Annika Waris: Ylemmän korkeakoulututkinnon opiskelu ja urheilun yhdistäminen onnistuu Metropoliassa

Julkaistu

Annika Waris opiskelee Metropoliassa kliinisen asiantuntijuuden ylempää ammattikorkeakoulututkintoa ja harrastaa tavoitteellisesti sekä lentopalloa että beachvolleytä. Aiemmin hän on valmistunut Metropoliasta myös toimintaterapeutiksi (AMK). Kuulimme Annikan ajatuksia siitä, kuinka hän sovittaa opinnot ja urheilun elämäänsä.

Annika Waris pelaamassa lentopalloa

Kertoisitko itsestäsi urheilijana?

Pelaan tällä hetkellä beachvolleyta SM-tasolla ja lentopalloa 1-sarjatasolla. Lentopallon olen aloittanut jo 7-vuotiaana ja pelannut 1-sarjaa ensimmäisen kerran 2014. Beachvolleyn suhteen olen herännyt hieman myöhemmin – lajia olen harjoitellut sekä pelannut ”tosissaan” vasta vain muutaman vuoden. SM-sarjatasolle nousin beachvolleyssa vuonna 2022. Lajit ovat hyvinkin samankaltaisia keskenään, joten vuorottelu kahden lajin välillä ei ole ollut erilaista.

Kuinka sinulta sujuu korkeakouluopintojen ja urheilun yhdistäminen?

Työskentelyn, opiskelun ja urheilun priorisointi on kieltämättä välillä aika haastavaa. Kliinisen asiantuntijuuden YAMK-opintoni toteutetaan monimuotototeutuksena verkossa. Etäopiskelumahdollisuus ja tallennettujen luentojen katsominen omalla ajalla ovat tuoneet todella paljon helpotusta opiskelun, työelämän ja urheilun yhdistämiseen. Tämän kolminaisuuden kanssa pallottelu on välillä hieman sekava kokonaisuus, jossa asioiden priorisointi ja aikatauluttaminen on olennaista. Kuitenkin silloin, kun työnantaja, valmentaja ja lehtorit ovat kaikki ymmärtäväisiä ja asioista pystytään neuvottelemaan ja keskustelemaan, saa tämänkin kokonaisuuden toimimaan.

Mitkä ovat tavoitteesi urheilijana?

Pelaan lentopalloa talvisin: kausi alkaa lokakuussa ja päättyy huhtikuussa. Beachvolley-kausi puolestaan alkaa touko-kesäkuussa ja päättyy elokuussa. Lähitulevaisuuden tavoitteeni on nousta lentopallossa Mestaruusliigaan pelaajaksi ja beachvolleyssa voittaa SM-mitali.

Entä mitkä ovat urheilun jälkeiset tulevaisuudensuunnitelmasi?

Tässä vaiheessa on vaikea sanoa, mihin asti jatkan lajien kanssa tavoitteellisesti. Lentopallo on suhteellisen kovaa hommaa kropalle, ja pelaajan vanhetessa esimerkiksi kroonistuneet polvi- ja selkävammat ovat hyvin tavallisia. Beachvolleyssa taas lajissa pystyy hyvinkin kilpailemaan vielä vaikkapa 40-vuotiaana, sillä alustana pehmeä hiekka on lempeämpi.

Uskon kuitenkin, että pelaan molempia lajeja jollain tavalla aivan vanhusikään asti. Tavoitteellisesti ja kilpailullisesti toivon, että minulla on lajien kanssa vielä aikaa ainakin 10 vuotta.

Ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon opinnot kestävät noin puolitoista vuotta. Urheilun jälkeiset suunnitelmat liittyvät aivan varmasti terveyden ja hyvinvoinnin kehittämiseen digitaalisten palvelujen keinoin. Olisi hienoa, jos pystyisin hyödyntämään omaa opintotaustaa näiden kahden rakkaan lajin kanssa. Saa nähdä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan!

Annika Waris poseeraa pelipaidassa

Metropoliassa huippu-urheilun ja opiskelun yhdistäminen onnistuu

Metropolia tukee kilpa- tai huippu-urheilijaa kaksoisuralla. Tavoitteellisen urheilun ja opiskelun yhteensovittaminen on mahdollista!

Jokaisen kilpa- tai huippu-urheilijaopiskelijan kanssa suunnitellaan urheilemista tukeva eteneminen opinnoissa. Huomioimme harjoitus- ja kilpailukalenterin vaikutuksen opiskelun aikatauluihin.

Lue lisää urheilijan Metropoliasta

Läppäri ja muistiinpanovälineet