Metropolia Ammattikorkeakoulun, Uudenmaan ELY-keskuksen ja TE-toimiston koulutus avaa uusia väyliä droneteollisuuden työpaikkoihin

Julkaistu

Metropolia Ammattikorkeakoulu ja TE-toimisto ovat käynnistäneet uudenlaisen työvoimakoulutuksen, jossa osallistujat kouluttautuvat päteviksi dronen lennättäjiksi. Koulutus on Suomessa ensimmäinen laatuaan ja sen tavoitteena on työllistää kaikki kurssin opiskelijat.

Koko Euroopan dronelennättämisen yhtenäistävä asetus tuli sovellettavaksi vuodenvaihteessa 2021. Sen myötä droneja lennättävien harrastajien ja ammattilaisten on tullut rekisteröityä, perehtyä lennättämistä koskeviin sääntöihin ja pääsääntöisesti suorittaa koe. Suomessa sääntelyä valvoo Traficom.

Metropolian ja TE-toimiston työvoimakoulutuksessa opiskelijat kouluttautuvat dronelennättäjiksi A1/A3-pätevyyksillä. Koulutuksessa suoritetaan Traficomin ohjeiden mukaisesti teoriaosuus ja teoriakoe.

Koulutus järjestetään työvoimakoulutuksena, ja se on tarkoitettu työttömille tai työttömyysuhan alaisille TE-palveluiden asiakkaille, joiden työnhaku on voimassa. Koulutuksen hankki Uudenmaan ELY-keskus ja Uudenmaan TE-toimisto valitsi koulutukseen 15 opiskelijaa. Koulutus on osallistujille maksuton ja sen toteuttaa Metropolia Ammattikorkeakoulu.

”Metropoliassa haluamme tarjota yksilöllisiä oppimisratkaisuja, mahdollistaa joustavat mahdollisuudet oppia ja kehittyä elämän eri tilanteissa. Metropolian innovaatiokeskittymät mahdollistavat monialaisen yhteistyön yhteiskunnallisten ilmiöiden ja toimijoiden kanssa”, sanoo innovaatiojohtaja Oscar Nissin Metropolian Älykkään liikkumisen innovaatiokeskittymästä.

”ELY-keskuksen koulutushankintojen lähtökohtana on aina työelämän tarpeisiin vastaaminen”, sanoo erikoissuunnittelija Kirsi Piispanen Uudenmaan ELY-keskuksesta.

”Olemme TE-toimiston Koulutuspalveluissa todella innoissamme tästä ELY-keskuksen hankkimasta ja Metropolian toteuttamasta koulutuksesta, joka osoittautui todella suosituksi. Odotamme tietenkin positiivisia työllistymistuloksia koulutuksen jälkeen”, kertoo asiantuntija Eija Immonen Uudenmaan TE-toimistosta.

Koulutuksesta osaamista ja ymmärrystä dronen käyttöön liiketoiminnassa

Monimuotokoulutuksena järjestettävä opiskelu on täysipäiväistä ja ajoittuu 19.9.—29.11.2022. Koulutuksen tavoitteena on dronen ammattikäytön opiskelu joustavien oppimispolkujen avulla. Suoritettuaan koulutuksen opiskelija osaa lennättää monikopterimallista dronea. Opiskelija tuntee alan säännökset ja tietää, miten droneja sovelletaan liiketoiminnassa ja eri aloilla.

”Droneja hyödynnetään niin teollisuudessa, pelastusalalla kuin viihdealalla. Kurssin opiskelijat valittiin laaja-alaisesti kunkin motivaatioon perustuen. Kurssi on edennyt oikein hienosti, opiskelijat oppivat lennättämään droneja nopeasti ja muodostivat keskenään yhteisön”, kertoo yliopettaja Erkki Räsänen Metropoliasta.

Kurssin aikana opiskelijat pääsevät tutustumaan dronealan toimijoihin ja myös tutustumaan yrittäjyyden polkuihin. Kurssilla yritysten näkökulmia esittelevät vierailijaluennoitsijat, muun muassa Flyby Guys, STARA, robots.expert ja Forum Virium Helsinki.

Opiskelijat suorittavat kurssilla A1/A3-pätevyyden, jonka teoriaosuuden opetusmateriaalit tulevat Traficomin Droneinfosta. Teoriakoe tehdään verkossa Traficomin ohjeiden mukaisesti. Tämän jälkeen käydään läpi dronetoiminnan lennättämisen perusteet, johon sisältyy johdantoluento ja simulaattoriharjoitteluja, sekä tämän jälkeen lennätysharjoituksia kontrolloiduissa olosuhteissa. Harjoittelun jälkeen suoritetaan A2-lisäkoe, joka antaa kelpoisuuden lennättää 0,5—2 kg painavia droneja tiheästi asutuilla alueilla.

Kurssilla käydään myös dronen lennättämisen teknisiä perusteita läpi, esimerkiksi pyöriväsiipisen lentolaitteen toimintaa sekä sään ja olosuhteiden vaikutuksia lennättämiseen.

Harjoittelut toteutetaan joko alan yrityksissä tai esimerkiksi Metropolian hankkeessa. Tällöin kurssilaiset tekevät pieniä droneprojekteja yrityksille, esimerkiksi kiinteistöjen kuvauksia ja tapahtumakuvauksia.

Opiskelijat tutustumassa droneihin Metropolian Myyrmäen kampuksella.

Opiskelijat tutustumassa droneihin Metropolian Myyrmäen kampuksella.

Lisätietoja:

Erkki Räsänen
Lehtori, Metropolia Ammattikorkeakoulu
Erkki.Rasanen [at] metropolia.fi (Erkki[dot]Rasanen[at]metropolia[dot]fi)
p. +358 50 530 8245

Eija Immonen
Asiantuntija, Uudenmaan TE-toimisto
eija.immonen [at] te-toimisto.fi (eija[dot]immonen[at]te-toimisto[dot]fi)