Koulutuksen sisältö
Kyberturvallisuuden asiantuntija -koulutus on suunnattu työelämässä toimiville tietotekniikan ammattilaisille, joilta puuttuvat nykyaikaiset kyberturvallisuusosaamisen tiedot ja taidot.
Koulutuksen tavoitteena on kehittää osaamista, joka on olennaista esimerkiksi datakeskusten, tietoverkkojen ja käyttöjärjestelmien tietoturvallisessa suunnittelussa, penetraatiotestauksessa ja tunkeutumisen havaitsemisessa. Sen sisältö on laadittu yhdessä työ- ja elinkeinoelämän kanssa ja se vastaa nopeasti muuttuvan toimintaympäristömme asettamiin vaatimuksiin.
Koulutus koostuu kuudesta kyberturvallisuuden opinnosta, jotka ovat laajuudeltaan 5 opintopistettä. Koulutuksen kokonaislaajuus on yhteensä 30 opintopistettä. Opinnot ovat ylemmän korkeakoulututkinnon tasoisia (EQF 7).
Osaamistavoitteet
Suoritettuaan opintojakson opiskelija on sisäistänyt kyberturvallisuuden merkityksen. Hän tuntee kyberturvallisuusstrategioiden tilanteen eri yhteyksissä, osaa tehdä kyberturvallisuussuunnitelman ja osaa luokitella eri haavoittuvuudet. Lisäksi hän osaa määrittää kyberuhkien merkityksen ja yleiset periaatteet kyberuhkien torjuntaan eri aloilla. Opiskelija osaa myös tietoturvapolitiikan toteuttamisen periaatteet.
Sisältö
Kurssilla perehdytään kyberturvallisuuden peruskäsitteisiin, tietoturvasuunnitelmaan, kyberturvallisuussuunnitelman laatimiseen ja tietoverkkojen yleisiin turvallisuuskäytäntöihin. Kussin aikana tarkastellaan myös kyberuhkia ja kyberuhkien torjuntaa.
Ajoitus
Elo-lokakuu
Osaamistavoitteet
Suoritettuaan opintojakson opiskelija osaa tarkastella omia tietojärjestelmiään hyökkääjän näkökulmasta. Hän osaa tutkia tietojärjestelmiä ja löytää sieltä mahdollisia hyökkäyskohteita. Opiskelija osaa käyttää yleisimmin käytössä olevia työkaluja haavoittuvuuksien paikantamiseen.
Sisältö
Kurssilla opiskellaan hyökkäävän kybertuvallisuuden perusteet, kyberhyökkäyksen periaatteellinen rakenne ja kyberhyökkäyksien perusperiaatteet. Kurssilla tutustutaan myös yleisimpiin tietoturvan testausmenetelmiin ja kyberhyökkäyksissä käytettäviin ohjelmistoihin.
Ajoitus
Loka-joulukuu
Osaamistavoitteet
Suoritettuaan opintojakson opiskelija osaa perehtyä kyberturvallisuuden liiketoimintaan ja tärkeimpiin palveluihin sekä osaa kyberturvallisuusyrittäjyyden perusteet. Hän osaa myös laatia tietoturva-auditoinnin kohteena olevasta yrityksestä ja antaa suosituksia sen parantamiseksi. Opiskelija osaa myös ohjeistaa käyttäjiä sosiaalisen manipuloinnin vaarojen tunnistamiseen sekä tunnistaa ja hallitsee ostopalveluihin liittyvät kyberturvallisuusriskit.
Sisältö
Kurssin aikana perehdytään tietoturvapalveluihin, yrittäjyystaitoihin, tietoturva-auditoinnin suorittamiseen, palvelujen tuottamiseen ja tietojärjestelmien käyttäjien ohjeistamiseen.
Ajoitus
Tammi-maaliskuu
Osaamistavoitteet
Suoritettuaan opintojakson opiskelija osaa tunnistaa ja poistaa tietoverkkoja kohtaavat kyberturvallisuusuhat sekä käyttää palomuurien, hyökkäyksen tunnistusjärjestelmien ja verkon hallintajärjestelmien kehittyneitä ominaisuuksia tietoverkkojen puolustamiseen ja kyberuhkien havaitsemiseen. Hän tunnistaa Internetin kautta tulevat kyberuhkat, kuten palvelunestohyökkäykset ja osaa puolustautua niitä vastaan.
Sisältö
Kurssin aikana perehdytään tietoverkkojen suojaamiseen, tunkeutumisen havaitsemiseen, kyberhyökkäyksissä käytettäviin menetelmiin ja kyberhyökkäysten ehkäisemiseen tietoverkoissa.
Ajoitus
Tammi-maaliskuu
Osaamistavoitteet
Suoritettuaan opintojakson opiskelija osaa suojata ICT-järjestelmiä kyberuhkilta. Hän ymmärtää käyttöjärjestelmien kovettamisen ja sovellustason kyberturvallisuuden. Opiskelija osaa suojata erikoistuneet järjestelmät, kuten teollisen internetin komponentit. Opintojakson suoritettuaan hän osaa myös havaita jo tapahtuneen tunkeutumisen ja ryhtyä tarvittaviin toimenpiteisiin.
Sisältö
Kurssilla perehdytään puolustavan kyberturvallisuuden teoriaan, kyberhyökkäyksen rakenteeseen, teollisen internetin yleisiin ominaisuuksiin, tunkeutumisen havaitsemiseen ja vastatoimiin. Kurssi sisältää myös tietojärjestelmien kovettamiseen, sovellusten tietoturvaan ja suojausmenetelmiin perehtymistä.
Ajoitus
Maalis-toukokuu
Osaamistavoitteet
Suoritettuaan opintojakson opiskelija tietää miten kyberturvallisuusprojekti suunnitellaan ja toteutetaan tuotantoympäristössä. Lisäksi opiskelija oppii projektinhalinnan, tuotekehityksen, palvelutuotannon ja soveltavan tutkimuksen perusteet. Projektin aiheena voi olla tutkimushanke, tuotekehitys, liiketoimintaprojekti tai tekninen kehityshanke.
Sisältö
Kurssilla perehdytään projektinhallintaan, palvelujen tuottamiseen sekä tutkimus- ja kehitystyön menetelmien soveltamiseen.
Ajoitus
Elo-toukokuu
Edeltävä osaaminen
Koulutuksessa käsitellään kyberturvallisuutta teknisestä näkökulmasta, joten osallistujilta edellytetään soveltuvaa taustaa. Koulutus soveltuu henkilöille,
- jotka ovat suorittaneet insinöörin tai muun soveltuvan korkeakoulutasoisen tutkinnon
- tai joilla korkeakoulu toteaa muutoin olevan riittävät tekniset tiedot ja valmiudet opintoja varten.
Toteutus
Koulutus toteutetaan monimuoto-opintoina lukuvuoden 2024 - 2025 aikana. Opinnot on mahdollista suorittaa päivätyön ohessa. Opetuskieli on suomi.
Koulutus alkaa elokuussa 26.8.2024 alkavalla viikolla (vk 35) ja päättyy toukokuussa 2025. Koulutuksen opetustunnit ovat 1–2 arki-iltana viikossa, klo 17.00–20.45. Opetustunnit pidetään etänä (Zoom/Teams) ja osa Metropolian Karamalmin kampuksella, Espoossa. Koulutuksen suorittaminen edellyttää opetukseen osallistumista.
Opetusviikot syyslukukaudella 2024: 26.8. - 15.12.2024 (ei opetusta viikolla 42)
Opetusviikot kevätlukukaudella 2025: 13.1. - 11.5.2025 (ei opetusta viikolla 8)
Opintojen infotilaisuus ja syksyn opetusillat ilmoitetaan opintojen aloitusviestissä. Kevätlukukauden opetusillat julkaistaan loppusyksystä.
Ilmoittautuminen
Ilmoittautumisaika koulutukseen on 1.4.2024 klo 08.00 – 30.4.2024 klo 23.59.
Toimi näin:
- Ilmoittaudu koulutukseen 1.–30.4. välisenä aikana:
Ilmoittaudu - Kirjoita 100–400 sanan motivaatiokirje ja liitä mukaan tutkintotodistus viimeistään 7.5.2024:
Motivaatiokirje ja tutkintotodistus (e-lomake)
Huom! Jotta voit tulla valituksi koulutukseen, sinun pitää tehdä molemmat kohdat eli 1. ilmoittautua ja 2. täyttää lomake ja liittää siihen tutkintotodistus. Ilmoittautumisen jälkeen saat automaattisen viestin sähköpostiin, että ilmoittautumisesi on vastaanotettu ja olet varasijalla. Kaikki ilmoittautuneet ovat varasijalla, kunnes opiskelijavalinta on tehty (ks. alla)
Tutustu ennen ilmoittautumista:
- alla olevaan opiskelijavalintaan
- lisätietoa yleisistä opiskelun ennakkovaatimuksista (kielitaito, opiskeluvalmiudet) löydät avoimen AMK:n sivuilta Kielitaito ja muut vaatimukset.
Opiskelijavalinta
Koulutukseen otetaan 24 opiskelijaa. Koska koulutus vaatii edeltävää osaamista, koulutukseen voidaan valita vain henkilöt, jotka ovat suorittaneet insinöörin tai soveltuvan korkeakoulutasoisen tutkinnon tai henkilöt, joilla korkeakoulu toteaa muutoin olevan opintoja varten riittävät tiedot ja valmiudet. Mahdollisessa valintatilanteessa valinta tehdään motivaatiokirjeen perusteella.
Opiskelijavalinnan tulokset ja opiskelupaikan vastaanotto
- Vastuuhenkilö ilmoittaa opiskelijavalinnan tuloksista viimeistään perjantaina 17.5.2024 ilmoittautumisessa antamaasi sähköpostiosoitteeseen. Tarkista myös roskapostikansiosi. Valintaviestissä kerrotaan, saitko paikan, jäitkö varasijalle vai hylättiinkö ilmoittautuminen. Valintaviestin yhteydessä on myös opintojen aloitusohje hyväksytyille ja varasijalla oleville.
- Jos sinut on hyväksytty koulutukseen, sinun tulee vielä vahvistaa, että otat opiskelupaikan vastaan. Saat tiistaina 21.5. automaattisen viestin opiskelupaikasta sähköpostiisi. Tarkista myös roskapostikansiosi. Sinun tulee ottaa opiskelupaikka vastaan 24 tunnin kuluessa. Sähköpostiviestissä on ohjeet.
- HUOM! On erittäin tärkeää, että otat opiskelupaikan vastaan vuorokauden sisällä, sillä muuten paikkasi koulutuksessa peruuntuu ja sitä tarjotaan seuraavalle jonossa.
- Jos jäit varasijalle, seuraa sähköpostiasi säännöllisesti. Jos joku hyväksytyistä ei ota paikka vastaan tai peruuttaa paikkansa, paikkaa tarjotaan seuraavalle jonossa. Jos saat opiskelupaikan, niin sinun pitää vahvistaa sen vastaanotto 24 tunnin kuluessa.
Opintojen aloitus
Koulutukseen valitut ja opiskelupaikan vastaanottaneet saavat:
- automaattisen viestin opinto-oikeudesta ja käyttäjätunnuksen aktivoimisesta
- automaattisen viestin opintojen laskutuksesta
- elokuussa muistutusviestin infotilaisuudesta ja opintojen aloituksesta
Voit ennen opintojen alkua tutustua yleisiin avoimen AMK:n opiskeluohjeisiin.
Koulutuksen hinta
Koulutuksen hinta on 450 € (alv 0%). Lasku lähetetään ainoastaan koulutukseen valituille ja opiskelupaikan vastaanottaneille henkilöille. Koulutusmaksu maksetaan kahdessa erässä. Ensimmäinen erä tulee opintojen alussa, 2. erä opintojen keston puolessa välissä.
Lasku lähetetään postitse ilmoittautumisvaiheessa ilmoittamaasi postiosoitteeseen. Jos haluat vaihtaa laskun maksajaksi yrityksen, ole yhteydessä kirjanpito.maksuliikenne [at] metropolia.fi (kirjanpito[dot]maksuliikenne[at]metropolia[dot]fi).
Tutustu myös avoimen AMK:n maksu- ja peruutusehtoihin. Ilmoittautumisen opintokokonaisuuteen voi perua maksutta 7 vuorokautta ennen opintojen alkamispäivää.
Huom. Metropolian alumni! Metropolian avoin amk opinnot ovat maksuttomia alumneille neljä lukukautta valmistumisesta. Maksuttomat opinnot tulee suorittaa neljän kokonaisen lukukauden aikana. Opiskelijavalinnan jälkeen ota yhteyttä sähköpostitse avoinamk [at] metropolia.fi (avoinamk[at]metropolia[dot]fi). Kerro sähköpostissa, että olet Metropolian alumni ja mihin opintoihin olet ilmoittautunut, niin sinulle ei lähetetä laskua opinnoista. Lisätietoja edusta löydät Metropolian alumnisivulta.
Jatko-opintomahdollisuudet
Koulutuksen suoritettuasi saat todistuksen opinnoistasi. Sinulla on mahdollisuus jatkaa opintoja ja suorittaa tietotekniikan ylempi korkeakoulututkinto. Kyberturvallisuuden asiantuntija -koulutuksen opinnot YAMK-tasoisia (EQF 7) ja ne on mahdollista hyväksilukea Metropolian Information Technology YAMK-tutkintoon, jolloin pystyt nopeuttamaan YAMK-tutkinnon suorittamista. Myös YAMK-tutkinnon voi suorittaa joustavasti työn ohessa.
Voit hakea englanninkieliseen Information Technology YAMK-tutkinto-ohjelmaan joustavissa hauissa joko:
- Application on the Basis of Metropolia’s Open UAS Studies tai
- Application on the Basis of Finnish Higher Education Studies
Lue hausta YAMK tutkinto-opiskelijaksi tarkemmin opintopolku.fi -palvelusta Huomaathan, että paikkoja on rajoitettu määrä ja sinun tulee täyttää myös muut hakukelpoisuuden kriteerit.
Tutustu tarkemmin Information Technology YAMK tutkinto-ohjelmaan
Yhteystiedot
Kyberturvallisuuden asiantuntija -koulutuksen vastuuhenkilö:
yliopettaja Antti Piironen
antti.piironen [at] metropolia.fi (antti[dot]piironen[at]metropolia[dot]fi)
puh. +358 40 555 2871
Lisätietoja Information Technology YAMK-tutkinnosta:
tutkintovastaava Ville Jääskeläinen
ville.jaaskelainen [at] metropolia.fi (ville[dot]jaaskelainen[at]metropolia[dot]fi)