Metropolian kolmas vuosineljännes 2024: uusia koulutus- ja TKI-ratkaisuja kestävän tulevaisuuden rakentamiseksi
Metropolian kolmannen vuosineljänneksen vaikuttavuuskatsaus esittelee korkeakoulun saavutuksia ja talouslukuja. Kolmannella vuosineljänneksellä Metropoliassa on muun muassa toteutettu maahanmuuttajille suunnattua sairaanhoitajakoulutusta, avattu uusi rakennusalan esittelytila Myllypuron kampukselle, kehitetty osallistavan TKI-kumppanuuden malli ja jatkettu työtä kestävän kehityksen, vastuullisuuden ja moninaisuuden parissa.
"Metropoliassa kestävän tulevaisuuden rakentaminen on konkreettista, päivittäistä työtämme. Tärkeänä osana tätä työtä ovat rakenteiden uudistaminen ja jatkuva kehittäminen, jota teemme aktiivisesti yhdessä opiskelijoiden, henkilökuntamme ja sidosryhmiemme kanssa”, sanoo Metropolian toimitusjohtaja-rehtori Riitta Konkola.
Toiminnallisesti kaksikielisestä koulutuksesta menestystarina
Metropolian ja Tampereen ammattikorkeakoulun yhdessä kehittämässä toiminnallisesti kaksikielisessä sairaanhoitajakoulutuksessa (TOKASA) maahanmuuttajaopiskelijat opiskelevat suomen kielen ammattiopintojen yhteydessä. Tavoitteena on, että opiskelijat valmistuvat sairaanhoitajiksi suomen kielen halliten. Pilottina alkanut koulutus on herättänyt laajaa kiinnostusta, ja hakijoita on ollut neljässä yhteishaussa lähes 13 000. TOKASA-malli nopeuttaa opiskelijoiden siirtymistä työmarkkinoille ja tukee heidän integroitumistaan suomalaiseen yhteiskuntaan. Mallin laajentamiseen muille koulutusaloille on saatu Opetus- ja kulttuuriministeriöltä jatkorahoitus vuoteen 2025 asti.
Uusi showroom ja osallistavan TKI-kumppanuuden malli vauhdittavat uusien ratkaisujen syntyä
Myllypuron kampuksella avattiin kesäkuussa 2024 uusi rakennusalan uusia teknologioita, menetelmiä ja materiaaleja esittelevä Myllypuro Showroom. Showroomin taustalla on Rakennusalan tieto- ja taitokeskittymä TITAN, jossa voimansa yhdistävät Metropolia, Aalto-yliopisto ja Stadin AO. Hankkeen tavoitteena on nostaa rakennusalan tunnettuutta ja vetovoimaa sekä synnyttää uutta osaamista tutkimus- ja koulutusyhteistyön avulla.
Metropoliassa on kehitetty osallistavan TKI-kumppanuuden malli, joka on avoimesti kaikkien hyödynnettävissä. Osallistavassa yhteistyössä eri sidosryhmät osallistuvat TKI-hankkeen eri vaiheisiin. Osallistava yhteistyö lisää tutkitusti TKI-toiminnan merkityksellisyyttä, hyödynnettävyyttä ja vaikuttavuutta.
Uusia avauksia kestävän kehityksen, vastuullisuuden ja moninaisuuden edistämisessä
Metropolian tavoitteena on integroida vastuullisuus ja kestävä kehitys opintoihin niin, että jokainen Metropoliassa opiskeleva osaa sekä ratkaista oman alansa vastuullisuushaasteita että edistää kestävää kehitystä työelämässä ja yhteiskunnassa. Tutkinto-ohjelmien sisällöissä on hyödynnetty erityisesti uutta kestävän kehityksen mallia, jossa huomioidaan ekologinen, sosiaalinen, kulttuurinen ja taloudellinen kestävyys.
Viime kuukausien aikana Metropolia on valmistautunut uuteen EU-direktiivin mukaiseen ympäristövastuuraportointiin (CSRD). Vaikka suomalaisia ammattikorkeakouluja ei ole velvoitettu raportoimaan CSRD:n mukaisesti, Metropolia on päättänyt vapaaehtoisesti kehittää vastuullisuusraportointiaan vastaamaan direktiivin vaatimuksia.
Moninaisuus ja yhdenvertaisuus ovat tärkeitä sosiaalisen kestävyyden osa-alueita Metropoliassa. Niiden edistämiseksi Metropoliassa on laadittu uusi Moninainen Metropolia -suunnitelma, ja keväällä on aloitettu turvallisemman tilan periaatteiden jalkauttaminen koko korkeakouluyhteisöön.
Kolmannen kvartaalin liikevaihto kasvoi 27,5 % edellisvuoteen nähden
Metropolian liikevaihto oli kolmannella kvartaalilla 37,9 miljoonaa euroa kasvaen edellisvuodesta 27,5 prosenttia (Q3/2023; 29,7 M€). Kolmannen kvartaalin tulos oli 10,5 miljoonaa euroa voitollinen (Q3/2023; 3,1 M€). Merkittävimmät syyt liikevaihdon kasvuun edellisvuoteen verrattuna olivat perusrahoituksen nousu, lukuvuosimaksullisten opiskelijoiden määrän kasvu sekä erityisesti Digivisio 2030 -projektin liikevaihto, jonka käyttö kohdistuu vuosille 2025–2028. Tilikauden kumulatiivinen 9 kuukauden oikaistu tulos on 5,1 miljoonaa euroa. Oikaistu tulos huomioi OKM:n vuonna 2021 liikaa maksaman vuodelle 2024 kuuluvan tulorahoituksen sekä Digivisio 2030 ennakkomaksun. Kvartaalin tulosta paransi erityisesti Digivisio 2030 projektille maksettu 7 miljoonan euron ennakko.
Lisätietoja:
Riitta Konkola
toimitusjohtaja-rehtori, Metropolia Ammattikorkeakoulu
Riitta.Konkola [at] metropolia.fi (Riitta[dot]Konkola[at]metropolia[dot]fi)