W. A. Mozart
Le nozze di Figaro

Aika
16.00 - 19.20
16.00 - 19.20
18.00 - 21.20
18.00 - 21.20
Paikka

Helsingin Konservatorion konserttisali
Ruoholahdentori 6
Helsinki

Sijainti

Hinta

Liput
15–30 euroa
Osta liput ennakkoon:
store.metropolia.fi

Tapahtuman aihetunniste

Juonittelua ja suuria tunteita

Metropolian Musiikin oopperaproduktio, W. A. Mozartin Le nozze di Figaro esitetään tammikuussa 2025 Helsingin Konservatorion konserttisalissa Ruoholahdessa

Metropolian Musiikki kokoaa jälleen voimansa suureen oopperaproduktioon. Teos on Wolfgang Amadeus Mozartin säveltämä koominen nelinäytöksinen ooppera Le nozze di Figaro (Figaron häät). Oopperan tapahtumat kietoutuvat monimutkaiseen ihmissuhteiden ja juonittelujen verkkoon, jossa riittää vauhtia ja hurjia käänteitä.

Figaron häät on todellinen oopperaklassikko, jonka tämänkertaisessa esityksessä yhdistyvät Mozartin upea musiikki ja nuori ja raikas tulkinta. Musiikinjohdosta vastaa Ruut Kiiski ja ohjauksesta Juulia Tapola, puvut ovat Pia Lasosen ja valaistussuunnittelu Aslak Sandströmin käsialaa. Rooleissa kuullaan Metropolian opiskelijoita, alumneja ja vierailijoita.

Le nozze di Figaro

  • Säveltäjä: Wolfgang Amadeus Mozart
  • Libretto: Lorenzo da Ponte (pohjautuu Beaumarchais'n näytelmään Le mariage de Figaro)

Taiteellinen työryhmä

  • Musiikinjohto: Ruut Kiiski
  • Ohjaus: Juulia Tapola
  • Valaistussuunnittelu: Aslak Sandström
  • Pukusuunnittelu, valmistus: Pia Lasonen
  • Visualisointi: Juulia Tapola, Pia Lasonen, Aslak Sandström
  • Maskeerauksen suunnittelu: Teri Lindholm
  • Maskeerauksen toteutus: Teri Lindholm (päämaskeeraaja) ja Stadin ammatti- ja aikuisopiston opiskelijat
  • Lavasteiden valmistus: Ammattiopisto Samiedu, Heikki Lyytikäisen johdolla
  • Korrepetitio: Armaan Madar, Davide Massacci
  • Oopperan vastuuopettaja: Sirkku Wahlroos-Kaitila
  • Kapellimestarin assistentti ja orkesterin harjoittaminen: Okko Kivikataja

Rooleissa

  • Kreivi Almaviva (baritoni): Veikko Vallinoja* / Vladislav Fedoriaka (UKR)*
  • Kreivitär Almaviva (sopraano): Olga Harrison / IIrisilona Segerstam
  • Susanna (sopraano): Anna Ginström / Iida Hirvola
  • Figaro (bassobaritoni): Tiitus Ylipää (cover Sakari Topi*)
  • Cherubino (mezzosopraano) Essi Lind / Maija Turunen**
  • Bartolo (basso): Tomi Andersson
  • Marcellina (mezzosopraano): Saara Pääkkönen / Amanda Sandström**
  • Basilio (tenori): Juuso Koski / Joonatan Pylkkönen*
  • Don Curzio (tenori): Juuso Koski / Joonatan Pylkkönen*
  • Antonio (basso): Marlon Saares*
  • Barbarina (sopraano): Veera Kuusirati** / Tiina Salminen
  • Kukkaistytöt: Sofia Hiltunen, Anni Koskinen, Riikka Mäkinen, Mea Tikkanen

*vierailija
**Metropolian alumni

Orkesteri

  • Metropolian oopperaorkesteri

Esitykset

  • 25.1.2025 klo 16 Ensi-ilta 1
  • 26.1.2025 klo 16 Ensi-ilta 2
  • 28.1.2025 klo 18
  • 30.1.2025 klo 18

Esityksen kesto 3 tuntia 15 minuuttia sisältäen väliajan 25 minuuttia.

Esityskieli italia, tekstitys suomeksi.

Liput

  • 30 euroa peruslippu
  • 15 euroa alennuslippu (opiskelijat, eläkeläiset, työttömät, varushenkilöt)

Osta liput ennakkoon: store.metropolia.fi

Lipunmyynti konserttisalin ovella alkaa tuntia ennen esityksen alkua. Vain korttimaksu.

Paikka

Helsingin Konservatorion konserttisali
Ruoholahdentori 6
Helsinki

Sijainti


Taiteellinen työryhmä

Ruut Kiiski (kapellimestari)

Ruut Kiiski
Kuva: Johanna Mantere

Ruut Kiiski on johtanut muun muassa Turun filharmonista orkesteria, Malmön sinfoniaorkesteria ja
Orchestre national des Pays de la Loirea. Hän on johtanut oopperaa Norrlandsoperanissa, työskennellyt Göteborgin oopperan orkesterin kanssa ja vieraillut monesti johtamassa Jyväskylä Sinfoniaa. Kaudella 2023–2024 hän debytoi Kuopion kaupunginorkesterin, Tampere Filharmonian, Radion Sinfoniaorkesterin, Lapin kamariorkesterin sekä Kymi Sinfoniettan edessä. Kuluva syksy on täyttynyt Tampereen teatterin Taru sormusten herrasta -suurtuotannon näytöksistä.

Monipuolisena muusikkona ja lauluinstrumentin kanssa pitkään työskennelleenä Ruut viihtyy oopperamusiikin parissa, mutta hänen vahvuuksiinsa kuuluu myös kiinnostus uuteen ja ennen kuulemattomaan musiikkiin sekä mielenkiintoisten ohjelmakokonaisuuksien suunnitteluun. Ruut Kiiski on valmistunut kapellimestariksi Tukholman kuninkaallisesta musiikkikorkeakoulusta vuonna 2015. Hän on aikaisemmin valmistunut Sibelius-Akatemiasta kirkkomuusikoksi ja kuoronjohtajaksi. Ruut toimii myös Tampereen Filharmonisen Kuoron taiteellisena johtajana.

ruutkiiski.com


Juulia Tapola (ohjaaja)

Juulia Tapola_kuva Sakari Röyskö
Kuva: Sakari Röyskö

Juulia Tapola on ohjannut yli 50 oopperaa. Viimeaikaisia ohjauksia ovat Puccinin Tosca Ahvenanmaan ooppera festivaaleilla (2023), Mozartin: La finta Giardiniera (2024) Helsingin Konservatoriolla, Kokkosen Viimeiset kiusaukset (2022) Joensuussa ja Ilkka Kuusiston Taipaleenjoki -ooppera Suomussalmella (2021). Ilkka Kuusiston Isänmaan tyttäret Vaasan Kaupunginteatteriin ja Miehen Kylkiluun Espoon Sellosaliin Tapola ohjasi vuonna 2011. Aino Ackté -oopperan kantaesityksen Tapola ohjasi Savonlinnaan 2017, jota esitettiin myös Ilmajoen Musiikkijuhlilla 2019. Tapola ohjaa ja opettaa säännöllisesti näyttämöilmaisua laulajille mm. Helsingin Konservatoriossa, Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa ja Metropolia Ammattikorkeakoulussa sekä ohjaa laulajia oopperalaboratorio-kursseilla.

Tapola toimii KLAPS klassista lapsille ry:n taiteellisena johtajana ja on ohjannut Anna Noran säveltämät lastenoopperat Keinulauta (2022), Maaginen kalevala (2020), Maukka, Väykkä ja Karhu Murhinen (2018), Into parrakas vauva (2016) sekä Kani Koipeliinin kuperkeikat (2012). Suomen Kansallisoopperassa Tapola on ohjannut Jukka Linkolan Hölmöläiset (2013) ja Olli Kortekankaan Jannen salaisuus -oopperan (2015).

Tapola on opiskellut Leipzigin Yliopistossa oopperaohjausta ja dramaturgiaa ja valmistunut Tampereen Yliopistosta filosofian maisteriksi (2007) pääaineenaan teatterin ja draaman tutkimus. Laulupedagogiksi Tapola on valmistunut Helsingin Konservatoriosta (2002) ja suoritti opettajan ammatillisen pätevyyden HAMK:issa (2022). Esittävien taiteiden organisaatioiden johtamista Tapola on opiskellut Taideyliopiston avoimella kampuksella 2020.


Pia Lasonen (pukusuunnittelija)

Pia Lasonen

Pia Lasonen on helsinkiläinen freelance-pukusuunnittelija. Pia valmistui vuonna 2011 artenomiksi Mikkelin ammattikorkeakoulusta Savonlinnasta pääaineenaan teatteripuvustus ja pukusuunnittelu. Valmistumisensa jälkeen Pia aloitti Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksen tuotannoissa ensin pukujen valmistajana. Nykyään hän pyörittää Sibelius-Akatemian puvustoa puvustomestarina sekä suunnittelee puvustuksia oopperakoulutuksen tuotantoihin. Sibelius-Akatemian ohella Pia toimii freelance-pukusuunnittelijana vapaalla kentällä sekä kuvauspuvustajana ja ompelijana tv- ja elokuvatuotannoissa. Vapaa-ajallaan Pia suunnittelee ja toteuttaa esiintymisvaatteita rockbändeille.

pialasonen.com

Instagram: @pialasonen


Aslak Sandström (valaistussuunnittelija)

Aslak SandströmAslak Sandström on monipuolinen ja kokenut valaistussuunnittelija. Hän on tehnyt pitkän, 35-vuotisen uran Suomen Kansallisteatterin valaistussuunnittelijana sen kaikilla näyttämöillä, kiertueilla sekä Willensaunan näyttämöpäällikkönä. Sandströmin kokemus kattaa Kansallisteatterin produktioita niin pienillä kuin suurillakin areenoilla. Rakkaus oopperaan on syntynyt perheen omien laulajien kautta. Metropolian musiikin tutkinto-ohjelmassa Aslak Sandström on vastannut Arabia kaikuu -liedkollektiivin konserttien ja TIIMI-kamarioopperan valaistussuunnittelusta.


Teri Lindholm (päämaskeeraaja)

Teri LindholmTeri Lindholm on meikkaaja-maskeeraaja Helsingistä. Hän suunnittelee Metropolian Figaron häiden maskeerauksen ja toimii työelämäohjaajana produktion maskeeraajaopiskelijoille. Lindholm opiskeli maskeeraajaksi Stadin AO:lla, ja kävi opiskeluaikanaan myös Alankomaissa perehtymässä erikoistehostemaskeeraukseen.

Ohjaaja Juulia Tapolan kanssa Lindholm on työskennellyt aiemmin Helsingin Konservatorion tuottaman Mozartin Valepuutarhurittaren parissa. Oopperamaailmassa Lindholm on ollut mukana tekemässä muun muassa Opera Boxin Turandot’a sekä Helsingin työväenopiston Kerjäläisoopperaa. Maskeerauksen kentällä häntä kiinnostavat oopperan lisäksi kameran kanssa työskentely sekä erikoistehostemaskeeraus. Hän löytää usein inspiraationsa mytologiasta, kauhusta ja maalaustaiteesta. Maskeerausmaailman ulkopuolella Lindholm on myös sosiaalialan ammattilainen sekä harrastajamaalari.


Armaan Madar (korrepetiittori)

Armaan Madar
Kuva: Sami Hult

Armaan Madar on intialais-suomalainen laulumusiikkiin erikoistunut pianisti, joka on saanut kiitosta mm. ”herkkävireisestä ja soinnillisesti rikkaasta soitostaan” (Rondo Classic/Harri Kuusisaari). 13-vuotinen yhteistyö sopraano Maria Turusen kanssa on johtanut mm. Helsinki Lied -kilpailun voittoon vuonna 2021. Armaan toimii muutenkin aktiivisesti laulumusiikin kentällä mm. perustamansa Arabia kaikuu -liedkollektiivin taiteellisena johtajana, Eloa ry:n tuottaman Hilma af Klintistä inspiroituneen oopperaprojektin taiteellisena johtajana ja Suomen Lied-akatemian hallituksessa.

Vuodesta 2022 lähtien Armaan on toiminut tuntiopettajana Metropolia Ammattikorkeakoulussa laulajien säestäjänä, liedopettajana ja korrepetiittorina. Armaan on toiminut myös kurssipianistina Matti Salmisen, Juha Uusitalon, Irja Aurooran ja Sirkku Wahlroos-Kaitilan mestarikursseilla. Hän on toiminut korrepetiittorina Rautavaaran Auringon talossa (Metropolia AMK, kapellimestari Mikko Franck) ja Tauno Marttisen Poltetussa oranssissa (Opera BOX, kapellimestari Jaan Ots). Hän on itsekin vieraillut oopperalavalla näyttämöavustajana Persian prinssin roolissa Puccinin Turandot -oopperassa Suomen kansallisoopperassa.

Armaan on valmistunut muusikoksi Helsingin Konservatoriosta, musiikin kandidaatiksi ja maisteriksi Tukholman kuninkaallisesta musiikkikorkeakoulusta ja musiikkipedagogiksi Metropolia Ammattikorkeakoulusta Antti Hotin, Heikki Pellisen, Stefan Bojstenin ja Joonas Pohjosen opista.

turunenmadar.wordpress.com
Instagram: @armaanmadar