Metropolia Motorsport Formula Engineering -tiimi on vuonna 2000 perustettu Metropolia Ammattikorkeakoulun TKI-projekti. Joka vuosi tiimi suunnittelee ja valmistaa formula-tyyppisen kilpa-auton, jolla se osallistuu Formula Student -kilpailuihin. Vuonna 2011 tiimi päätti siirtyä polttomoottoriautoista sähköiseen voimansiirtoon ja ensimmäinen sähköauto valmistui kaudelle 2013, mikä tekee Metropolia Motorsportista Suomen ensimmäisen, ja tällä hetkellä ainoan, sähköautoluokassa kilpailevan Formula Student -tiimin.
Projekti on täysin opiskelijavetoinen ja käsittää kaikki liiketoiminnan osa-alueet: tutkimustyön, suunnittelun, valmistusprosessit, testaamisen, tuotekehityksen, markkinoinnin, johtamisen ja varainhankinnan. Onnistuakseen tiimi tarvitsee monen eri alan osaajia, ja kaikkien opintosuuntauksien opiskelijat ovat tervetulleita mukaan.
Tutkimus- ja kehitystyö
2019 tiimi päätti alkaa suunnitella ensimmäistä nelivetoista autoaan, joka valmistuu keväällä 2021. Autoon suunniteltiin kaksivaiheinen planeettavaihteisto. Toimivan vaihteistokonfiguraation suunnittelu on ollut haastavaa käytettävissä olevan tilan sekä valmistusmenetelmien vuoksi. Vaihteistossa riittää testaamista ja optimointia tuleville kausille, joka on oiva tilaisuus insinööriopiskelijoille kehittää osaamistaan ja oppia uutta.
Metropolia Motorsportin auton neliveto on toteutettu käyttäen neljää sähkömoottoria, yhtä kullakin renkaalla. Se mahdollistaa torque vectoring -järjestelmän käyttöönoton, jonka ansiosta jokaisen pyörän vääntömomenttia voidaan säädellä ajon aikana. Tällaisella järjestelmällä saavutetaan ajoneuvon pystyakselin ympäri lisämomentti, jolla voidaan vaikuttaa ajoneuvon käyttäytymiseen ja stabiliteettiin. Torque vectoring -järjestelmän kanssa ajoneuvolta saadaan myös parempi vaste kuljettajan antamiin ohjausimpulsseihin.
Sähköautoissa vetoluistonesto voidaan toteuttaa entistä tarkemmaksi ja nopeammaksi kuin perinteisissä polttomoottorikilpa-ajoneuvoissa. Sähköinen nelivetoauto tarjoaa rutkasti mahdollisuuksia ajoneuvon ajodynamiikan opiskeluun ja erilaisten ajonhallintajärjestelmien kehitykseen.
Uuden telemetrian ansiosta ajoneuvon tilaa ja sensoreiden lukemia voidaan seurata langattomasti ja kirjata reaaliajassa. Tämä avaa uusia mahdollisuuksia ajoneuvon kunnon seuraamiseen ja vianetsintään. Telemetrian ansiosta on myös mahdollista pitää kuljettajaan yhteyttä ajoneuvon tilasta ja jakaa tietoa esimerkiksi akuston ongelmista.
Formula Student -kilpailujen kehittyessä seuraava suuri askel on kehittää autonominen kilpa-auto.
Tule yhteistyökumppaniksi
Ryhtymällä yhteistyökumppaniksemme, sinä ja yrityksesi tuette suomalaisia insinööriopiskelijoita tiellä menestykseen. Auton valmistumiseen ei riitä pelkästään osaamisemme; tarvitsemme myös taloudellista ja materiaalista tukea. Vastavuoroisesti me tarjoamme yhteistyökumppaneillemme yhteistyön laajuudesta riippuen näkyvyyttä auton pinnoilla, sosiaalisessa mediassa, nettisivuillamme, tiimin vaatetuksessa sekä erilaisissa tapahtumissa.
Ota yhteyttä
formulateam [at] gmail.com (formulateam[at]gmail[dot]com)