Metropolian ja Rambollin koulutusyhteistyö ratkoo tietomallintamisen asiantuntijoiden osaajapulaa

Julkaistu

Rakennusala on ilmaston kannalta merkittävä tekijä: se tarjoaa meille suoran vaikutusmahdollisuuden niihin paikkoihin, joissa päästöjä syntyy. Käytännössä kaikki ympärillämme on ihmisen rakentamaa ja suunnittelemaa. Tässä kokonaisuudessa laaja ja monipuolinen tietomalliosaaminen tulee todella tärkeäksi.

Metropolia ja Ramboll ovat yhteistyössä taklaamassa rakennusalan osaamishaastetta. Uudistuvan rakentamislain seurauksena tietomallintaminen ja kestävän kehityksen mukaisen rakentamisen ratkaisujen hallinta on entistäkin tärkeämpi taito. Ongelmana on ollut, että tietomallintamisen osaaminen on alalla hyvin vaihtelevaa ja sen opettaminen on pirstaloitunut yksittäisiin pätevöittäviin kursseihin ja opettajiin. Alan tietomallintamisen opetus tarvitsee paljon vahvempaa harmonisointia oppilaitosten ja yritysten välillä. Suomen suurin ammattikorkeakoulu Metropolia sekä kansainvälinen suunnittelu- ja konsultointialan yritys Ramboll ovat yhteistyössä lähteneet edistämään erilaisia kehityskoulutushankkeita.

Rakennusalalla toimintakenttä on ainutlaatuinen, ja rakentaminen elää suhdanteiden mukaan. On tärkeää, että yhteiskunnassamme löytyy rakennusalan osaajia, joilla on vankka ymmärrys moderneista työtavoista ja työkaluista sekä niiden käytöstä. Uusien työelämän tarpeiden ja digitalisaation kautta syntyy uusia rooleja ja tehtäviä. Esimerkiksi tietomallikoordinaattorin työnkuva on melko uusi. Alan ammattilaisten on löydettävä uudet tavat toimia ja käyttää taitojansa uudella tavalla.

Tietomallinnuksen täydennysopinnot

Tietomallikoordinaattorin täydennyskoulutus kehitetty työelämän tarpeisiin

Suomen suurimmassa ammattikorkeakoulussa Metropoliassa tietomallikoordinaattorin täydennyskoulutusta on lähdetty yhteistyössä Rambollin kanssa päivittämään ja vastaamaan paremmin työelämän tarpeisiin. Yhteistyö perustuu puitesopimukseen, jota on vuosittain uusittu vuodesta 2019 lähtien. Vuositasolla Ramboll luennoi kahdesta neljään eri BIM-kurssilla ja pitää noin 20 luentoa useista eri aiheista.

Kehityspäällikkö Heikki Arvio Rambollilta näkee, että oppilaitokset ovat tärkeässä roolissa uusien tietomalliosaajien valmentamisessa. Arvio toteaa, että työkaluja opitaan yleensä käyttämään, mutta toiminta käytännössä onkin hankalampaa. Ramboll haluaa olla auttamassa tulevaisuuden asiantuntijoita saamaan kattavan osaamisen ja ymmärryksen tietomallipohjaisessa suunnittelussa. Perinteisten oppilaitosvierailujen lisäksi Ramboll haluaa olla kehittämässä yhdessä Metropolian kanssa opintoja sekä kurssiaineistoja ja varmistaa näin työelämän ammattilaisten ammattitaidon.

“Metropolian aloitteesta lähdimme yhdessä kehittämään koulutusta, joka on suunniteltu puhtaasti työelämän tarpeita ajatellen. Meistä on hieno juttu, että mahdollisesti myös meille työllistyvät opiskelijat pääsevät heti ensimmäisestä päivästä lähtien työskentelemään oikeilla järjestelmillä. Ohjelmistot sallivat asioiden tekemisen monella tavalla, hyvässä ja pahassa. Koulutusaineistoissa pitäisikin olla kaikki tärkeimmät kiteytettynä ohjeisiin”, sanoo Arvio.

Koulutuksen voimaan uskova Ramboll lahjoittanut 2023 Metropolialle merkittävän BIM-koulutuksiin liittyvän koulutusmateriaalipaketin. Materiaalipakettia tullaan käyttämään Metropolian rakentamisen tietomallintamisen täydennyskoulutusten lisäksi myös rakennustekniikan tutkintokoulutuksessa. Tällä hetkellä koossa on arviolta 100 tuntia valmista opetusmateriaalia.

Metropolian BIM-koulutusten vastuuopettaja Mikko Raikaa kokee, että rakennusalan digitalisaatio on alan toimijoiden yhteinen haaste, johon yli organisaatioiden menevä yhteistyö synnyttää parhaita ratkaisuja. Yhteistyö viestittää myös Metropolian koulutusten korkeasta laadusta ja työelämän aitoihin haasteisiin yhdessä vastaamisesta. Rambollin kanssa tehtävä yhteistyö antaa hyvät mahdollisuudet koulutustarjonnan monipuolistamiseksi ja kehittämiseksi.

“Olemme tehneet Rambollin kanssa sujuvaa yhteistyötä vuosien mittaan etenkin BIM-koulutusten tiimoilta, olemme kehittäneet koulutuksia yhdessä eteenpäin. Yhteistyö on edesauttanut kiinteistö- ja rakennusalan digitalisaatiota ja tuonut uusia hedelmällisiä näkökulmia uusien osaajien kouluttamiseen”, toteaa Raikaa.

Tietomallinnuksen täydennyskoulutukset Metropolian Myllypuron kampuksella

Ohjelmisto-osaaminen on entistä tärkeämpää rakennusalan suunnittelijan osaamista. Erityisesti BIM-osaamisen rooli korostuu alalla entistäkin vahvemmin. Metropolian tietomallinnuksen täydennyskoulutukset järjestetään Metropolian hyvinvoinnin rakentajien kampuksella Myllypurossa. Koulutukseen hakeutuvien pohjakoulutus on yleisimmin insinööri tai arkkitehti, mutta mukana on myös IT-puolen asiantuntijoilta. Suunnitteluosaaminen on koulutuksessa kaiken lähtökohta. Tietomallikoordinaattorin lisäksi täydennyskoulutuksesta valmistuneen työnimike voi olla myös vaikkapa tietomallimanageri, suunnittelija tai algoritminen suunnittelija. Lue lisää Metropolian tietomallikoulutuksista ja seuraavista alkamisajankohdista.

Tietomallikoordinaattori, infra

Tietomallikoordinaattori, talonrakentaminen

BIM-perusteet rakennuttajille