Metropolian turvallisuuskoulutukset vastaavat Vantaan kaupungin kasvaviin haasteisiin asiakaspalvelutyössä

16.10.2024 - 10:45

Erilaisissa työympäristöissä kohdataan nykyään yhä enemmän haastavia asiakastilanteita sekä sanallista ja fyysistä uhkaa. Tähän tarpeeseen vastaa Vantaan koulutuskumppani Metropolia Ammattikorkeakoulun tarjoamat turvallisuuskoulutukset kaupungin työntekijöille. Toimiva koulutusyhteistyö on jatkunut jo usean vuoden ajan

Vantaan kaupungin työntekijöiden kokemukset uhkaavista asiakastilanteista ovat lisääntyneet useilla eri toimialoilla, erityisesti asiakaspalvelutyössä. Monet työntekijät kokevat arjessaan turvattomuutta ja ovat ilmaisseet tarpeen lisäkoulutukselle.

"Työntekijät kohtaavat entistä enemmän sosiaalista hätää ja yksinäisyyttä", kertoo Metropolian ensihoidon lehtori ja työturvallisuuden asiantuntija Saija Fält.

Fält yhdessä Metropolian psykologian lehtorin ja kriisityön asiantuntijan, TtM Anu Jokisen kanssa järjestävät Vantaan kaupungin työntekijöille turvallisuuskoulutuksia, joissa huomioidaan kunkin toimialan ja tiimin työympäristöstä nousevat tarpeet.

Turvallisuuskoulutukset kestävät yleensä yhden tai kaksi päivää. Aamupäivät keskittyvät teoriaan, kun taas iltapäivisin osallistujat pääsevät harjoittelemaan simulaatiotilanteissa, joissa heitä ohjataan toimimaan todellisten työympäristöjen kaltaisissa olosuhteissa. Harjoitusten jälkeinen purkukeskustelu on olennainen osa oppimisprosessia, sillä työntekijöiden keskinäinen vuoropuhelu auttaa syventämään oppeja ja jakamaan kokemuksia. Koulutukset ovat muokattavissa vastaamaan kunkin työympäristön erityisiin haasteisiin.

Turvallisuuskoulutukset tarjoavat valmiuksia haastavien tilanteiden kohtaamiseen ja työkaluja turvalliseen toimintaan

Vantaan alueellisen nuorisotyön suunnittelija Annika Bäck ja esihenkilö Kati Kallislahti ovat tehneet yhteistyötä Metropolian asiantuntijoiden kanssa jo kolmen vuoden ajan. He ovat kehittäneet turvallisuuskoulutuksia yhdessä nuorisotyöntekijöiden kanssa, joiden työssä uhkaavat tilanteet ovat yleistyneet.

"Työturvallisuus on keskeinen osa työtämme. Uusille työntekijöille järjestämme perustiedot kattavan turvallisuuskoulutuksen, kun taas kokeneemmille työntekijöille tarjoamme vuosittain vaihtuvateemaisia työpajoja simulaatioiden lisäksi", Kallislahti kertoo.

Työpajoissa syvennytään uhkaavan käytöksen taustalla oleviin juurisyihin sekä kehitetään työkaluja turvalliseen toimintaan.

"Turvallisuuskoulutusten tavoite on ylläpitää ja kehittää työntekijöiden valmiuksia kohdata uhkaavia tilanteita ja lisätä heidän toimintakykyään haastavissa kohtaamistilanteissa. Simulaatiot toimivat täydentävänä elementtinä, joka auttaa syventämään teoriatietoa käytännön harjoittelun kautta", Bäck sanoo.

Metropolialta koulutuksia organisaatioiden erilaisiin osaamistarpeisiin

Metropolia toteuttaa tilauksesta räätälöityjä koulutuksia, valmennuksia ja laajempia henkilöstön osaamisen kehittämisohjelmia. Yrityksen toimintaan ja tarpeisiin perehdytään jo suunnitteluvaiheessa. Koulutukset voidaan pitää joko asiakkaan tai Metropolian moderneissa tiloissa pääkaupunkiseudulla.

Räätälöityjä koulutuksia suunniteltaessa Metropolialle tärkeitä asioita ovat yhteissuunnittelu asiakkaan kanssa, innostavuus, arjen käytännöistä oppiminen sekä koulutuksen vaikuttavuus.

Lue lisää koulutuksista