Energia- ja ympäristötekniikan opiskelijan Chili Laurilan opinnäytetyö vei kesätöiden kautta HSY:lle: “Inspiroivat ympäristöalan työtehtävät ja hyvä tiimi ovat parasta”
Metropolian energia- ja ympäristötekniikan opiskelija Chili Laurila teki opinnäytetyönsä kasvihuoneen suunnittelusta Helsingin seudun ympäristöpalveluiden eli HSY:n ekoteollisuuskeskuksen. Onnistunut yhteistyö poiki jatkoa, ja ympäristöasioista kiinnostunut Chili pääsi jätehuollon kesätöihin HSY:n kesätyöhaun kautta.
Metropolian ja työelämän välinen tiivis yhteistyö mahdollistaa sen, että jo opintojen aikana opiskelijoilla on mahdollista päästä yrityksille ja hankkeille tehtäviin kiinnostaviin projekteihin, joissa ratkaisuja muun muassa energiantuotantoon tai materiaalitehokkuuteen liittyen. Tämä oli myös Chilin polku oman alan insinööritehtäviin.
Kokeiluja ja kiertotalouden edistämistä käytännössä
Metropolia on tehnyt tiivistä yritysyhteistyötä HSY:n kanssa vuodesta 2020. Chilin matka HSY:n kanssa alkoi, kun hän osallistui Metropolian Energia- ja ympäristötekniikan projektikurssille. Onnistunutta projektikurssia seurasi opinnäytetyö: Chili teki Metropolian opinnäytetyönä projektin, jossa HSY:lle suunniteltiin ja hankittiin kasvihuone.
“Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksessa sijaitseva kasvihuone tuli HSY:lle käytettynä eräästä päättyneestä projektista, ja kasvihuoneessa käytettävä multa on tehty asukkaiden biojätteistä. Tämä on hieno esimerkki siitä, miten kiertotaloutta voidaan hyödyntää käytännössä”, Chili kertoo innostuneena.
Chilin kuvailee työskentelyä kasvihuoneessa monipuoliseksi ja inspiroivaksi. Hän on leikkimielisesti nimennyt itsensä "kasvihuoneinsinööriksi", mutta hänen työnsä merkitys on kaikkea muuta kuin leikkimielistä. Se on tärkeä osa kiertotalouden edistämistä, ja samalla Metropoliasta saadut opit pääsevät käyttöön päivittäisessä työssä.
Kasvihuoneella on mahdollista toteuttaa erilaisia kasvatuskokeiluja. Chili on ollut mukana esimerkiksi kokeilussa, jossa samettikukkien avulla testattiin lietebiohiilen vaikutuksia kasvien kasvuun.
“Lietebiohiili tuotettiin HSY:n omalla pyrolyysilaitoksella Ämmässuolla ja kesän aikana seurasimme, kuinka se vaikuttaa kasvien kasvuun.” Chili kertoo.
Kasvihuoneprojektin lisäksi Chili on osallistunut useisiin jätteiden koostumusta tutkiviin projekteihin, kuten erilliskerätyn pakkausmuovin koostumuksen selvittämiseen sekä kotitalouksien sekajätteen koostumustutkimukseen. Chili on tyytyväinen päästessään mukaan lajittelukokeisiin, sillä niissä saadaan konkreettista tietoa siitä, mitä jätteiden seassa on ja miten jätehuoltoa ja lajittelua voidaan kehittää. Näin hän voi omalta osaltaan vaikuttaa maailman kestävimmän kaupunkiseudun rakentamiseen.
Insinööriosaaminen vahvistuu kesätöissä
Kesätyössä insinööriopintonsa juuri päättänyt Chili sai paljon vastuuta ja pääsi käyttämään ja vahvistamaan oppimiaan taitoja käytännössä. Vaikka työ oli usein itsenäistä, hän ei tuntenut olevansa yksin. Työkaveitaan hän kehuu työnsä suolaksi. Jos jokin asia hämmentää, aina tiimissä on joku, jolta voi kysyä. Chili arvostaa, että HSY:llä on monipuolisesti osaamista kaikista mahdollisista teemoista. mahdollisesta.
"Metropoliasta saamistani opeista on ollut hurjasti apua työssä. Insinööritutkintoon kuuluva viestinnän opetus on ollut erittäin hyödyllistä, sillä jokaiseen projektiin ja hankkeeseen on kuulunut raportointia. Opinnoista saatu ymmärrys energiantuotannosta ja sen päästöistä on antanut hyvän pohjan ymmärtää myös muulla tavoin syntyviä päästöjä" Chili kuvailee.
Hän kannustaa muitakin Metropolian energia- ja ympäristötekniikan koulutusohjelmasta valmistuvia insinöörejä hakeutumaan HSY:lle. Kesätyöjakson jälkeenkin Chili on viihtynyt niin hyvin, että jatkaa HSY:llä projektityöntekijänä: hänen tehtävänsä on koordinoida sekajätteen lajittelututkimusta ja raportoida siitä.
“Vaikka ensimmäisellä hakukerralla ei tärppäisi, kannattaa yrittää uudestaan. Tämä on niin upea työpaikka ja täällä pääsee oikeasti hyödyntämään osaamistaan ja oppimaan, miten monipuolisia ympäristöalan työtehtävät voivat olla”, hän rohkaisee.
Energia- ja ympäristötekniikan insinööriksi Metropoliasta
Kesällä 2024 energia- ja ympäristötekniikan insinööriksi valmistunut Chili on tyytyväinen ammattikorkeakoulututkintoonsa. 240 opintopisteen laajuinen tutkinto tarjoaa käytännön opetusta ympäristön hyväksi, ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi ja energiaturvallisuuden takaamiseksi. Tutkinnon pääteemoja ovat puhdas vesi, kiertotalous ja energiantuotannon modernit ratkaisut, joilla luodaan ratkaisuja globaaliin kestävyyskriisiin.
"Halusin tutkinnon, jossa tekniikkaan yhdistyy muitakin aloja. Selvitin mitä insinööritutkintoja pääkaupunkiseudulla voi opiskella.Energia- ja ympäristötekniikka kuulosti heti kiinnostavalta, sillä niin ympäristö kuin energiantuotanto on pitkään kiinnostanut minua. Parasta kursseilla on ollut opitun sisällön näkeminen käytännössä esimerkiksi voimalaitoisvierailujen muodossa sekä käytännön soveltaminen niin projektikursseilla kuin työharjoitteluissa", Chili kertoo.
Energia- ja ympäristötekniikan insinööriopinnoissa voi erikoistua joko energia- tai ympäristötekniikkaan. Energiatekniikkaan erikoistuvat tutustuvat energiantuotannon ja energian loppukäytön käytännön toteutukseen. Ympäristötekniikassa puolestaan perehdytään erilaisiin hallinnollisiin ja teknisiin tapoihin vähentää ympäristön kuormitusta puhdistustekniikoiden avulla ja resurssitehokkaalla suunnittelulla. Valmistuneet voivat työllistyä esimerkiksi jäte- tai energiatekniikan alan organisaatioihin tai insinööri- ja konsulttitoimistoihin. AMK-tutkinto opiskellaan Metropolian Myyrmäen vihreän teknologian ja bisneksen kampuksella Vantaalla.
"Suosittelen energia- ja ympäristötekniikan insinöörin AMK-tutkintoa kaikille ympäristöstä, ilmastosta ja energiantuotannosta kiinnostuneille", Chili päättää.