Metropoliasta BIM-osaajaksi: Tietomallintaminen tulevaisuuden rakentamisen kivijalkana

Julkaistu

Digitalisaatio ja tietomallintaminen (BIM) ovat nykypäivän ja tulevaisuuden keskeisiä kehityssuuntia rakennusalalla. Tietomallintamisen avulla voitaisiin mahdollistaa rakennushankkeiden tehokkaampi suunnittelu, toteutus ja hallinta, mutta alan osaamisvaatimukset ja pätevyydet ovat toistaiseksi jääneet vakiintumattomiksi. Tämän haasteen ratkaisemiseksi Metropolia Ammattikorkeakoulu on ollut mukana kehittämässä kansallista BIM-pätevyysjärjestelmää, joka yhdenmukaistaisi tietomallintamisen osaamisvaatimukset ja koulutuksen Suomessa.

Metropolia BIM-koulutustarjonnan edelläkävijä

Rakennusala digitalisoituu vauhdilla, ja tietomallintamisen merkitys kasvaa jatkuvasti. Tietomallinnuksen hyödyt ovat kiistattomat: sen avulla voidaan parantaa rakennushankkeiden tehokkuutta, laatua ja kestävyyttä. Tähän asti tietomallintamisen osaaminen Suomessa on ollut hajanaista, eikä alalla ole ollut yhtenäisiä pätevyysvaatimuksia. Tämä on johtanut tilanteeseen, jossa esimerkiksi tietomallikoordinaattorin tehtävää voi hoitaa kuka tahansa ilman virallista osaamista tai sertifiointia.

Metropolia on ottanut aktiivisen roolin BIM-osaamisen kehittämisessä ja vakioinnissa. Yhdessä muiden korkeakoulujen, kuten Aallon sekä Tampereen yliopiston ja LUT-yliopiston kanssa, Metropolia kehittää kansainvälisen BIM-viitekehyksen standardeihin perustuvaa koulutusmallia, joka varmistaa tietomallintamisen osaamisen laadun sekä yhdenmukaisuuden.

“Työryhmän tahtotilana on varmistaa, että rakentamisalalla tietomallintamisen osaaminen on vakioitua ja sitä myös opetetaan vakioiduilla tavoilla. Tämä pätee sekä tutkinto-opetukseen että muihin pätevyydet antaviin koulutuksiin”, kertoo Metropolian BIM-koulutuksesta ja kehittämisestä vastaava Mikko Raikaa.

Asiantuntijat työskentelemässä yhdessä tietokoneella

Kansallinen BIM-pätevyysjärjestelmä: ratkaisu alan osaamishaasteisiin

Metropolia on mukana osaamisen varmistavavassa projektiehdotuksessa, jonka tavoitteena on tarjota selkeät pätevyysvaatimukset tietomallintamisen eri rooleille rakennusalalla, määritellä BIM-osaamisen tasot ja pätevyydet sekä vakioida tietomallintamisen koulutusmateriaalit ja -sisällöt.

Pätevyysjärjestelmän edistäminen on uraauurtavaa alan kehittymisen kannalta, sillä vastaavaa ehdotusta rakennusalan digitalisaatio-osaamisen jäsentelyyn ei ole aiemmin tehty. Järjestelmän myötä Suomeen syntyisi osaamis- ja pätevyysrekisteri, jonka avulla voitaisiin tunnistaa eri tasoilla toimivat asiantuntijat.

Metropoliaa projektissa on edustanut Raikaa, jolla on vuosien kokemus tietomallintamisen kouluttamisesta sen kaikilla eri osaamisen alueilla urakoinnista ohjelmistotaloihin. Tällä hetkellä Raikaalla on tekeillä myös osaamisen standardointia ja systeemejä käsittelevä väitöskirja Tampereen yliopistossa. Raikaan suurena tavoitteena on viedä tietomallintamisen opettamista ja ohjelmistokouluttamisen pedagogiikkaa eteenpäin valtakunnallisella tasolla.

"BIM-pätevyysjärjestelmä toteutuessaan uudistaisi koko rakentamisalaa opetustoiminnasta asiantuntijoihin ja yrityksiin", Raikaa alleviivaa.

Metropolian BIM-täydennyskoulutukset ovat keskeinen osa kansallisen pätevyysjärjestelmän kehitystä. Jo nykyisestä kurssitatarjonnasta löytyy laaja joukko tulevaisuuden tietomalliosaamisen varmistavia koulutuksia, kuten talonrakentamisen tietomallikoordinaattori tai eri BIM-ohjelmistojen perus- ja jatkokoulutukset. Koulutukset sopivat eri tasoilla toimiville asiantuntijoille. Lisäksi yrityksille ja organisaatioille voidaan tarpeiden mukaan räätälöidä koulutuksia– lyhyistä tietoiskuista laajoihin valmennusohjelmiin.

Kansallisen BIM-pätevyysjärjestelmän rinnalla Metropolia on vahvasti osallistunut myös tietomallintamisen kansainväliseen pätevyysjärjestelmän ja matriisin rakentamiseen. Metropolian kiinteistöalan lehtori Sunil Suwal on omassa väitöskirjatutkimuksessaan ollut luomassa EU-tason järjestelmää, joka toimisi kansallisen järjestelmän viitekehyksenä. Yhdistettynä nämä eri hankkeet loisivat mahdollisuuden osaavan työväen liikkumiseen ja alan laajempaan muutokseen.

Tulevaisuuden rakentajaksi Metropoliasta

Metropolialla on yli vuosikymmenen kokemus tietomalliosaamisen korkeakoulutasoisena kouluttajana, ja se on sitoutunut viemään BIM-osaamista yhä eteenpäin. Vastaavaa koulutustarjontaa ei ole Suomen muissa korkeakouluissa samassa mittakaavassa. Suunnitteilla oleva kansallinen BIM-pätevyysjärjestelmä on tärkeä askel kohti vakioitua ja korkealaatuista tietomallintamisen opetusta ja osaamista Suomessa.

“Täydennyskouluttautuneilta ja yrityksiltä saamamme palaute on ollut erinomaista. Yritykset kaipaavat selkeästi määriteltyjä BIM-osaamisen tasoja sekä päteviä tietomallikoordinaattoreita. Tarjoamamme koulutukset vastaavat tähän tarpeeseen ja keskittyvät juuri niihin taitoihin, joita työelämässä tarvitaan”, kertoo Raikaa.

Metropolia on viimeisen vuosikymmenen aikana kouluttanut satoja tietomalliosaajia, esimerkiksi tietomallikoordinaattoreitakin yli 100. Tutustu Metropolian tarjoamiin BIM-koulutuksiin ja tule vahvistamaan osaamistasi digitalisoituvan rakennusalan eturintamassa.

Lue lisää Metropolian tietomallikoulutuksista