Tapahtuma on osa EU:n osarahoittamaa Carbon Busters –hanketta, jota toteuttavat Metropolia Ammattikorkeakoulu, Ilmatieteen laitos ja VTT.
Studia Hiilitalli on Metropolian kestävän kehityksen oppimis- ja projektitilan Hiilitallin järjestämä luento- ja keskustelusarja, jossa tarkoituksena on esitellä tutkimustietoa ja samalla lisätä ymmärrystä ja keskustelua ilmastonmuutoksen hillinnästä, siihen sopeutumisesta ja kestävästä kehityksestä.
Lisätietoja:
Päivi Piispa
Projektipäällikkö, Metropolia Ammattikorkeakoulu
paivi.piispa [at] metropolia.fi (paivi[dot]piispa[at]metropolia[dot]fi)
Natalia Korhonen
Tutkija, Ilmatieteen laitos
natalia.korhonen [at] fmi.fi (natalia[dot]korhonen[at]fmi[dot]fi)