Metropolian uusi osaamiskeskittymä kehittää inhimillisiä ratkaisuja ikääntyvän yhteiskunnan haasteisiin

Julkaistu

Metropolia Ammattikorkeakoulun uusi ikääntymisen osaamiskeskittymä vahvistaa ja keskittää ikääntymiseen liittyvää osaamista erityisesti pääkaupunkiseudulla. Sen tavoitteena on kehittää asiantuntijuutta, joka edistää ikääntyneiden hyvinvointia, terveyttä ja osallisuutta. Osaamiskeskittymä osallistuu aktiivisesti yhteiskunnalliseen keskusteluun ja pyrkii vaikuttamaan päätöksentekoon ikääntyvän väestön tarpeiden huomioimiseksi.

Ikääntymisen osaamiskeskittymän toiminnasta vastaavan vanhustyön lehtori Anna Puustelli-Pitkäsen mukaan ikääntyvien terveyden, hyvinvoinnin ja elämänlaadun tukemiseksi on kehitettävä ja löydettävä inhimillisiä ratkaisuja.

”Suomen väestö ikääntyy muita EU-maita nopeammin ja ikääntyvän yhteiskunnan ilmiöt koskettavat kaikkia. Vastataksemme haasteeseen yhdistämme Metropolian osaamisen kansallisiin ja kansainvälisiin ikäosaajien verkostoihin. Yhteistyö asiantuntijoiden, ikääntyneiden ihmisten sekä heidän verkostojensa kanssa on keskeisessä roolissa kumppanuuksien rakentamisessa ja kestävien ratkaisujen kehittämisessä”, Puustelli-Pitkänen kertoo.

Monialaista yhteistyötä kansallisella ja kansainvälisellä tasolla ikääntyneiden hyväksi

Ikääntymisen osaamiskeskittymä yhdistää monialaisesti Metropolian eri alojen vahvuuksia toiminnassaan. Opiskelijat etsivät ratkaisuja monialaisissa innovaatioprojekteissa, joissa yhteistyössä työelämäkumppaneiden kanssa kehitetään ja uudistetaan esimerkiksi ikääntymiseen liittyviä palveluja, toimintatapoja, menetelmiä tai tuotteita.

Osaamiskeskittymä tekee tiivistä yhteistyötä Kulttuurihyvinvoinnin tutkimuksen ja koulutuksen osaamiskeskittymä CuWeREn sekä Tulevaisuuskestävä terveys ja hyvinvointi -innovaatiokeskittymän kanssa. Yhteistyö mahdollistaa uusien, monialaisten näkökulmien hyödyntämisen ikääntymisen kysymyksissä.

Ikäosaamisen valtakunnallinen verkosto (6AMK) on osaamiskeskittymän keskeinen yhteistyökumppani. 6AMK:n muodostavat geronomeja AMK-tutkinnossa kouluttavat Metropolia, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMK, Karelia-ammattikorkeakoulu, Lapin ammattikorkeakoulu, Satakunnan ammattikorkeakoulu SAMK sekä Seinäjoen ammattikorkeakoulu SeAMK. Verkostoyhteistyöllä on mahdollista tehdä muun muassa hankeyhteistyötä geronomikoulutuksen kehittämiseksi.

Ikääntymisen osaamiskeskittymä edistää ikääntyneiden hyvinvointiin ja terveyteen liittyvää osaamista esimerkiksi työpajojen avulla.

Kansainvälistä yhteistyötä osaamiskeskittymä rakentaa U!REKA Eurooppalaisessa yliopistoverkostossa, jossa jaetaan osaamista ja parhaita käytäntöjä muiden eurooppalaisten korkeakoulujen kanssa. Verkoston kautta luodaan mahdollisuuksia myös opiskelija- ja asiantuntijavaihtoon sekä yhteisten tutkimushankkeiden kehittämiseen.

”Ikääntymisen osaamiskeskittymänä haluamme tuottaa konkreettisia ratkaisuja, jotka hyödyttävät ikääntyneitä ja heidän läheisiään. Toivomme saavamme mukaan laajan joukon yhteistyökumppaneita, jotka jakavat yhteisen vision inhimillisestä ja kestävästä yhteiskunnasta”, Puustelli-Pitkänen sanoo.

Metropolia kouluttaa vanhustyön asiantuntijoita erityisesti sosiaali- ja terveysalan vanhustyön eri tehtäviin Geronomi (AMK) -tutkinto-ohjelmassa. Vanhustyön tutkinnon perustana on holistinen ihmiskäsitys ja vanhuuden näkeminen yksilöllisenä ja arvokkaana elämänvaiheena. Tutkinnon toimintaa ja opintojen sisältöä ohjaavat vanhustyön eettiset näkökulmat ja periaatteet ja se vahvistaa opiskelijan muistityöosaamista, digitalisaation edellyttämää osaamista sekä gerontologista palveluohjausosaamista.

Lisätiedot

Anna Puustelli-Pitkänen
Ikääntymisen osaamiskeskittymän toiminnasta vastaava lehtori
p. 040 682 3326
Anna.Puustelli-Pitk%C3%A4nen [at] metropolia.fi (Anna[dot]Puustelli-Pitkanen[at]metropolia[dot]fi)