Esitys- ja teatteritekniikan opinnoissa ja työssä parasta on monipuolisuus ja vaihtelu, sanoo Rasmus Kallio
Rasmus Kallio opiskelee esitys- ja teatteritekniikkaa neljännellä vuosikurssilla, tavoitteenaan valmistua keväällä 2023.
Rasmuksen kiinnostus alaan heräsi jo lukioaikana.
– Suoritin lukion musiikkilinjalla ja vaikka suurimman osan lukioajasta olin itse lavalla, heräsi silloin mielenkiintoni tekniikkaan esitysten ympärillä. Lukion jälkeen päädyin suorittamaan siviilipalveluksen teknikkona pienelle musiikkiteatterille Helsingissä. Palveluksen loppuvaiheilla havahduin siihen, että Metropolian esitys- ja teatteritekniikan päivätoteutukseen oli yhteishaku alkamassa. Hain opiskelemaan, osallistuin pääsykokeisiin ja sain opiskelupaikan, Rasmus muistelee.
Rasmuksen mielestä parasta opinnoissa on ollut monipuolisuus.
– Perusopinnoissa olemme puolen vuoden jaksoissa keskittyneet tiettyyn esitystekniikan osa-alueeseen. Vaikka opinnoissa ei varsinaisesti suuntauduta mihinkään, on useiden syventävien opintojen kautta voinut valita itseä kiinnostavia aiheita, Rasmus kiittelee.
Opintoihin sisältyy paljon projektiopintoja, osa ryhmän kanssa toteutettavia ja osa itsenäisiä. Rasmus kokee, että on projektiopinnoissa päässyt haastamaan omia taitojaan ja oppinut paljon paitsi teknisiä asioita, myös muun muassa työryhmän johtamisen taitoja.
Suuren osan opetuksesta ovat pitäneet vierailevat luennoitsijat, jotka ovat alalla aktiivisesti työskenteleviä oman osa-alueensa ammattilaisia. Tämä on antanut Rasmuksen mukaan hyvän ymmärryksen siihen, millaista alalla on työskennellä erilaisissa tehtävissä.
Rasmus työskentelee opintojen ohella Tanssin talon valoteknikkona. Hän tekee lisäksi freelancerina monipuolisesti erilaisia esitysteknisiä töitä, joiden pääpaino on valo- ja videotekniikassa. Edellisen kesän Rasmus kiersi helsinkiläisen artistin liveyhtyeen mukana valo-operaattorina.
– Opinnoista on ollut todella paljon hyötyä työelämässä. Opiskelu on erittäin työelämälähtöistä. Vaikka omalla osallani pandemian aiheuttamat tapahtumarajoitukset rajoittivat tarjolla olevien töiden määrää, on silti koulun ohella kertynyt todella paljon arvokasta työkokemusta, Rasmus kertoo.
– Koulun avulla olen myös verkostoitunut paljon alan ammattilaisten kanssa ja luonut tärkeitä kontakteja. Useiden kanssa olen ollut myöhemmässä vaiheessa yhdessä keikoilla.
Koulutuksen tarjoamat resurssit ovat mahdollistaneet työelämää paremmin teknisiin asioihin perehtymisen, mistä Rasmus arvioi olevan myöhemmin työskennellessä hyötyä.
– Keikoilla harvemmin on aikaa tutustua esimerkiksi laitteistojen uusiin toimintoihin, mutta koulussa siihen jopa kannustetaan.
Rasmuksen mielestä hänen työssään parasta on vaihtelu ja monipuolisuus.
– Työskentelen samojen asioiden ympärillä, mutta silti jokainen keikka on aina erilainen. Ilahduttavaa on aina päästä hyödyntämään omaa osaamistani ja ammattitaitoani, jotta pääsemme haluttuun lopputulokseen. Samalla kuitenkin joudun haastamaan itseäni jatkuvasti, mikä pitää mielenkiinnon tekemisessä yllä, Rasmus kertoo ja lisää: On myös hieno tunne, kun vaikean tai jopa mahdottomalta tuntuvan toteutuksen lopulta saa ratkaistua ja valmiiksi.
Rasmuksen mukaan esitystekniikka on todella monipuolista ja kuten työtehtävätkin, joihin koulutus valmentaa. Opinnoissa pääsee tutustumaan erilaisiin työtehtäviin ja oman kiinnostuksen löydyttyä voi oman tutkinnon sisältöön vaikuttamaan työharjoitteluiden, projektien sekä syventävien opintojen kautta.
– Et välttämättä tarvitse työkokemusta alan töistä lähtiessäsi opiskelemaan alaa, vinkkaa Rasmus alasta kiinnostuneille ja jatkaa: Uskon kuitenkin, että eniten koulutuksesta saa irti, jos on jonkinlaista kokemusta, mikä on synnyttänyt kysymyksiä sekä tarvetta ja halua kouluttautua pidemmälle.