Metropolian toinen vuosineljännes 2024: kansainvälisiä avauksia ja vaikuttavaa yhteistyötä

3.10.2024 - 11:20

Metropoliassa uusi lukuvuosi on käynnistynyt ja syyslukukaudella muun muassa valmistaudutaan uuteen strategiakauteen suunnittelemalla strategian toimeenpanoa ja sen vaikuttavuutta.

”Päivitetyllä strategiallamme tavoittelemme entistä vahvempaa vaikuttavuutta yhteiskunnan parhaaksi, ihminen edellä. Luomme koko korkeakouluyhteisön voimin inhimillistä ja toiveikasta tulevaisuutta, jossa kaikilla on mahdollista osallistua ja jossa arvostetaan moninaisuutta ja edistetään hyvinvointia. Rakennamme kestävää tulevaisuutta vastuullisesti, ratkaisukeskeisesti, uudistuvalla osaamisella ja inhimillisesti”, sanoo Metropolian toimitusjohtaja-rehtori Riitta Konkola.

Keväällä Metropoliassa on lisätty englanninkielistä koulutustarjontaa ja käynnistetty työharjoitteluohjelma kansainvälisille opiskelijoille. Lisäksi toisella vuosineljänneksellä julkaistiin Metropolian kolmas vastuullisuusraportti, vietettiin uudistuneen UrbanFarmLabin avajaisia ja solmittiin tärkeä yhteistyösopimus kulttuurihyvinvoinnin alalla.

Englanninkielistä koulutustarjontaa ja tukea kansainvälisille osaajille

Viime vuosina Metropoliassa on panostettu erityisesti englanninkieliseen opintotarjontaan. Tällä hetkellä Metropolian opiskelijoilla on mahdollisuus opiskella englanniksi 24 tutkinto-ohjelmassa niin kulttuurin, liiketalouden, tekniikan kuin sosiaali- ja terveysaloilla. EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta tulevien lukuvuosimaksullisten opiskelijoiden määrä on kasvanut tasaisesti, ja edellisvuoteen nähden määrä jopa kaksinkertaistui.

Keväällä Metropoliassa lanseerattu työharjoitteluohjelma kansainvälisille tutkinto-opiskelijoille tarjoaa mahdollisuuden tutustua suomalaiseen työelämään, kerryttää oman alan työkokemusta ja kehittää suomen kielen taitojaan. Tavoitteena on laajentaa ohjelmaa kumppaniyritysten kanssa.

Innovaatiotoiminnalla vaikuttavaa yhteistyötä

Metropolia tarjoaa yrityksille ja organisaatioille monipuolisia palveluita, kuten koulutusta ja asiantuntijapalveluita sekä erilaisia yhteistyömahdollisuuksia. Jo yli 200 yritystä on ollut viime vuosina mukana Metropolian yhteistyöalustojen toiminnassa oppimassa ja kehittämässä uusia ratkaisuja yhdessä opiskelijoiden ja asiantuntijoiden kanssa.

Myyrmäen kampuksen Puhtaat ja kestävät ratkaisut -innovaatiokeskittymän keväällä järjestämässä tapahtumasarjassa esiteltiin kampuksen tarjoamia palveluja ja yhteistyön mahdollisuuksia. Osana tapahtumasarjaa pidettiin myös uudistuneen, ympäristöystävällisiin ruoantuotantomenetelmiin kaupunkiolosuhteissa erikoistuvan UrbanFarmLabin avajaiset.

Metropolialla on vahvaa osaamista kulttuurihyvinvoinnissa, joka edistää hyvinvointia luovuuden ja taiteen keinoin. Toukokuussa Metropolian ja Jyväskylän yliopiston yhteinen osaamiskeskittymä CuWeRE solmi yhteistyösopimuksen ruotsalaisten kulttuurialan toimijoiden kanssa. Monialainen yhteistyö vahvistaa kansainvälistä alan asemaa inklusiivisen taidekentän kehittämisessä ja tutkimuksessa.

Liikevaihto kasvoi edellisvuoteen nähden

Metropolian liikevaihto oli toisella kvartaalilla 31,4 miljoonaa euroa kasvaen edellisvuodesta 3,5 prosenttia (Q2/2023; 30,4 M€). Toisen kvartaalin tulos oli 0,7 miljoonaa euroa tappiollinen (Q2/2023; -0,05 m€). Merkittävimmät syyt liikevaihdon kasvuun edellisvuoteen verrattuna olivat perusrahoituksen nousu, lukuvuosimaksullisten opiskelijoiden määrän kasvu sekä Digivisio 2030 -projektin liikevaihto. Tilikauden kumulatiivinen puolen vuoden oikaistu tulos on 1,3 miljoonaa euroa. Oikaistu tulos huomioi OKM:n vuonna 2021 liikaa maksaman vuodelle 2024 kuuluvan tulorahoituksen.

Lue vaikuttavuuskatsaus 2/2024 kokonaisuudessaan.

Lisätietoja:

Riitta Konkola
toimitusjohtaja-rehtori

Myllypuron kampus syksyllä.