Metropolia uudistaa työelämän osaamista ja ratkoo osaajapulaa jatkuvan oppimisen opintokokonaisuuksilla

16.9.2024 - 10:24

Metropolia etsii ratkaisuja muuttuvan työelämän haasteisiin hankkeilla, joissa tarjotaan koulutusta murroksessa olevien alojen ammattilaisille tai alanvaihtajille. Esimerkiksi energia-alan koulutuksilla pyritään vastaamaan alan muutoksiin.

Kuva aurinkosähkökoulutuksesta.
Uudet osaamispolut energia-alalle -hankkeen aurinkosähkökoulutusta.

Metropolia pyrkii vastaamaan jatkuvan oppimisen opintokokonaisuuksilla yhteiskunnan yhä kasvavaan tarpeeseen uudistaa osaamista työuran eri vaiheissa. Opetus- ja kulttuuriministeriön mukaan on ennakoitu, että lähivuosina jopa vajaa puoli miljoonaa henkilöä Suomessa tarvitsee uudelleenkoulutusta tai laajaa täydennyskoulutusta.

Jatkuvalla oppimisella tarkoitetaan erityisesti osaamisen uudistamista ja kehittämistä läpi koko työuran ja elämän. Metropolialle on myönnetty Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen (Jotpa) kautta valtionavustusta yhteensä kuusi miljoonaa euroa vuosina 2022–2023. Muiden toimijoiden kanssa yhteistyössä tehtyjen hankkeiden osuus tästä on kolme miljoonaa euroa.

Esimerkiksi energia-ala on yksi murroksessa olevista aloista, joita haastaa osaajapula. Kansalliset ja kansainväliset ilmastotavoitteet muuttavat alaa jatkuvasti, ja ajantasaiselle koulutukselle on tarvetta. Metropolian Uudet osaamispolut energia-alalle -hanke koostuu lyhyistä koulutuskokonaisuuksista, jotka on tarkoitettu jo työelämässä oleville ja työelämän ulkopuolella oleville. Koulutusten aiheita ovat esimerkiksi aurinkosähköjärjestelmät, lämpöpumput, energiajärjestelmät ja -siirtymä sekä kiinteistöautomaatio. Hanketta rahoitetaan lähes puolella miljoonalla eurolla.

“Täydennyskoulutuksiin osallistuva voi lisätä ja päivittää energia-alan osaamistaan tai hankkia uudessa energia-alan ammatissa tarvittavia taitoja”, hankkeen projektipäällikkö Taina Rautiainen kertoo.

Osaamisen kehittäminen on yhä kiinteämmin osa työelämää

Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus on myöntänyt ensimmäiset rahoitukset vuonna 2022. Siitä lähtien vuoden 2023 loppuun mennessä kaikki toimijat yhteensä ovat hakeneet avustusta 130 miljoonaa euroa, josta on myönnetty 63 miljoonaa euroa. Keskuksen tehtävä on tuottaa, analysoida ja jakaa tutkittua tietoa työelämän koulutustarpeista ja rahoittaa niitä.

Metropoliassa opiskelee tällä hetkellä yhteensä 1 204 Jotpa-opiskelijaa. Jotpa-opintojen laajuus vaihtelee kymmenistä opintopisteistä muutamaan opintopisteeseen. Tällä hetkellä Metropoliassa on meneillään 13 Jotpa-hanketta, joista 11:ssä Metropolia on päätoteuttaja.

Energia-alan hankkeen lisäksi Metropoliassa on tällä hetkellä Jotpa-hankkeita luovien alojen, rakentamisen, ukrainalaisten maahanmuuttajien integroitumisen, digitaitojen ja terveysalan parissa. Esimerkiksi Sairaanhoitajan laillistaminen Suomessa –hankkeessa edistetään EU-/ETA-maiden ulkopuolelta tulevien sairanhoitajien mahdollisuuksia tehdä alansa töitä Suomessa.

”Yhteiskunnan ja työelämän muutokset edellyttävät ajan tasalla pysymistä ja osaamisen täydentämistä. Metropoliassa tarjoamme hyödyllisiä koulutuksia, ohjausta ja monipuolisia palveluita iästä ja taustasta riippumatta”, kertoo Metropolian jatkuvan oppimisen päällikkö Taru Ruotsalainen.

Lue lisää siitä, miten Metropolia edistää jatkuvaa oppimista yhteiskunnassa.

Lisätietoja:

Taru Ruotsalainen
Jatkuvan oppimisen päällikkö
Metropolia Ammattikorkeakoulu
taru.ruotsalainen [at] metropolia.fi (taru[dot]ruotsalainen[at]metropolia[dot]fi)