Hankeyhteistyö Metropolian kanssa auttaa yrityksiä kehittämään liiketoimintaansa

27.5.2024 - 10:48

Metropolian ja yritysten yhteisissä hankkeissa kehitetään yritysten liiketoimintaa, ja opiskelijat saavat tärkeitä työelämäkokemuksia sekä opintopisteitä. Korkeakouluyhteistyö voi myös helpottaa projektirahoituksen saamista.

AutoJoe-kaivosrobotti.
AutoJoe-kaivosrobottiprojekti on tehty yhteistyössä mobiilirobotiikan ratkaisuja kehittävän Oinriden kanssa.

Korkeakouluyhteistyö on yritykselle hyvä väline kehittää toimintojaan ja saada uusinta tietämystä toimialalta. Metropolian kehityspäällikkö Tiina Vuorijärvi kertoo, että yhteistyötä aloitettaessa yritysten kanssa usein ensin kokeillaan jotakin kehitysideaa, jotta voidaan selvittää ja testata, millaiseen kehittämistyöhön kannattaa hakea rahoitusta.

“Yritysten voi olla helpompaa saada rahoitusta projekteille, jotka toteutetaan korkeakouluyhteistyönä. Tutkimus-, kehitys-, ja innovaatioyhteistyö voi merkittävästi parantaa yritysten rahoitusmahdollisuuksia tarjoamalla pääsyn uusiin rahoituslähteisiin, parantamalla yrityksen uskottavuutta, jakamalla riskejä ja laajentamalla verkostoja. Lisäksi projekteja on helpompi kehittää ja rahoitusta saada tulevaisuudessakin, kun ensin on kokeiltu, mitä kannattaa tehdä ja mihin suuntaan lähteä”, Vuorijärvi sanoo.

Metropolian opiskelijat saavat hankkeista aitoja työkokemuksia ja saattavat jopa työllistyä jatkossa. Hankkeet hyödyttävät sekä mukana olevia yrityksiä että opiskelijoita.

“Opiskelijat saavat hankkeiden kautta mahdollisuuden nähdä erilaisia yrityksiä, joissa voi työskennellä. Rooleja on pienemmissäkin yrityksissä, joissa saa olla luova ja kehittää erilaisia asioita”, Vuorijärvi kertoo.

Yhteinen hanketyö auttaa Underground Cityn liiketoimintaa kehittymään

Metropolia ja viemärikuvausyritys Underground City ovat kehittäneet tekniikkaa, jolla voidaan kuvata viemäreitä ja analysoida viemärikuvia. Ensimmäisessä yhdessä tehdyssä Techboost-hankkeessa kehitettiin tekoälysovellus, joka analysoi videokuvasta viemäriputken kuntoa.

Underground City toimii koko Suomessa, ja putkistoja on tarkastettavana paljon jo pelkästään pääkaupunkiseudulla. Underground Cityn tuotannon johtaja Jussi Kuikka kertoo, että kun ihminen katsoo kuvaa, tulokset saattavat olla poikkeavia.

“Koneella saadaan luotettavampaa ja tasaisempaa laatua, ja kone ei väsy, kuten ihmissilmä. Hankkeen kautta palkkasimme Metropolian opiskelijan meille töihin. Tavoitteenamme myös jatkossa on pyrkiä palkkaamaan yritykseen nuoria ja opiskelijoita, jotta saamme uusia kuvakulmia ja ajatuksia”, Kuikka sanoo.

Metropolia ja Underground City jatkavat yhteistyötä juuri alkaneessa uudessa hankkeessa, jossa kehitetään putkivuotojen korjaamiseen liittyvää tekniikkaa. Metropolian opiskelijat ovat kehittäneet ratkaisun, jossa vuotoja voidaan korjata yhdellä robotilla, jossa on kamera ja valo. Aiemmin työhön oli käytössä kaksi erillistä laitetta. Uusi hanke kestää kaksi vuotta.

Nyt käynnissä olevaa yhteishanketta rahoittaa Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY). Metropolia on hakenut hankkeelle oman rahoituksen ja Underground City siihen kylkeen oman.

“Projektille on ehdottomasti helpompaa saada rahoitus, kun se tehdään korkeakoulun, kuten Metropolian kanssa. Rahoittajalle antanee varmuutta se, kun hankkeessa on mukana iso korkeakoulu”, Kuikka sanoo.

Kuikan mukaan yhteinen hanketyö auttaa Underground Cityn liiketoimintaa kehittymään.

“Techboost-hankkeen koneoppimisprojektissa saimme uusia työkaluja, joita voimme myös jatkossa kehittää. Nyt alkaneessa hankkeessa puolestaan saamme etua kilpailijoihin nähden, kun putkien korjaustyö on robotiikan ansiosta helpompaa ja nopeampaa tehdä sekä vaatii vähemmän ihmisresursseja”, Kuikka sanoo.

Korkeakouluyhteistyö auttoi Oinridea saamaan rahoitusmahdollisuuksia

Metropolia ja mobiilirobotiikan ratkaisuja kehittävä startup-yritys Oinride ovat kehittäneet yhdessä AutoJoe-nimistä robottia, jota on testattu esimerkiksi kaivostyöskentelyssä. Oinriden projekti-insinööri Habiba Ibrahim kertoo, että yritys hyödyntää robotiikkaa ja automaatiota ihmiselle vaarallisissa paikoissa, kuten kaivos- ja teollisuusympäristöissä.

AutoJoe-projektissa Oinride on toimittanut robotin osat, ja Metropolian opiskelijat ja asiantuntijat ovat suunnitelleet, kehittäneet ja koonneet robotin. Työskentely Metropolian opiskelijoiden kanssa on Ibrahimin mukaan sujunut erittäin hyvin.

“Opiskelijat ovat innokkaita oppimaan ja tuovat uusia näkökulmia projekteihimme. Uskomme, että yhteistyö hyödyttää molempia osapuolia: Oinride saa tuoreita näkökulmia ja opiskelijat taas kerryttävät taitoja työskennellä alallaan. Mukana olleet opiskelijat ovat saaneet työkokemusta työskennellessään kanssamme käytännön projekteissa. Lisäksi he saavat arvokkaita yhteyksiä alaltaan ja mentorointia Oinriden ammattilaisilta.”

Metropolia ja Oinride ovat tehneet yhteistyötä vuodesta 2022 saakka. Yhteistyö on auttanut Oinriden liiketoimintaa kasvamaan eri tavoin. Oinride on päässyt kehittämään robottejaan Metropolian asiantuntemuksen ja uusien ideoiden avulla.

”Lisäksi olemme tutustuneet joukkoon lahjakkaita valmistuvia ihmisiä, jotka saattavat sopia hyvin tuleviin työtehtäviin Oinridessa. Yhteistyö on myös auttanut yritystämme saamaan useita rahoitusmahdollisuuksia”, kertoo Ibrahim.

Ibrahim kertoo, että yhteistyö Metropolian kanssa on ollut hyvä sekoitus Oinriden kokemusta ja Metropolian robotiikan osaamista.

”Yhteistyö alkoi projektitarjouksen lähettämisellä Metropolialle. Tarjous sisälsi tiedot AutoJoe-robotistamme ja siitä, miten tarvitsemme apua Metropolian opiskelijoilta. Yhteistyön aikana olemme hyötyneet Metropolian opetushenkilökunnan ohjauksesta, tehneet yhteistyötä lahjakkaiden opiskelijoiden kanssa ja saaneet hyödyntää heidän tilojaan robottiemme hiomiseen”, kertoo Ibrahim.

Metropolia tarjoaa monipuolista yhteistyökumppanuutta TKI-hankkeissa

Tutkimus-, kehitys- ja innovaatioyhteistyö (TKI) tuottaa lisäarvoa yritysten liiketoiminnalle ja vauhdittaa elinkeinoelämän uudistumista ja kilpailukykyä. Metropolia tarjoaa monipuolisia palveluja yrityksille ja organisaatioille. Osa palveluista tuotetaan opiskelijatyönä ja osa asiantuntijapalveluina, ja ne voivat olla esimerkiksi erilaisia mittauksia ja analyyseja sekä pidempiä kehitysprojekteja, joilla tuotetaan syvällisempää tutkimustietoa asiakkaan tarpeisiin.

Lisätiedot:

Tiina Vuorijärvi
Kehityspäällikkö, Metropolia
tiina.vuorijarvi [at] metropolia.fi (tiina[dot]vuorijarvi[at]metropolia[dot]fi)

Lisätiedot yritysprojekteista:

Jussi Kuikka
Tuotannon johtaja Underground City
jussi.kuikka [at] undergroundcity.fi (jussi[dot]kuikka[at]undergroundcity[dot]fi)

Habiba Ibrahim
Projekti-insinööri, Oinride
habiba.ibrahim [at] oinride.fi (habiba[dot]ibrahim[at]oinride[dot]fi)