Metropolian opiskelijoiden ohjelmoima yhteistyörobotti auttaa suomalaisyritys Cariittia tehostamaan tuotantoaan

Julkaistu

Metropolian opiskelijat uudelleenohjelmoivat Cariitti Oy:n yhteistyörobotin eli kobotin. Yhteistyö on auttanut Cariittia lisäämään tuotantonsa tehoa ja parantamaan omavaraisuuttaan.

Opiskelijat ja yhteistyörobotti eli kobotti.

Marja Heija, Teo Mähar ja Petri Haapakoski ohjelmoivat yhteistyörobottia. Kuva: Grace Chung.

Metropolian opiskelijat ohjelmoivat Cariitti Oy:n omistaman ruuvaus- ja liimausrobotin uudelleen ja auttoivat yritystä ottamaan robotin käyttöön.

“Tehtävämme oli parantaa kyseisen yhteistyörobotin eli kobotin ruuvaussovelluksen toimintavarmuutta. Aiemmin kobotin ohjelma pysähteli jatkuvasti virheilmoituksiin ja vaati operaattorin kuittauksen jatkaakseen. Nykyisin virheilmoituksia ei juuri esiinny ja niistäkin ohjelma vain ilmoittaa operaattorille”, kertoo Metropolian koneautomaation opiskelija Petri Haapakoski.

Haapakoski ja opiskelijaryhmään kuuluneet koneautomaation opiskelijat Teo Mähar ja Marja Heija ohjelmoivat kobotin osana Big-Flash-hanketta innovaatioprojektina, joka kuuluu heidän opintoihinsa.

Opiskelijoiden innovaatioprojekteja tehdään Metropolian innovaatiokeskittymissä. Metropolian Myyrmäen kampuksella toimivat Puhtaiden ja kestävien ratkaisujen sekä Älykkään liikkumisen innovaatiokeskittymät, joissa etsitään ratkaisuja muun muassa kestävän kehityksen, robotiikan ja tekoälyn edistämiseen yhteiskunnassa.

Teo Mähar on edellisissä opinnoissaan ohjelmoinut robotteja aiemminkin. Petri Haapakoskelle ja Marja Heijalle projekti oli ensimmäinen kokemus robottien ohjelmoinnista.

”Suurin oppi projektissa on ollut ohjelmoinnin toteuttaminen ja se, miten kobotti toimii käytännössä. Olen oppinut myös viestinnän merkityksestä: ylipäätään projektityöskentelyssä korostuu viestintä ja se, että kaikki tietävät, missä mennään”, Heija kertoo.

”Metropolian opiskelijat löysivät erinomaiset ratkaisut”

25-vuotias suomalaisyritys Cariitti Oy tuottaa saunojen ja kylpylöiden valaistusratkaisuja ja kotimaisena puusepäntyönä valmistettuja saunan lauteita sekä pukuhuonekalusteita.

Jo aiemmin ostettu kobotti oli Cariitin käytössä 1,5 vuotta ennen kuin Metropolian opiskelijaryhmä ohjelmoi sen uudelleen. Kobotti toimi Cariitin saunatuotannon apuna ruuvaamalla ja liimaamalla, mutta se oli jäänyt vähäiselle käytölle. Cariitin toimitusjohtaja Peter Ruokonen kertoo, että kobotti teki tiettyjä työvaiheita, mutta sitä ei oltu automatisoitu osaan liimausasemista.

Alun perin Metropolian ja Cariitin yhteistyön tarkoituksena oli parantaa kobotin ruuvausohjelman toimintaa. Kun Metropolian opiskelijaryhmä tuli tutustumaan kobottiin, he huomasivat, että siinä oli useampia pieniä asioita, kuten ohjelman tarpeettomia keskeytyksiä, joita piti parannella. Opiskelijaryhmä onnistui ohjelmoimaan kobotin niin, ettei virhetilanteita enää synny. Myös liimaussovellus toimii nyt kuten pitää.

”Opiskelijat löysivät ongelmiin erinomaiset ratkaisut. Kobotti tekee nyt työtään paremmin, ja toiminta on parantunut huomattavasti laadultaan. Yhteistyö Metropolian kanssa on auttanut meitä paljon. Olemme enemmän kuin tyytyväisiä”, Ruokonen kertoo.

Kobotti auttaa yritystä pitämään tuotantonsa Suomessa

Ruokonen sanoo, että hänen yrityksensä hankki kobotin alun perin siksi, että halusi automatisoida tuotantoaan. Cariitti haluaa olla vastuullinen ja pitää tuotantonsa Suomessa sen sijaan, että siirtäisi sen esimerkiksi johonkin halvempaan tuotantomaahan.

“Yksi keskeinen syy sille, että hankimme kobotin, oli se, että saamme omasta tuotannostamme automatisoitua tiettyjä vaiheita. Näin saamme tuotannon kapasiteettia vapautettua. Emme halua olla riippuvaisia pitkistä alihankintaketjuista, sillä se ei ole kestävää ja siihen liittyy taloudellisia riskejä.”

Nyt, kun kobotti on käytössä täydellä kapasiteetillaan, Cariitin on helpompi pitää tuotantonsa jatkossakin Suomessa. Ruokosen mukaan Cariitin kotimaisuusaste on yli 70 prosenttia, ja tuotteet suunnitellaan ja valmistetaan Suomessa.

Metropolian palvelutarjonta auttaa yrityksiä

Metropolian ja Vantaan kaupungin Big-Flash-hanke kehittää ja tarjoaa yrityksille palveluita, joiden kautta yritykset voivat selvittää mahdollisuuksiaan hyödyntää esimerkiksi robotiikkaa toiminnoissaan.

Big Flash -hanke on toteuttanut yrityksille alkukartoituksen ja teknologia-workshopin (SPIN), sekä kolmen eri tason projekteja (Suvituuli, Salama sekä Iso myrsky). Hanketyötä toteutetaan yritysten kanssa Metropolian kampuksella toimivassa Puhtaiden ja kestävien ratkaisujen innovaatiokeskittymässä. Hankkeessa yritykset ja opiskelijat ovat tehneet yhdessä tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotyötä (TKI) Metropolian robotiikka- ja tekoälypajoissa eli Robo- ja AIoT Garageissa.

Lue lisää Metropolian palvelutarjonnasta yrityksille.

Lue lisää Metropolian Myyrmäen kampuksen robotiikkaprojekteista:

Metropolian opiskelijat ohjelmoivat Finlandia-talolle tarjoilijarobotin

Garage Club tarjoaa Metropolian opiskelijoille yhdessäoloa ja poikkitieteellistä oppimista

Lisätietoja:

Tiina Vuorijärvi
projektipäällikkö, Metropolia
Tiina.Vuorijarvi [at] metropolia.fi (Tiina[dot]Vuorijarvi[at]metropolia[dot]fi)


Peter Ruokonen
toimitusjohtaja, Cariitti Oy
peter.ruokonen [at] cariitti.com (peter[dot]ruokonen[at]cariitti[dot]com)