Metropoliasta vastavalmistuneet ympäristöosaajat perustivat oman startupin – Myyrmäen kampuksella kehitetään leväteknologiaa

Julkaistu

Metropoliasta hiljattain valmistuneet alumnit ja hanketyöntekijät Jenna Koskinen ja Sami Rahman sekä nykyinen opiskelija Tuure Järvilehto näkivät yhteistyöalusta Hiilitallin leväprojektissa mahdollisuuden liiketoimintaan. Nyt he kasvattavat ja tutkivat hiilidioksidia sitovaa mikrolevää Metropolian Urbanfarmlabin tiloissa yrityksensä Synbeyondin kautta.

Tuure Järvilehto, Jenna Koskinen ja Sami Rahman pystyttävät fotobioreaktoria, jossa kasvatetaan levää.

Startup-yrittäjät Jenna Koskinen, Sami Rahman ja Tuure Järvilehto haluavat olla osana ilmastonmuutoksen hillitsemistä ja ihmisten hyvinvoinnin parantamista kehittämällä tulevaisuuden leväteknologiaa. Levä on Rahmanin mukaan erittäin tehokas fotosynteesissä eli hiilen sitomisessa ilmakehästä.

“Olemme yhteiskunnallisessa murroksessa, jossa ilmastonmuutoksen hillitsemiseen ja kestävämpään talouteen on keksittävä ratkaisuja. Levässä on valtavaa potentiaalia vastata teollisuuden päästöhaasteisiin. Luonnossa maailman isoimmat hiilinielut ovat merien planktonit, joihin mikrolevät kuuluvat. Miksemme siis ottaisi luonnon omia ratkaisuja käyttöömme ja hyödyntäisi niitä kestävässä siirtymässä?” Rahman selittää.

Metropolian energia- ja ympäristötekniikan tutkinto-ohjelmasta vastavalmistuneet Koskinen ja Rahman tekivät keväällä 2023 yhteisen opintoprojektin leväteknologian alkukartoituksesta. Projekti tehtiin Metropolian yhteistyöalusta Hiilitallille. Seuraavana syksynä Koskinen jatkoi projektia opinnäytetyössään, jossa hän tutki mikrolevän mahdollisuuksia hiilinieluina.

Opinnäytetyötä seurasi Koskisen ja Rahmanin harrastetoimintana aloittama jatkokehitys, johon liittyi mukaan Metropolian neljännen vuoden konetekniikan opiskelija Järvilehto. Konesuunnitteluun erikoistuva Järvilehto vastaa leväprojektin teknisestä toteutuksesta. Hän suunnittelee ja rakentaa prototyypit, joissa levää kasvatetaan.

“Huomasimme, että harrastetoiminnassa oli potentiaalia yritystoimintaan, joten keväällä 2024 perustimme Synbeyondin. Kasvatamme ja tutkimme levää ja selvitämme sen mahdollisuuksia hiilinieluna Metropolian yhteistyöalusta Urbanfarmlabissa”, Koskinen kertoo.

Levä sitoo hiiltä nopeasti – nyt alkavat valotestit

Koskisen ja Rahmanin mukaan leväteknologia on biologista hiilensidontaa, jota voi hyödyntää esimerkiksi voimalaitoksissa. Levällä saadaan sidottua hiiltä prosesseista, joissa muodostuu päästöjä.

“Yksinkertaisimmillaan leväteknologia on sitä, että hiilidioksidipäästöt syötetään leväaltaaseen niin, että levä pystyy hyödyntämään hiilidioksidia omaan kasvuunsa. Ideana on, että levä kasvaa nopeasti ja sitoo näin hiilidioksidia tehokkaasti. Tämä vaatii tietynlaiset olosuhteet, valoa sekä nestettä, missä levää voi kasvattaa”, Koskinen sanoo.

Koskinen, Rahman ja Järvilehto aloittavat nyt levänkasvatuksen valotestit Metropolian Urbanfarmlabissa. He seuraavat erilaisten valojen vaikutusta levien kasvuun. Testeissä seurataan myös kasvatuksen lämpötilaa, pH-arvoa sekä muuta oleellista dataa. Lopulta nesteistä erotellaan levät ja katsotaan, mikä tutkituista valolähteistä on paras levän kasvun kannalta. Kolmikko saa tukea analyysiin Urban&Local-hankkeelta, jossa Metropolia on osatoteuttajana.

Rahmanin mukaan tällä hetkellä Euroopassa testataan leväreaktoreita, mutta toimintaa ei ole vielä isossa mittakaavassa. Yksi isoimmista kynnyskysymyksistä on hänen mukaansa energiatehokkuus, sillä Pohjoismaiden olosuhteissa esimerkiksi aurinkoa ei voida hyödyntää ympärivuotisesti ja keinotekoinen valaistus on pakollista. Myös kotitalouksiin ja julkisiin tiloihin on mahdollista kehittää reaktoreita, jotka puhdistavat sisäilmaa ja sitovat hiilidioksidia.

Metropolia tukee yritysten innovaatiotoimintaa

Synbeyond tekee levätutkimusta Metropolian Urbanfarmlabissa, joka lainaa tilojaan ja välineitään Synbeyondin käyttöön. Urbanfarmlab on yksi Puhtaat ja kestävät ratkaisut -innovaatiokeskittymän alustoista, jossa tutkitaan ruokateknologioita ja ruoantuotantoa urbaanissa kaupunkiympäristössä.

Koskinen ja Rahman kertovat, että Urbanfarmlabin lisäksi Metropolian Hiilitalli on tarjonnut heille kehitysympäristön ja mahdollistanut heidän yritystoimintansa alkutaipaleen. Hiilitalli on Metropolian uusi yhteistyöalusta ja oppimisympäristö, jossa opiskelijat voivat kasvaa ja kehittyä ympäristöosaajina, verkostoitua alan asiantuntijoiden kanssa sekä hankkia työelämäkokemusta.

“Kaikki alkoi siitä, kun aloimme tehdä ensimmäistä leväprojektia Hiilitallissa, mikä mahdollisti tutkimuksen aloittamisen. Hiilitallin ansiosta olemme päässeet tekemään leväprojekteja ja nähneet, että kiinnostusta ja tarvetta leväteknologian kehittämiselle löytyy”, Rahman sanoo. Tällä hetkellä Koskinen ja Rahman työskentelevät yrityksensä Synbeyondin lisäksi Puhtaat ja kestävät ratkaisut -innovaatiokeskittymän Carbon Busters -hankkeessa.

Koskinen, Rahman ja Järvilehto myös osallistuivat lokakuussa 2024 Metropolian yrityshautomo Turbiinin järjestämään Turbiini All-Star -tapahtumaan, jossa he pitchasivat yritystään asiantuntijaraadille ja yleisölle.

Puhtaat ja kestävät ratkaisut -innovaatiokeskittymän johtajan Merja Rehnin mukaan Metropolialle on tärkeää tukea tutkimusta, opiskelijoiden kasvamista ympäristöosaajiksi ja uusien innovaatioiden kehitystä.

"On tärkeää, että opiskelijat innostuvat alastaan niin, että siitä syntyy uutta ja kiinnostavaa yritystoimintaa. Toivon, että Jennan, Samin ja Tuuren Synbeyond toimii hyvänä esimerkkinä myös muille nuorille siinä, että passiiviseen ilmastoahdistukseen vaipumisen sijaan innostavampi vaihtoehto on lähteä aktiivisesti hakemaan ratkaisuja ilmastonmuutoksen hillintään. Urbanfarmlab ja Hiilitalli ovat kaksi neljästä Puhtaat ja kestävät ratkaisut -innovaatiokeskittymän yhteistyöalustoista, joissa haetaan nousevilla teknologioilla tulevaisuuden ratkaisuja yrityksien kestävyyshaasteisiin”, Rehn sanoo.

Lisätiedot:

Merja Rehn
Innovaatiojohtaja, Puhtaat ja kestävät ratkaisut
Metropolia Ammattikorkeakoulu
merja.rehn [at] metropolia.fi (merja[dot]rehn[at]metropolia[dot]fi)

Sami Rahman
Perustajajäsen
Synbeyond Oy
team [at] synbeyond.fi (team[at]synbeyond[dot]fi)