Fysioterapeutiksi opiskeleva Arttur Pennanen: ”Liike pelikentillä ja opinnoissa pysyy hyvällä suunnittelulla tasapainossa”

Julkaistu

Siilinjärveltä lähtöisin oleva Arttur Pennanen on aina ollut liikunnallinen. Lentopallo tuli hänen elämäänsä jo ekaluokkalaisena, kunnes laji vaihtui rantalentopallon eli beach volleyn pariin 18-vuotiaana. Lukion jälkeen elämä vei Helsinkiin, jossa puitteet lajin harrastamiseen ovat kotimaan parhaimmat.

”Ylioppilaaksi valmistuttuani en ensin ollut ihan varma, mitä haluaisin opiskella. Jonkin aikaa piti kypsytellä ajatuksia, mutta halusin jotenkin saada urheilun mukaan myös opintoihin. Vastaan tuli liikunnanohjaajan ja fysioterapeutin AMK-tutkinnot, joista jälkimmäinen vaikutti monipuolisemmalta urapolulta”, Arttur kuvailee.

Artturille pääkaupunkiseudun korkeakoulujen tarjonta ei entuudestaan ollut tuttu. Metropoliaan hän pyrki hyvän sijainnin ja laadukkaalta vaikuttavan koulutustarjonnan vuoksi, ja ovet urheilijalle ja tulevalle fysioterapeutille aukesivat keväällä 2022.

Fysioterapian opiskelijoita yhdistää rakkaus liikuntaan ja hyvinvointiin

Arttur kuvailee ihmisten toimintakykyyn, terveyteen, hyvinvointiin ja liikkumiseen keskittyviä fysioterapian opintoja monipuolisiksi ja mielenkiintoisiksi. Hän näkee, että erityisesti opintojen alkuvaiheessa teoriaa on välttämätöntä käydä lävitse. Jonkun verran harjoitustehtävissä tehdään myös kirjallisia analyyseja. Joskus taas tehdään mittauksia tai tutkimusta, ja joiden pohjalta laaditaan raportti. Mutta kun fysioterapian opiskelijat pääsee soveltamaan opittua suoraan töihin, heräävät he suorastaan eloon.

”Ehdottomasti hauskinta ovat olleet paikan päällä vedetyt asiakastilaisuudet. Olemme esimerkiksi suunnitelleet ja toteuttaneet vesijumppaa. Toisaalta anatomian opiskelu on osoittautunut tosi haastavaksi, ja se vaatii paljon työtä ja harjoittelua”, pohtii Arttur

Itsensä tapaan Arttur suosittelee fysioterapian opintoja liikunnasta ja ihmisen anatomiasta kiinnostuneille henkilöille. Hakijan ei kuitenkaan Antonin mukaan tarvitse olla liikunnan ammattilainen eikä omata mitään ennakkovalmiuksia. Hän kertoo, että opiskelijoita yhdistää rakkaus liikuntaan ja hyvinvointiin. Fysioterapian opinnot toteutetaan Helsingin Myllypuron hyvinvoinnin rakentajien kampuksella, jossa monipuoliset oppimisympäristöt sekä työskentely yritysten ja asiakkaiden kanssa tarjoavat myös mahdollisuuksia eri tutkintojen yhteiselle monialaiselle oppimiselle.

”Koulutusohjelman muut opiskelijat tulevat tosi erilaisista taustoista ja ovat eri ikäisiä. Mukana on myös jo pidemmän työuran tehneitä alanvaihtajia. Kaikki ovat kuitenkin samanhenkisiä, joten opintojaksosta riippumatta eri vuosikursseilta tulevien opiskelukavereiden kanssa on ollut mieluisaa työskennellä”, sanoo Arttur.

Hyvin suunnittelemalla aika riittää hiekalle ja luokkahuoneelle

Arttur kokee, että korkeakouluopintojen ja tavoitteellisen beach volleyn yhdistäminen on sujunut häneltä mukavasti. Hän kiittelee erityisesti Metropolian henkilökohtaista tukea antavia opinto-ohjaajia, joiden kanssa opintojen etenemistä on voinut suunnitella ja aikatauluttaa urheilijan kalenterin mukaisesti. Myös osaavat opettajat ovat olleet joustavia, jos harjoitusten tai kisamatkojen vuoksi aikatauluja ja toteutustapoja on joutunut järjestelemään.


“Osallistun vuosittain 7-8 ulkomaan turnaukseen, jotka ovat hektistä aikaa. Talvi sen sijaan on meidän lajissa off-season, ja silloin olen päässyt erityisen hyvin keskittymään kursseihin. Urheilun ja opintojen lisäksi olen myös pitänyt beach volley -valmennusta junioreille”, kertoo Arttur ajankäytöstään.

Kampuksen sijainti metroradan varrella Myllypurossa saa Artturilta kiitosta: kouluun pääsee sutjakkaasti myös julkisilla. Pääosan harjoituksista hän tekee Urheassa Mäkelänrinteessä ja Pasilan Triplassa sijaitsevalla “sisärannalla”, jossa lämpöä riittää vuoden ympäri. Myös Metropolian kampuksella sijaitseva ja vapaasti käytettävä kuntosali on tullut hänelle tutuksi.

Arttur on silminnähden tyytyväinen opintoihin Metropoliassa ja kokee, että tuleva AMK-tutkinto antaa hyvät lähtökohdat tulevaisuuden työuralle fysioterapeuttina. Hän antaa esimerkkinä Myllypuron uuden kampuksen hienot laitteet ja tilat, joissa voi hyödyntää oppimistiloja liikelaboratoriosta kävelyanalyysiin.

Urheilu-uran päätavoitteena olympialaiset

Artturin urheilijan ura on ollut nousujohteinen. Jo noin 14-vuotiaana hän huomasi pärjäävänsä hyvin ja ymmärsi, että lajissa voisi päästä korkealle tasolle. Arttur on ehtinyt edustaa Suomea nuorten arvokisoissa saavuttaen 5. sijan U-22 EM-kilpailuista. Lisäksi Arttur on saavuttanut SM-hopeaa ja pronssia sekä kaksi maailmankiertueen osakilpailun 9. sijaa. Tätä nykyä hän on mukana Suomen maajoukkueryhmässä ja kesällä 2025 tavoitteena on päästä aikuisten EM-kisoihin. Urheilijan pidemmän tähtäimen tavoite on päästä olympialaisiin, mutta tätä ennen on päästävä beach volleyn 30 parhaan parin joukkoon ja siten ammattilaiseksi.

“Minulla on vielä reilusti aikaa ja monet kisat edessä. Edellisisissäkin olympialaisissa vanhin beachin pelaaja oli 45-vuotias. Meidän lajissa etu on pehmeä pelialusta, joten paikat saattavat kestää hyvin vähän vanhempanakin”, hymyilee Arttur.

Arttur suunnittelee valmistuvansa fysioterapeutiksi vuoden 2026 aikana, eli noin vuosi-puolitoista suunniteltua tavoiteaikaa myöhemmin. Opintojen lomassa hän on ehtinyt suorittaa myös varusmiespalveluksen.

”Minulla ei ole vielä ihan tarkkaa työsuunnitelmaa, mutta urheilun parissa olisi kiva olla myös työelämässä. Ehkäpä tulevissa työharjoitteluissa selviää, mihin suuntaan haluaisi mennä”, Arttur päättää.

Fysioterapian AMK-opinnot Metropoliassa

Metropolian fysioterapian AMK-tutkinnon tavoitteena on kouluttaa osaavia, omaa työtään kehittäviä ja innovaatiokykyisiä fysioterapeutteja muuttuvan yhteiskunnan erilaisiin ja ennakoimattomiin tarpeisiin. Sosiaali- terveys- ja kuntoutuspalveluiden tarpeen mukaisesti koulutuksessa painotetaan laaja-alaista osaamista ja kykyä monialaiseen yhteistoimintaan, joka perustuu asiakasymmärrykseen ja asiakkaan aktiiviseen osallistumiseen. 210 opintopisteen laajuisen AMK-tutkinnon tavoitteellinen kesto on 3,5 vuotta. Koulutus järjestetään Metropolian hyvinvoinninrakentajien kampuksella Helsingin Myllypurossa.

Lue lisää

Urheilijan Metropolia

Metropolia tukee kilpa- tai huippu-urheilijaa kaksoisuralla. Meillä tavoitteellisen urheilun ja opiskelun yhteensovittaminen on mahdollista. Jokaisen kilpa- tai huippu-urheilijaopiskelijan kanssa suunnitellaan urheilemista tukeva eteneminen opinnoissa. Huomioimme Metropoliassa harjoitus- ja kilpailukalenterin vaikutuksen opiskelun aikatauluihin.

Lue lisää