Jakamis- ja kiertotaloutta edistävä yhteishanke on valittu New European Bauhaus Prizes 2024 -finaaliin
Kierto- ja jakamistalouden palveluratkaisuja taloyhtiöihin ja kortteleihin kehittänyt Circular Green Blocks -hanke on valittu New European Bauhaus Prizes 2024 -finaaliin yli 530 hankkeen joukosta. Voittajat julistetaan 12.4.2024 NEB Festivaaleilla Brysselissä. Julkinen äänestys on auki 27.3. saakka.
Circular Green Blocks - Kestävät kaupunkikorttelit kiertotalouden liiketoiminnan ajureina -hanketta koordinoi Helsingin seudun ympäristöpalvelut ja kumppaneina toimivat Metropolia-ammattikorkeakoulu, Forum Virium Helsinki ja Aalto-yliopisto. Hanke toteutettiin vuosina 2021–2023 Euroopan aluekehitysrahaston myöntämän avustuksen tuella.
Hankkeessa kehitettiin ja testattiin kestäviä jakamisen- ja kiertotalouden ratkaisuja yhdessä taloyhtiöiden ja vihreää kasvua tukevien yritysten kanssa. Kokeilut liittyivät muun muassa kestävään liikkumiseen, kaupunkiviljelyyn, tavaroiden yhteiskäyttöön, vertaislainaukseen, naapuriavun tarjoamiseen, naapurustoviestintään ja lähilogistiikkaan.
Asukkaat olivat keskeisessä roolissa uusien, kestävän asumisen ratkaisujen valinnassa ja kokeilemisessa.
“Hanke on kerännyt kiitosta yhteisöllisyyden edistämisestä jakamisen ratkaisujen avulla ja monipuolisista tapahtumista sekä taloyhtiöissä että naapurustoissa”, kertoo hankkeen projektipäällikkö Lassi Sarlos Helsingin seudun ympäristöpalveluista.
Äänestä suosikkisi voittoon – äänestys käynnissä 27.3. asti
NEB Prizes 2024 -finaalin voittajat julkistetaan NEB-festivaalin palkintogaalassa 12.4.2024. Tuomariston valitseman voittajan ohella finaaliehdokkaat kilpailevat yleisöäänestyksessä, joka aukeaa 6.3.2024 klo 13 ja päättyy 27.3.2024 klo 19 (Suomen aikaa).
Äänestäminen on mahdollista Euroopan komission sivuilla.
Asukkaat aktiivisesti mukana kehittämässä uusia ratkaisuja
Asukkaiden osallistaminen vahvisti yhteisöllistä vuorovaikutusta naapurustossa. Lisäksi asukkaat pystyivät aidosti vaikuttamaan siihen, millaisia palveluita ja kokeiluja järjestettiin juuri heidän taloyhtiössään.
“Kun asukkaat ovat mukana toiminnassa alusta asti, se näkyy omistautumisessa ja myös yhteenkuuluvuuden tunteen vahvistumisessa. NEB Prizes 2024 -finaalissa hankkeemme sijoittuu kilpailusarjaan, jossa painotetaan juuri yhteenkuuluvuuden edistävää vaikutusta”, hankkeen projektipäällikkö Jenni Merjankari Metropolia-ammattikorkeakoulusta kertoo.
“Oli tärkeää, että tarjosimme asukkaille monipuolisia tapoja vaikuttaa toimintaan. Yhdelle sopii paremmin kokeiltavien ratkaisujen äänestys ja toiselle puolestaan ratkaisun jalostaminen yhteisessä työpajassa", Merjankari jatkaa.
Myös kehityspäällikkö Kaisa Spilling Forum Virium Helsingistä korostaa, että yhdessä kehittäminen on oleellisen tärkeää kokeilukulttuurissa.
“Oli ilo huomata, miten asukkaat lähtivät tässä hankkeessa erityisen kiinnostuneella kehittämismielellä ratkaisujen jalostamiseen mukaan”, Spilling sanoo.
Hankkeen projektipäällikkö Heikki Kauhanen Aalto-yliopistosta tuo myös esiin sen, että kun kehitetään teknisiä ratkaisuja, on tärkeää sanoittaa ratkaisun merkitys:
“Kun useampi asukas kokee ratkaisun vastaavan yhteiseen haasteeseen, se lisää yhteenkuuluvuuden tunnetta. Kehitimme Aallossa asukkaiden tarpeiden pohjalta 3D-paikkatiedon demonstraation, jonka avulla taloyhtiöt voivat analysoida hulevesien kulkeutumista”, Kauhanen sanoo.
Metropolia toi hankkeeseen kiertotalouden, palvelumuotoilun ja yhteiskehittämisen osaamista ja vastasi muun muassa valittujen taloyhtiöiden tila- ja tarvekartoituksesta. Yhtenä hankkeen pilottina Metropolia suunnitteli ja toteutti myös kolme erikokoista kiertotalousteemaista tapahtumaa. Metropolia järjesti myös sparraustyöpajoja, joissa yrityksiä autettiin tunnistamaan asuinkortteleiden mahdollisuuksia kierto- ja jakamistalouden markkina-alustana.
Metropolia rakentamassa kestävää tulevaisuutta
Metropolia valittiin Uusi eurooppalainen Bauhaus (New European Bauhaus) -aloitteen viralliseksi kumppaniksi heinäkuussa 2021. Aloite on missionäärinen eurooppalainen liike, joka haastaa kokonaisvaltaisesti pohtimaan nykyistä elämäntapaamme ja jonka pyrkimyksenä on sovittaa kunnianhimoisesti yhteiskuntien arvot ja arkinen elämäntapa ekologisiin reunaehtoihin.
Kestävä kehitys on Metropolian strategian läpileikkaava teema. Ratkaisuja kestävän kehityksen haasteisiin luodaan yhteiskunnan eri toimijoiden välisessä yhteistyössä. Circular Green Blocks –hanke on erinomainen esimerkki ja osa yhteistyön jatkumoa, jossa korkeakoulut, julkiset toimijat, paikallisyhteisö ja yritykset tekevät yhteistyötä kohti hiilineutraalia tulevaisuutta.
Syyskuusta 2023 lähtien Metropolia on toiminut U!REKA Eurooppalaiset yliopistot -allianssin puheenjohtajana. Tammikuusta 2024 allianssi toimii Euroopan komission osarahoittamana ja pyrkii vastaamaan Euroopan Unionin ilmastoneutraalit ja älykkäät kaupungit -tavoitteeseen. Allianssi muodostaa kestävän, eurooppalaisen partnerikorkeakoulujen välisen kampuksen, joka tukee kumppanien pitkäaikaista tutkimus-, kehitys-, innovaatio- ja koulutusyhteistyölle ja mahdollistaa paikallisille toimijoille entistä laajemman kansainvälisen verkoston.
Lisätietoa
Jenni Merjankari
Circular Green Blocks -projektipäällikkö
Lehtori, Metropolia Ammattikorkeakoulu
jenni.merjankari [at] metropolia.fi (jenni[dot]merjankari[at]metropolia[dot]fi)
Lassi Sarlos
Circular Green Blocks -projektipäällikkö
Projektipäällikkö, Helsingin seudun ympäristöpalvelut
lassi.sarlos [at] hsy.fi (lassi[dot]sarlos[at]hsy[dot]fi)
Päivi Keränen
Projektipäällikkö, Metropolia Ammattikorkeakoulu
paivi.keranen [at] metropolia.fi (paivi[dot]keranen[at]metropolia[dot]fi)
Circular Green Blocks - Kestävät kaupunkikorttelit kiertotalouden liiketoiminnan ajureina -hanke (9/2021–9/2023) edisti kierto- ja jakamistaloutta asuinkortteleissa yhdessä taloyhtiöiden, yritysten ja kaupungin kanssa. Hanketta koordinoi HSY, ja hankepartnereina toimivat Forum Virium Helsinki, Aalto-yliopisto ja Metropolia Ammattikorkeakoulu. Hanke sai rahoitusta Euroopan aluekehitysrahastosta. Hanke rahoitettiin osana Euroopan unionin Covid-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia.