STUDIA HIILITALLI - Kaupunkilaisten terveys ja hyvinvointi ilmaston muuttuessa - Miten kaupungit voivat hyödyntää olemassa olevaa mittausdataa ennakoinnissa?

Aika
11.45 - 15.30

Maanantaina

Paikka

📍Online

Hinta
Tapahtuman aihetunniste

STUDIA HIILITALLI - Kaupunkilaisten terveys ja hyvinvointi ilmaston muuttuessa - Miten kaupungit voivat hyödyntää olemassa olevaa mittausdataa ennakoinnissa?

Muutos 8.4.2025. Tapahtuma järjestetään lopulta vain virtuaalisesti. Olemme parhaillaan muokkaamassa ohjelmaa juuri etätoteutusta varten, ja otamme yhteyttä kaikkiin ilmoittautuneisiin. Alla tarkennettu ohjelma.

Pahoittelemme muutosta erityisesti teille, jotka olitte ehtineet ilmoittautua paikan päälle kampukselle.


Tilaisuuden avaa tutkijatohtori Henri Hakkarainen Itä-Suomen yliopistosta kertomalla, miten ilmansaasteiden aiheuttamia terveyshaittoja on ennaltaehkäistävissä terveystutkimustietoa hyödyntämällä.

Metropolian asiantuntijat valottavat tapahtumassa katupölyn vaikutuksia ilmanlaatuun ja esittelevät keinoja sen torjuntaan. Katupöly on Suomessa merkittävä ilmanlaadun heikentäjä, erityisesti keväisin, ja EU:n tiukentuvat ilmanlaatustandardit edellyttävät tehokkaampia toimenpiteitä. KATOA-hankkeissa on kehitetty ratkaisuja, kuten katujen puhdistusta ja vähäpäästöisiä liikennemenetelmiä, joita kaupungit voivat hyödyntää.

Ilmatieteen laitoksen asiantuntijat esittelevät, miten rakennettu ympäristö, viheralueet, vesistöt ja pinnanmuodot vaikuttavat kaupunkien paikallisilmastoon sekä esittelevät uusia lämpötilan ja kosteuden mittauksia Helsingistä ja Tampereelta. Keskusteluissa pohditaan, miten kaupungit voivat hyödyntää saatavilla olevaa mittausdataa päätöksenteossa. Työpajassa ilmastoasiantuntijat opastavat mittausdatan lataamiseen ja visualisointiin sekä Tampereen aineiston pohjalta analysoidaan kaupunkirakenteiden vaikutusta ilmastoon eri vuodenaikoina.

Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton. Vaatii ilmoittautumisen!

ILMOITTAUDU

Viimeistään 22.4.2025 mennessä: Täytä lomake

OHJELMA

Aikataulu

11.45–12.00 Virtuaalitila auki

12:00 – 12:10 Tervetuloa – Merja Rehn, Metropolia Ammattikorkeakoulu

12:10 – 12:45 Hengitä helpommin: Kuinka tutkimus auttaa vähentämään ilmansaasteiden vaikutuksia – Henri Hakkarainen, Itä-Suomen yliopisto

12.45–12.55 Kysymyksiä – tauko

13.00 – 13:45 Nuuskija Nuuskii kaupunki-ilmaa – Sami Kulovuori, Metropolia Ammattikorkeakoulu

13.45–13.55 Kysymyksiä - tauko

14.00–14.15 Johdatus kaupunki-ilmaston perusteisiin – Eeva Kuntsi-Reunanen ja Kirsti Jylhä, Ilmatieteen laitos

- Aikaa kysymyksille!


14.15–14.30 Mittaustuloksia Helsingistä & Tampereelta –Natalia Korhonen ja Mikko Laapas, Ilmatieteen laitos

- Aikaa kysymyksille!


14.30 – 15.30 Työpaja: Kaupunki-ilmastodata käytännössä / Workshop - Urban climate data in practice – Andrea Vajda, Ilmatieteen laitos

Puhujat

Eeva Kuntsi-Reunanen kuva

vanhempi tutkija, Ilmatieteen laitos

Eeva Kuntsi-Reunanen on ekonomisti, joka on kiinnostunut jakamaan ilmastonmuutoksen yhteiskunnallista vaikuttamistietoa.

Sami Kulovuori

Sami Kulovuori on Metropolia Ammattikorkeakoulun ilmanlaadun tutkija ja projektipäällikkö. Hän on kirjoittanut useita julkaisuja katupölyn vaikutuksista ilmanlaatuun ja vetänyt KATOA-hanketta jo usean vuoden ajan.

Mikko Laapas, omakuva

Mikko Laapas, tutkija, Ilmatieteen laitos

Mikko Laapas omaa monipuolista kokemusta sää- ja ilmastotiedosta ja sen soveltamisesta vaikutustutkimuksen tarpeisiin.

Natalia Korhonen, omakuva

Natalia Korhonen, tutkija, Ilmatieteen laitos

Natalia Korhonen on meteorologi, joka on aktiivisesti mukana tuomassa tutkittua ilmastonmuutostietoa yleiseen tietoisuuteen ja käyttöön.

Kirsti Jylhä omakuva

Kirsti Jylhä, erikoistutkija, Ilmatieteen laitos

Kirsti Jylhä on kokenut ilmastotutkija, joka pyrkii yhteistyöhön ilmastonmuutostietoa tarvitsevien tahojen kanssa molemminpuoliseksi hyödyksi.

Dr. Andrea Vajda omakuva

Dr. Andrea Vajda

Andrea Vajda is a Senior Research Scientist at the Weather and Climate Change Impact Research Unit of the Finnish Meteorological Institute. She has more than 20 years of experience in climate research and applications, including service development.