Rakennustekniikan valmiudet täydentyivät opiskelijavaihdossa Ostravassa
Metropoliassa rakennustekniikkaa opiskeleva Heidi Hellgren lähti opiskelijavaihtoon Ostravan teknilliseen yliopistoon. Hän opiskeli siellä sekä rakennusalaa että arkkitehtuuria, mikä syvensi merkittävästi hänen ammatillisia valmiuksiaan.
Heidi Hellgren opiskelee Metropoliassa neljättä vuotta rakennustekniikkaa. Hän vietti kevätlukukauden 2024 vaihdossa Ostravan teknillisessä yliopistossa, Tšekissä. Palattuaan takaisin Suomeen Heidi on ollut töissä oman alan yrityksessä ja viimeistelee tutkintoaan. Tapasimme Heidin ja kysyimme häneltä, miltä hänestä tuntui lähteä vaihtoon kohteeseen, josta hän tiesi ennalta melko vähän, miten vaihdossa tehdyt opinnot täydensivät hänen erikoistumistaan, ja mikä on kansainvälisen kokemuksen merkitys työelämässä.
Vaihto tarjosi mahdollisuuksia opiskella rakennusalaa ja arkkitehtuuria
Heidi erikoistuu Metropolian opinnoissaan rakennetekniikkaan. Opinnot koostuvat teoriaopetuksesta ja ryhmätöistä, joiden puitteissa toteutetaan erilaisia projekteja. Jokaista opiskeluvuotta seuraa kesäajan työharjoittelu. Heidi on tehnyt viimeiset kaksi harjoitteluaan samalle infra-alan palveluyhtiölle ja jatkaa siellä nyt myös opinnäytetyönsä parissa.
Erityisesti Heidiä kiinnostaa omalla alallaan siltasuunnittelu, ja vaihto Ostravan teknillisessä yliopistossa tarjosi tähän erinomaiset puitteet. Heidi teki kurssinsa Poruban FAST-kampuksella, jossa on tarjolla sekä rakennustekniikan että arkkitehtuurin opintoja. Vaihto-opiskelijat saivat ottaa kursseja ristiin, minkä ansiosta Heidi teki myös sellaisia opintoja, joita ei ole usein tai lainkaan tarjolla Metropoliassa.
“Pääsin kehittämään erikoistumistani mielenkiintoisilla infra-alan kursseilla. Tein opintoja muun muassa siltasuunnitteluun ja kaupungin vesijärjestelmiin liittyen. Oli hienoa päästä tekemään myös arkkitehtuurin opintoja. Matalan energian rakennuksiin keskittyvä kurssi oli erittäin mielenkiintoinen”, Heidi kertoo.
Heidin kursseilla oli vaihto-opiskelijoita ympäri Eurooppaa ja muilta mantereilta. Monella kurssilla käsiteltiinkin sekä paikallisia, tšekkiläisiä rakennustekniikoita ja -materiaaleja että erilaisia maakohtaisia erityispiirteitä, kun eri puolilta maailmaa saapuneet opiskelijat pääsivät vuorollaan esittelemään oman kotimaansa rakennusperinnettä. Alkuun esitelmien runsas määrä kursseilla yllätti Heidin, mutta lopulta hän oli tyytyväinen siihen, miten laajan kansainvälisen kattauksen hän sai eri kurssien aihepiireistä.
Näkymä Štramberkin kaupunkiin. Kuva: Heidi Hellgren.
Itselle tuntemattoman vaihtokohteen valinta kannatti
Heidi on asunut ennen Metropolian opintojaan Ranskassa ja matkustellut eri puolilla Eurooppaa, mutta Tšekissä hän ei ollut käynyt aikaisemmin. Ostrava ei myöskään ollut Heidille ennestään tuttu kaupunki. Itse asiassa hän tiesi siitä hyvin vähän. Heidi oli kuitenkin päättänyt, että hän haluaisi vaihdolta nimenomaan uusia kokemuksia, ja ajatteli, että tuntemattomampi vaihtokohde sopisi hänelle siksi erityisen hyvin.
Vaihdon aikana Heidi osallistui aktiivisesti vaihto-opiskelijoiden järjestö ESN:n (Erasmus Student Network) paikallistoimintaan kuten lautapeli-iltoihin ja patikointiretkille. Järjestön kautta hän sai myös oman tuutorin, joka tuli häntä vastaan, kun hän saapui ensimmäistä kertaa Ostravaan, ja neuvoi häntä opiskelija-arkeen liittyvissä kysymyksissä yliopiston orientaatioviikon aikana ja lukukauden mittaan.
Heidi asui vaihtonsa ajan Poruban kampuksen asuntolassa ja jakoi huoneensa toisen vaihto-opiskelijan kanssa. Kampuksella ja jaetussa huoneessa asuminen oli Heidille uutta mutta osoittautui erinomaiseksi valinnaksi: muihin opiskelijoihin oli helppo tutustua ja matka tunneille oli lyhyt. Ostravan keskustaan on Porubasta alle puolen tunnin matka, ja Heidi pääsi tutustumaan vaihtonsa aikana hyvin myös alueen historiaan.
“Ostrava on vanha kaivoskaupunki, jossa oli vuosikymmenten ajan paljon raskasta teollisuutta. Teollisuuden takia kaupunki kärsi ilmansaasteista, mutta viime vuosikymmeninä alueella on tehty paljon töitä vihreän siirtymän eteen, ja ilmanlaatu on parantunut merkittävästi. Yksi isoista kaivosalueista, Dolní Vitkovice, toimii nykyään taide- ja kulttuuritapahtumien keskuksena. Oli mielenkiintoista tutustua tällaisen rakennuskannan uusiin käyttötarkoituksiin, ja olen kokonaisuudessaan todella tyytyväinen, että valitsin tämän vaihtokohteen”, Heidi kertoo.
Entinen kaivosalue Dolní Vitkovice toimii nykyään taide- ja kulttuuritapahtumien keskuksena. Kuva: Heidi Hellgren.
Kansainvälinen vaihto kehitti yhteistyötaitoja ja paineensietokykyä
Heidi kokee saaneensa vaihdosta runsaasti erikoistumiseensa liittyvää ammatillista osaamista mutta pitää myös muita taitoja tärkeänä osana oppimiskokemusta. Heidin mielestä kansainvälinen vaihto kehittää muun muassa yhteistyötaitoja, paineensietokykyä ja joustavuutta. Näille kaikille on tarvetta työelämässä. Lisäksi Euroopan eri osiin tutustuminen laajentaa ymmärrystä sekä alueellisesta toiminnasta että alueiden välisestä yhteistyöstä. Heidi oppi oman alansa lisäksi uutta myös korkeakoulujen yhteisistä hiilineutraaliustoimista, joihin sekä Metropolia että Ostrava keskittyvät U!REKA eurooppalaisen yliopistoallianssin parissa.
Metropolian insinöörin tutkinto ja siinä erikoistuminen ovat erinomainen lähtökohta työelämään. Juuri nyt Heidi on iloinen siitä, että hän saa tehdä siltasuunnitteluun keskittyvän opinnäytetyönsä tutulle yritykselle, ja hän odottaa innolla oman alansa haasteita.
“Insinöörin tutkinto on toinen tutkintoni, ja olen todella tyytyväinen siihen, että päätin hakeutua opintoihin Metropolialle ja saan tehdä itseäni kiinnostavaa infra-alan suunnittelutyötä”, Heidi iloitsee.