Älykampus käytännönläheisten oppimiskokemusten ja monipuolisen TKI-yhteistyön mahdollistajana

Julkaistu

Metropolian Myllypuron älykampus toimii rakennusalan oppimisympäristönä ja taloteknisten ratkaisujen kehittämisalustana. Living lab -konseptilla rakennetuista tiloista saatua dataa ja käyttäjäkokemuksia voidaan hyödyntää opinnoissa, tutkimuksessa ja erilaisissa yritysyhteistyönä toteutettavissa projekteissa, kuten innovaatioprojekteissa. Älykäs oppimisympäristö ja sen toimintamallit edistävät korkeakoulun, opiskelijoiden ja kiinteistö- ja rakennusalan yritysten verkostoitumista.

Älykampuksen älykkäät ja muuntautuvat tilat hyödyttävät erinomaisesti kiinteistö- ja rakennusalan opiskelijoita. Talotekniikkaa ja rakennusautomaatiota hyödynnetään opetuksessa laajasti, ja opiskelijat pääsevät kehittämään uusia soveltavia teknologioita sekä ratkaisuja, joissa yhdistyvät modernin talotekniikan, tekoälyn ja pilvipalveluiden osaaminen.

”Myllypuron älykampuksella on merkittävä rooli tulevaisuuden osaamisen kehittämisessä ja monialaisten oppimisratkaisujen tarjoamisessa. Kampusta suunnitellessamme halusimme luoda elävän laboratoriokokonaisuuden (living lab), jossa oppimisympäristöjä ei nähdä vain perinteisinä luokkahuoneina, vaan opiskelijat pääsevät kokeilemaan ja testaamaan ratkaisuja todellisissa olosuhteissa”, sanoo Metropolian kiinteistö- ja rakennusalan osaamisaluejohtaja Jorma Säteri.

Myllypuron kampus.

Innovatiivinen ympäristö on saanut tunnustusta, kuten palkinnon WDBE Awards 2023 -tapahtumassa kategoriassa "Most Collaborative Use of Data", ja Golden Smart Building -sertifikaatin Smart Building Collectivelta.

Älykampuksen kehittäminen on ollut mahdollista Sähkötekniikan ja energiatehokkuuden edistämiskeskus STEK ry:n monivuotisen rahoituksen avulla. Se on mahdollistanut tarvittavien laite- ja ohjelmistoratkaisujen sekä teknisen osaamisen hankinnan ja ylläpidon.

”STEK ry:n tuella olemme myös pystyneet tekemään tutkimusyhteistyötä muun muassa Aalto-yliopiston kanssa ja tarjoamaan rakennusautomaation koulutusta tutkinto-opiskelijoille. Neuvottelemme parhaillaan jatkorahoituksesta, joka mahdollistaisi älykampusajattelun viemistä kortteli- ja aluetasolle, talotekniikan tekoälyratkaisujen jatkotutkimuksen ja koulutuksen tarjonnan opin.fi-palvelussa”, Säteri kertoo.

Älykampus tuo alan toimijoita yhteen ja tekee näkyväksi uusia innovaatioita

Opetustoiminnan lisäksi älykampus toimii tärkeänä tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan yhteistyön alustana Metropolian, yritysten ja muiden toimijoiden välillä. Konkreettinen esimerkki tästä on 28.11.2024 jo toista kertaa järjestetty Rakennusalan uudet ulottuvuudet -tapahtuma, joka kokosi yhteen laajan kirjon rakennetun ympäristön asiantuntijoita ja toimijoita Myllypuron kampukselle.

Metropolian innovaatiojohtaja Anna-Stina Tähkävuoren mukaan tapahtuma toimii näyteikkunana korkeakoulun TKI-toimintaan ja yhteistyömahdollisuuksiin.

”Rakennusalan uudet ulottuvuudet tekee näkyväksi rakennetun ympäristön laajamittaista vaikuttavuutta ja tulevaisuutta. Tapahtuma on kunnianosoitus kumppaneillemme — yrityksille, startupeille, kaupungeille ja muille alalla vaikuttaville, jotka tekevät merkittävää kehitystyötä kiinteistö- ja rakennusalan parissa. Pyrkimyksenämme on luoda kohtaamispaikkoja, edistää yhteistyötä ja yhdessä tehtäviä tutkimus- ja kehitysprojekteja”, Tähkävuori kertoo.

Tapahtumassa palkittiin myös tekoälyratkaisuihin keskittyneen Raksa AI -innovaatiokilpailuun osallistuneet tiimit. Pääpalkinnon voitti SmartLab-älykotiin keskittynyt tiimi, jonka tehtävänä oli rakentaa tekoälyratkaisu, jonka avulla ulkopuoliset yritykset voivat tutustua Metropolian SmartLabin mahdollisuuksiin ja selvittää, mitä ne voivat testata laboratoriossa. Tiimissä kisasivat Miikka Lahtinen, Kirill Tolkunov, Nikita Makurin, Darijus Seporaitis, Yehor Tereshchenko. SmartLab on Metropolia, Skanskan ja ABB:n yhteistyössä toteuttama älykodin simulaatiotila.

Tapahtuman järjestivät Metropolian Älykäs ja luova kaupunki -innovaatiokeskittymä sekä Rakennusalan tieto- ja taitokeskittymä -hanke TITAN. Mukana tapahtumassa olivat lisäksi tieto- ja taitokeskittymän kumppaniorganisaatiot Stadin AO ja Aalto-yliopisto. Tapahtumassa oli esillä monipuolisesti erilaisia tutkimus-, kehitys- ja innovaatioprojekteja, alan yrityksiä ja startupeja. Myös Helsingin ja Vantaan kaupungeilla oli tapahtumassa omat esittelypisteet. Älykampuksen toimintoja esiteltiin talotekniikan LVI-laboratoriossa sekä SmartLab-älykodissa.

Myllypuron älykampuksella järjestettiin myös 28.11. Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen rahoittaman Uudet osaamispolut energia-alalle -hankkeen päätöstilaisuus. Energian varastoinnin uusiin teknologioihin, moderneihin sähköverkkoratkaisuihin ja investointeihin keskittynyt tapahtuma kokosi yhteen yli 200 energia-alan tulevaisuudesta kiinnostunutta alan asiantuntijoita, innovatiivista ajattelijaa ja vaikuttajaa.

Tunnelmia Rakennusalan uudet ulottuvuudet -tapahtumasta.
Rakennusalan uudet ulottuvuudet -tapahtumassa palkittiin Raksa AI -innovaatiokilpailuun osallistuneita tiimejä. Valokuvaaja: Niko Moisas, Valovirta

Tunnelmia Rakennusalan uudet ulottuvuudet -tapahtumasta.
Rakennusalan uudet ulottuvuudet -tapahtumassa kuultiin rakennusalan opiskelijoiden ja yritysten näkökulmia paneelikeskustelussa. Valokuvaaja: Niko Moisas, Valovirta

Lisätietoja:

Anna-Stina Tähkävuori
Innovaatiojohtaja, Älykäs ja luova kaupunki -innovaatiokeskittymä
Anna-Stina.Tahkavuori [at] metropolia.fi (Anna-Stina[dot]Tahkavuori[at]metropolia[dot]fi)

Jorma Säteri
Osaamisaluejohtaja, Kiinteistö- ja rakennusala
Jorma.Sateri [at] metropolia.fi (Jorma[dot]Sateri[at]metropolia[dot]fi)