Kaupunkien ja korkeakoulujen tiivis yhteistyö ratkaisevassa roolissa matkalla kohti ilmastoneutraaliutta

15.10.2024 - 11:00

Kaupunkien ja alueiden siirtyminen ilmastoneutraaliuteen edellyttää laajaa yhteistyötä ja sidosryhmien sitoutumista tavoitteeseen. Helsinki EU Office, Kuntaliitto ja U!REKA eurooppalainen yliopistoallianssi järjestivät yhdessä verkostoitumistapahtuman Euroopan alueiden ja kuntien viikon yhteydessä. Tapahtuma pidettiin Suomen pysyvässä EU-edustustossa Brysselissä 9. lokakuuta, ja sen teema oli ”Matkalla kohti ilmastoneutraaliutta: Älykkäiden kaupunkien ja innovaatioekosysteemien rakentaminen”.

Tilaisuus korosti TKI-toimijoiden välisen yhteistyön merkitystä yhteiseen ilmastohaasteeseen vastaamisessa. Julkinen sektori, korkeakoulut, elinkeinoelämä, tutkimuslaitokset ja kansalaiset muodostavat ekosysteemin, jossa yhteistyö on välttämätöntä, jotta kunnianhimoiset ilmastotavoitteet voidaan saavuttaa. Puhtaan siirtymän edistäminen on myös yksi Suomen kolmesta avaintavoitteesta EU-vaikuttamisessa. Lauri Hirvonen, Suomen pysyvän EU-edustajan sijainen, toi omassa puheenvuorossaan esille, että on välttämätöntä saada alueet, kaupungit, kunnat ja korkeakoulut mukaan yhteiseen rintamaan.

Korkeakoulujen rooli on merkittävä paitsi tutkimuksen ja innovaatioiden tuottajana, myös osaavan työvoiman kouluttajana, mikä on elintärkeä tehtävä ilmastoneutraaliuden saavuttamisessa. Korkeakoulut tarjoavat yhteistyön mahdollisuuksia ja ratkaisuja, joiden avulla kaupungit voivat saavuttaa kunnianhimoiset ilmastotavoitteensa ja samalla varmistaa, että tarvittava osaaminen on saatavilla työmarkkinoilla.

U!REKA eurooppalainen yliopistoallianssi on erinomainen esimerkki korkeakoulujen ekosysteemisestä yhteistyöstä. Allianssissa on mukana 30 kumppania eri puolilta Eurooppaa, ja korkeakoulujen lisäksi siihen kuuluu muun muassa EU:n ilmastoneutraalit ja älykkäät kaupungit -mission kaupunkeja kuten Helsinki, Espoo, Amsterdam ja Lissabon.

Allianssi keskittyy kouluttamaan tulevaisuuden osaajia, jotka jo opintojensa aikana toteuttavat projekteja yhdessä alueellisten toimijoiden kanssa ja ovat valmiita työskentelemään vihreän ja digitaalisen siirtymän parissa. Lisäksi U!REKA tarjoaa kestävän kehityksen täydentäviä opintoja avoimesti kaikille oppijoille, mikä tukee jatkuvaa oppimista ja osaamisen päivittämistä.

U!REKAn johtoryhmän puheenjohtaja ja Metropolia ammattikorkeakoulun toimitusjohtaja-rehtori, Riitta Konkola, korosti puheenvuorossaan, että korkeakouluilla on merkittävä rooli kouluttaa osaajia ja luoda innovaatioita vihreän ja digitaalisen siirtymän vauhdittamiseksi.

“U!REKA yliopistoallianssissa sitoutuminen yhteistyöhön on vahvaa kaikilla tasoilla. Olemme tiivis yhteinen eurooppalainen korkeakouluyhteisö, jonka keskiössä on kaupunkien ja alueiden ilmastoneutraalisuushaasteet ja niihin uusien ratkaisujen kehittäminen yhteistyössä kumppanien kanssa”, Konkola kertoo.

Ilmastonmuutos on koko Eurooppaa koskettava haaste, johon vastaaminen vaatii monitasoista yhteistyötä – niin paikallista, alueellista kuin kansainvälistäkin. Yhteistyön tärkeyttä korostivat aloituspuheenvuoroissaan myös Helsinki EU Officen johtaja Janne Leino ja Kuntaliiton Brysselin toimiston johtaja Ilari Havukainen.

Nyt järjestetty verkostoitumistapahtuma toimi erinomaisena alustana yhdistää toimijoita eri alueilta ja korkeakouluista. Tällaiset kohtaamiset ovat keskeisiä, jotta monitasoinen yhteistyö voi kehittyä ja tuottaa ratkaisuja, jotka vievät kaupunkeja ja alueita yhä lähemmäs ilmastoneutraaliustavoitteita.

Lisätietoja

Riitta Konkola
Toimitusjohtaja-rehtori
Metropolia ammattikorkeakoulu