Opiskelu
Tuotantotalous yhdistää tekniikan ja liiketoiminnan osaamisen
Tuotantotalouden insinöörin tekniikan tuntemus yhdistyy yritystaloudelliseen osaamiseen. Sinusta tulee yritystoiminnan kehittäjä. Rakennat verkostoja ja ratkaiset ongelmia kansainvälisessä tiimissä tai ulkomailla. Tavoitteenasi on tuottavuuden ja tehokkuuden parantaminen tai uuden liiketoiminnan kehittäminen. Sinun osaamisellasi on kysyntää sekä yrityksissä että julkishallinnossa.
Tuotantotalouden insinööri on yksi työmarkkinoiden kilpailukykyisimmistä tutkinnoista. Metropolian tuotantotalouden insinöörit työllistyvät erinomaisesti. Opetushallinnon AMK uraseurannan mukaan Metropolia amk:sta vuonna 2018 kyselyyn vastanneista tutkinnon suorittaneista oli vakituisessa kokopäivätyössä 100 % vuonna 2023.
Tekniikka ja yritystalous yhdistyvät hyvin opinnoissa, ja opit esimerkiksi:
- miten yritysten toimintaa kehitetään
- miten tietojärjestelmät tuovat hyötyä liiketoiminnassa
- miten yritysten välistä kauppaa käydään
- miten asiakastyytyväisyyttä ja -palvelua kehitetään jatkuvasti
- miten toimintaprosesseja hallitaan ja kehitetään
- miten yritys hallitsee kustannuksiaan ja kilpailee markkinoilla
- miten yritykset käsittelevät ja kuljettavat tuotteitaan
- miten yritystä johdetaan ja miten tehdään oikeita päätöksiä
- mihin kaikkeen kansalliset rajat ylittävä liiketoiminta vaikuttaa yrityksessä
- miten digitaalista tietoa hyödynnetään parhaalla mahdollisella tavalla
- miten yhdistää perinteistä insinööriosaamista digitalisaation mahdollisuuksiin
Syventymiskohteet
Voit opinnoissasi syventyä joko tieto- ja viestintäteknologiaan perustuvaan liiketoimintaan (ICT) tai logistiikkaan ja teollisuuden prosesseihin.
Kansainvälisen ICT-liiketoiminnan kehittäminen ja johtaminen
Opit miten tiedon ja tietotekniikan avulla voidaan tukea ja kehittää liiketoimintaa. Opit myös hahmottamaan uusien liiketoimintojen mahdollisuuksia analysoimalla tietomassoja. Opit käyttämään yritystoiminnan suosimia järjestelmiä (kuten SAP) osana menestyvää yritystoimintaa. Opit myynnin perusteita sekä markkinoiden mahdollisuuksien tunnistamista. Opit arvioimaan yritysten toiminnan ja investointien kannattavuutta ja suorituskykyä. Perehdyt johtamisen eri näkökulmiin.
Tulevaisuuden työpaikat ovat organisaatioissa, joissa tietotekniikkaa hyödynnetään - siis lähes kaikkialla.
Toimitusketjun johtaminen
Opit mallintamaan, analysoimaan ja kehittämään kaikkia niitä toimintoja, joita tavaroiden ja palveluiden tuottaminen vaatii: toiminnanohjausta, logistiikkaa, automaatiojärjestelmiä, laatujärjestelmiä ja yleensä prosesseja. Opit käyttämään tietojärjestelmiä, joita yritykset käyttävät. Opit teollista myyntiä sekä markkinoiden mahdollisuuksien tunnistamista.
Opit myös arvioimaan yritysten toiminnan ja investointien kannattavuutta sekä kehittämään suorituskykyä. Perehdyt johtamisen eri näkökulmiin ja saat myös perusvalmiudet yrittäjyyteen.
Kansainvälisyys
Kansainvälisyys on tärkeä osa tuotantotalouden opiskelua, ja kannustamme sinua suorittamaan osan opinnoistasi ja harjoitteluakin ulkomailla. Opiskeluvaihtoehtoja on tarjolla ympäri maailmaa yhteistyökorkeakouluissamme ja erityisesti kumppanikorkeakoulussamme htwSaarissa Saarbrückenissa, jossa voit suorittaa kaksoistutkinnon.
Oman alasi kielitaitoa opit varmasti, sillä opiskelet 3. vuoden opinnot englannin kielellä ja voit kehittää kansainvälisyyttäsi yhdessä tuotantotalouden vaihto-opiskelijoiden kanssa.
Opetussuunnitelma
Tutustu tuotantotalouden päivätoteutuksen opetussuunnitelmaan Opinto-oppaassa.
Klikkaa Tuotantotalous (TXQ23S1) -otsikon alta pääainetta ICT-liiketoiminnan johtaminen, SCM johtaminen tai Kaksoistutkinto htw Saarland.
Työmahdollisuudet
Tuotantotalous on niin monipuolinen koulutus, että mahdollisuuksia löytää mielenkiintoisia töitä on runsaasti. Toiminnan kehittämisosaamistasi voit hyödyntää kaikilla aloilla.
Mahdollisia työtehtäviä ovat erilaiset teollisuuden, palveluyritysten ja julkishallinnon kehitys-, suunnittelu-, hankinta-, myynti-, palvelu- ja esimiestehtävät.
Opintojen toteutus ja opetuspaikka
Opinnot toteutetaan lähiopetuksena Metropolian Karamalmin kampuksella osoitteessa Karaportti 2, 02610 Espoo.
- Opetuskieli on suomi. Opetusmateriaalia voi olla englanniksi.
- Opintojen kolmantena vuotena opetuskieli on englanti. Kolmantena vuotena voi lähteä vaihtoon ulkomaille.
- Opintoja ei voi suorittaa päivätyön ohessa, etäopintoina, verkko-opintoina tai yksilötyönä.
- Opetustunteja on lukujärjestyksen mukaisesti ma-pe klo 8.00-17.00 välillä. Opetustuntien ajankohta voi vaihdella viikkokohtaisesti.
- Iltaisin voi poikkeustapauksessa olla opetusta klo 17-20.30.
- Opetustuntien lisäksi opiskeluun sisältyy itsenäistä opiskelua ilman opettajan opetusta.
Opiskelija itse vastaa siitä, että hänellä on vaadittavat opiskeluvalmiudet. Tällaisiin valmiuksiin lukeutuvat mm. tiedonhakutaidot, ryhmätyötaidot ja erilaisten asiatekstien kirjoittamistaidot. AMK-opinnoissa menestyminen vaatii vastuuottoa omasta toiminnasta ja oppimisestasi sekä aktiivista osallistumista opetustunneille ja valmiutta opiskella myös vapaa-ajalla.
Opinnot edellyttävät
Suomen kielen kielitaito
Opiskelija on itse vastuussa siitä, että hänellä on korkeakouluopinnoissa edellytettävä kielitaito.
Opinnot toteutetaan suomeksi ja englanniksi. Ensimmäisen vuoden kaikille yhteiset opinnot toteutetaan suomeksi, mutta opetuksessa käytetään myös englanninkielistä materiaalia. Osa pääaineista toteutetaan suomeksi ja osa englanniksi.
Kaikissa pääaineissa käytetään englanninkielistä opiskelumateriaalia. Opinnoissa menestyminen edellyttää vähintään eurooppalaisen viitekehyksen tason B2 suomenkielen taitoa. Lue kielitaidon eri tasoista Europassin sivustolta. Voit käyttää kielitaidon itsearvioinnin tukena esim. Dialang-kielitestiä, kun arvioit kielitaitosi riittävyyttä AMK-opintoihin.
Oma kannettava tietokone
Opiskelijalla tulee olla käytössä oma kannettava tietokone. Jos sinulla on jo oma kannettava tietokone, voit aloittaa opintosi käytössäsi olevalla tietokoneella. Jos olet hankkimassa uutta kannettavaa, lue tietohallinnon laitesuositus.
Kaikkia tuotantotalouden opinnoissa käytettäviä ohjelmia ei ole käytettävissä MAC -tietokoneissa. Tästä syystä opiskelijoille suositellaan PC:tä. Jos opiskelijalla on MAC, niin osassa kursseista (n 7-10 kurssissa, riippuen pääaineesta) opintojaksojen tehtävät täytyy tehdä Metropolian tietokoneluokkien Windows -tietokoneilla. Lisätietoja saat tutkintovastaava Nina Hellmanilta (sähköpostit ovat muotoa: etunimi.sukunimi (at) metropolia.fi).
Etäopetusta varten suositellaan kuulokemikrofonin käyttöä/hankkimista.
Opiskelijoiden kokemuksia tuotantotaloudesta
Kysyttävää tuotantotalouden opinnoista?
Hakeminen
- Hakuaika1.11.2024 klo 08:00 - 10.12.2024 klo 15:00Opintojen aloituskevät 2025
- Päiväopiskelu
Haku suomalaisten korkeakouluopintojen perusteella on suunnattu kaikille suomalaisissa korkeakouluissa korkeakouluopintoja suorittaneille. Kaikki suomalaiset korkeakouluopinnot huomioidaan riippumatta siitä onko ne suoritettu avoimen opintoina vai tutkintoon johtavassa koulutuksessa, tai onko opiskeluoikeus voimassa vai päättynyt.
Hakuaika: 1.11.2024 klo 8:00- 10.12.2024 klo 15:00
Hakuohjeet: julkaistu Opintopolussa
Haku suomalaisten korkeakouluopintojen perusteella 1.11.-10.12.2024
Yhtenä opiskelijavalintakriteerinä on ennakkotehtävä. Tehtävän arviointi on hyväksytty/hylätty. Arvioinnissa huomioidaan motivaatio sekä vastausten selkeys ja kattavuus.
Päiväopintojen suorittaminen edellyttää, että opiskelija osallistuu opetukseen, joka on klo 8–17 välillä. Tämän lisäksi opiskelijan pitää tehdä itsenäisesti opintojaksoihin liittyviä tehtäviä. Yhden opintopisteen suorittamisen vaadittava työmäärä on n. 25 h työtä, joka sisältää sekä opetusta että itsenäistä työtä.Ennakkotehtävä sisältää motivaatiokirjeen.
Vastaa alla oleviin kysymyksiin motivaatiokirjeessä. Kirjoita motivaatiokirjeesi käyttäen alla mainittuja väliotsikkoja (3kpl) väliotsikoina.
1. Motivaatio
- Miksi haluat opiskelemaan tuotantotalouden koulutusohjelmaan?
- Mitä opiskelumotivaatio mielestäsi tarkoittaa? Miten esille nostamasi asiat näkyvät sinussa? Minkälaiset edellytykset sinulla on opiskella lähiopintoja, etä-opintoja ja verkko-opintoja? Arvioi mm. opiskelutaitoja, ajankäyttöä, sitoutumista opiskeluun sekä opiskelun sovittamista elämäntilanteeseen.
- Minkä opetussuunnitelmassa olevien pääaineiden ja opintojaksojen opiskelu sinua kiinnostaa ja miksi? Mahdolliset pääaineet ovat: ICT-liiketoiminnan johtaminen ja SCM johtaminen. Ks Opetussuunnitelma (valitse AMK-tutkinto: päivätoteutus → Tekniikan ja liikenteen ala → Tuotantotalouden tutkinto-ohjelma)
2. Aikaisemmat opinnot ja työkokemus
- Miten aikaisemmat opintosi ja työkokemuksesi soveltuvat pohjaksi tuotantotalouden opintoihin?
3. Ammatilliset tavoitteet
- Miten näet tuotantotalouden koulutuksen tukevan ammatillisia tavoitteitasi ja uratavoitteitasi?
Motivaatiokirjeen pituus saa olla maksimissaan 1 x A4.
Tee motivaatiokirjeestä PDF dokumentti ja nimeä se ”Sukunimi Etunimi motivaatiokirje” esim "Meikäläinen Matti motivaatiokirje”.
Onnea hakuun!
Jos et tällä kertaa tule valituksi, tutustu mahdollisuuteen opiskella Metropoliassa Tuotantotalouden maksullisia avoimen AMK:n opintoja: https://hakija.oma.metropolia.fi/
Valitse tutkinto-ohjelmaksi Tuotantotalouden tutkinto-ohjelma.Lisää tietoa Metropolian avoimen AMK:in opinnoista löydät: https://www.metropolia.fi/koulutukset/avoin-amk/
Palautusohjeet
Voidaksesi tulla otetuksi huomioon valinnassa, sinun tulee täyttää hakulomake osoitteessa opintopolku.fi. Ennakkotehtävä palautetaan hakemuksen liitetiedostona ja tulee liittää hakemukselle hakemuksen lähettämishetkellä.
Tehtävät palautetaan ohjeistuksen mukaisesti, vain tehtävänannossa mainittu tiedostoformaatti.
Ennakkotehtävä palautetaan hakemuksen liitetiedostona ja tulee liittää hakemukselle hakemusta lähetettäessä.
- Hakuaika11.3.2025 klo 08:00 - 25.3.2025 klo 15:00Opintojen aloitussyksy 2025
- Päiväopiskelu
Hakuohjeet ja valintaperusteet
Korkeakoulujen yhteishaku on kansallinen hakumenettely, jota suomalaiset korkeakoulut käyttävät valitessaan uusia opiskelijoita. Kevään 2025 toisessa yhteishaussa 11.3.2025 klo 8:00 - 25.3.2025 klo 15:00 voi hakea enintään kuuteen (6) suomenkieliseen korkeakoulututkintoon. Nämä kuusi vaihtoehtoa voivat sisältää koulutusohjelmia yhdestä tai useammasta korkeakoulusta.
Kaikki hakemiseen tarvittavat tiedot ovat valtakunnallisessa Opintopolku.fi -portaalissa. Opintopolku.fi:stä löydät koulutusohjelmien kuvaukset, hakukriteerit, hakuohjeet, hakulomakkeet, tietoja valintakokeista ja paljon muuta.
Todistusvalinnassa osa opiskelijoista valitaan ammattikorkeakouluihin ylioppilastutkinnon, kansainvälisen EB-, IB- ja RP/DIA-tutkinnon ja ammatillisen perustutkinnon (1.8.2015 alkaen suoritetut ammatilliset perustutkinnot) perusteella. Tulet automaattisesti huomioiduksi todistusvalinnassa hakemuksella ilmoittamiesi pohjakoulutustietojen perusteella. Ammattikorkeakoulujen todistusvalinta on kuvattu osoitteessa Ammattikorkeakouluun.fi. Tarkemmat tiedot siitä kuinka kyseinen tutkinto-ohjelma todistusvalintaa käyttää löytyvät Opintopolusta; tutustu hakukohteesi valintaperusteisiin.
Voidaksesi tulla otetuksi huomioon AMK-valintakoevalinnassa, sinun tulee osallistua ammattikorkeakoulujen yhteiseen digitaaliseen AMK-valintakokeeseen, joka on kuvattu osoitteessa Ammattikorkeakouluun.fi.
Koe järjestetään 26.5.–28.5. ja 30.5.2025 välisenä aikana ja osallistut kokeeseen yhtenä päivänä.
Kokeeseen ei lähetetä erillistä kutsua.Ohjeita Metropoliassa järjestettävään AMK-valintakokeeseen osallistuville julkaistaan myöhemmin.
Ilmoittautuminen
Ilmoittaudut valintakokeeseen valitsemalla hakuaikana hakulomakkeella itsellesi sopivan ajan ja paikan tarjolla olevista vaihtoehdoista. Tarjolla olevat vaihtoehdot täyttyvät ilmoittautumisjärjestyksessä. Valinta on sitova eikä sitä voi muuttaa hakuajan jälkeen.
Valintakokeeseen valmistautuminen
Valintakokeen teet omalla kannettavalla tietokoneellasi valvotusti ammattikorkeakoulun osoittamissa tiloissa. Tarvitset kokeessa vaatimukset täyttävän tietokoneen.
Enemmän tietoja AMK-valintakokeesta, laitteistovaatimuksista ym. sivustolla ammattikorkeakouluun.fi. Tutustu ennen koetta sivuston ohjeisiin.AMK-valintakoe ei edellytä ennakkovalmentautumista eikä siihen liity ennakkomateriaalia tai -tehtäviä.
Yksilölliset järjestelyt valintakokeissa
Ohjeet yksilöllisiin järjestelyihin sivulla www.ammattikorkeakouluun.fi.
Hyödyllisiä linkkejä
Kysyttävää hakemisesta?
Ota yhteyttä Metropolian opiskelija- ja hakijapalveluihin:
p. 040 712 5100, puhelinpalveluaika ma - ke klo 10-12
hakijapalvelut [at] metropolia.fi (hakijapalvelut[at]metropolia[dot]fi)
Aukioloajat ja tarkemmat yhteystiedot
Opintojen aloitus
Opintojen aloitus Metropoliassa
Tervetuloa opiskelemaan tutkintoa Metropoliaan!
Tutkinto-opintojen aloittamisessa on muutamia vaiheita, jotka kannattaa tehdä jo ennen opiskelun alkua. Lue alta kaikki Metropolian tutkinto-opiskelijoita koskevat ohjeet sekä omaa ryhmääsi koskevat ohjeet. Ryhmäkohtaiset ohjeet julkaistaan lähempänä opintojen aloitusta.
Opiskelupaikan vastaanottaminen edellyttää tiettyjen muodollisuuksien hoitamista määräaikaan mennessä. Lue tarkemmat ohjeet elo-syyskuussa aloittaville ja tammikuussa aloittaville:
Käyttäjätunnuksilla uusi opiskelija saa käyttöoikeudet Metropolian tietojärjestelmiin.
Käyttäjätunnukset tulee aktivoida ennen perehdytyspäiviä. Käyttäjätunnusten aktivointi on mahdollista opiskeluoikeuden alkamispäivästä lähtien. Opiskeluoikeuden alkamispäivämäärä on aikaisintaan 1.8. tai 1.1. Tarkista myös oman tutkinto-ohjelmasi ohjeet asiasta. Tunnistautumiseen tarvitset henkilökohtaiset pankkitunnukset tai mobiilivarmenteen. Lue ohjeet käyttäjätunnusten aktivointiin Tietohallinnon sivuilta.
Mikäli käyttäjätunnusten aktivoinnista on kysyttävää, löydät yhteystiedot tietohallinnon sivustolta.
Tuudo on mobiilisovellus, jonka kautta voit käyttää sisältöjä Metropolian eri verkkopalveluista kätevästi älypuhelimellasi.
Tuudosta näet esim. tiedotteet, lukujärjestyksesi, opintosuoritukset ja päivän ruokalistat. Ja mikä parasta: Tuudo on mobiilisovellus, jolla saat VR:n, HSL:n, Matkahuollon ja Kelan opiskelija-alennukset heti käyttöösi. Edut ovat vapaasti kaikkien Metropolian opiskelijoiden saatavilla, ihan ilmaiseksi.
Kannattaa katsoa Tuudon päävalikosta löytyvä osio 'uudelle opiskelijalle'. Olemme julkaisseet uudelle opiskelijalle myös 'orientaatiopolun', johon kannattaa lähteä heti tutustumaan.
Käy hakemassa Tuudo puhelimesi sovelluskaupasta maksutta ja ota se käyttöön
Uusi opiskelija tarvitsee opiskeluaan varten kannettavan tietokoneen.
Uuden opiskelijan kannettavan tietokoneen minimivaatimukset:
- Intel i5/i7 prosessori (vähintään 8 gen), AMD Ryzen 5/7 tai vastaavan tehoinen suoritin
- RAM 8 GB muistia
- SSD-kovalevy min. 256 GB
Kannettavan tietokoneen elinkaari olisi hyvä olla vähintään neljä vuotta.
Suositusmäärittelyn mukainen kannettava maksaa arviolta 600€-800€ ja ylöspäin. Mikäli opiskelija suuntautuu opinnoissaan esim. pelialalle tai graafiseen suunnitteluun, kannettavassa olisi hyvä olla tehokkaampi näytönohjain ja enemmän SSD-kovalevyä.
Suositeltu käyttöjärjestelmä riippuu tutkinto-ohjelmasta ja suuntautumisvaihtoehdosta. Pääsääntöisesti Microsoft Windows ja Mac OS X ovat turvallisia valintoja kannettavan käyttöjärjestelmäksi.
XR Designin, 3D-animoinnin ja -visualisoinnin sekä visuaalisen viestinnän muotoilun opiskelijoille kerrotaan ensimmäisillä opiskeluviikoilla oman koneen hankinnasta ja sen tarvittavista ominaisuuksista.
Ammattikorkeakoulututkintoa tai ylempää ammattikorkeakoulututkintoa suorittavat opiskelijat ovat oikeutettuja Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön eli YTHS:n palveluihin. YTHS tarjoaa yleis- ja mielenterveyden sekä suunterveyden palvelut ja edistää opiskeluyhteisöjen hyvinvointia. YTHS:n palveluja voi käyttää perustutkintoa suorittava ammattikorkeakouluopiskelija, joka on ilmoittautunut lukukaudelle läsnä olevaksi.
Faktat haltuun! Tutustu palveluihin ja asiointiohjeisiin osoitteessa yths.fi sekä Terveystietopankkiin osoitteessa yths.fi/terveystietopankki. Löydät myös ohjeet ajanvaraukseen ja palvelupisteesi ajantasaiset tiedot osoitteessa yths.fi/palvelupisteet.
Ota Self käyttöön! Self on opiskelijan oma verkkopalvelu YTHS:llä asiointiin. Sen kautta voit muun muassa hallinnoida ajanvarauksia, keskustella chatissa tai saapua etävastaanotolle. Kirjaudu verkkopalvelun käyttäjäksi heti lukukauden alussa ja pidä yhteystietosi ajan tasalla koko opintojesi ajan. Lue lisää: yths.fi/self-info.
Voit käyttää YTHS:n terveydenhoitopalveluja, mikäli olet perustutkintoa suorittava korkeakouluopiskelija ja olet maksanut korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksun Kelalle. Korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu maksetaan Kelalle oma-aloitteisesti (kela.fi/terveydenhoitomaksu). Jos ilmoittaudut läsnä olevaksi kevätlukukaudelle, sinun pitää maksaa terveydenhoitomaksu Kelalle viimeistään 15.3. Jos ilmoittaudut läsnä olevaksi syyslukukaudelle, sinun pitää maksaa terveydenhoitomaksu Kelalle viimeistään 15.11. Sinulle ei lähetetä laskua, vaan maksu pitää maksaa oma-aloitteisesti. Näin maksat korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksun.
Jos sosiaaliturvastasi vastaa toinen EU- tai Eta-maa, Sveitsi tai Iso-Britannia, sinun ei tarvitse maksaa terveydenhoitomaksua. Voit kuitenkin käyttää YTHS:n palveluita.
Opiskelijatutorit ovat koostaneet uusille opiskelijoille infopaketin, joka sisältää esimerkiksi opiskelijatapahtumien päivämääriä ja hyödyllisiä linkkejä. Useimmissa infoissa on myös linkki keskusteluryhmään, jotta pääset heti juttelemaan tutoreidesi ja ryhmäläistesi kanssa.
Katso tutkinto-ohjelma- tai alakohtaiset tutorkirjeet opiskelijakunta METKAn sivuilta.
Luo oma profiilisi, kirjaudu JobTeaser-portaaliin ja löydä työpaikkoja, harjoittelumahdollisuuksia, urasuunnittelun tukea ja tietoa tulevista ura- ja rekrytointitilaisuuksista, jotka on kohdennettu erityisesti Metropolian opiskelijoille.
JobTeaser on työnvälityksen ja urasuunnittelun palvelu, josta löydät:
- Työpaikkailmoituksia
- Työelämätapahtumia ja webinaareja
- Urasuunnittelu- ja työnhakuvinkkejä
- Tietoa yrityksistä
Kirjautuminen
Kirjaudu palveluun käyttämällä @metropolia.fi-sähköpostiosoitettasi: https://metropolia.jobteaser.com/
Voit ladata myös Jobteaser-sovelluksen.
Kelan aloittavan opiskelijan infopaketti.
Kelan verkkosivuilta löytyy kaikki tärkeät tiedot opintotuesta ja korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksusta:
Opiskelijat voivat saada myös yleistä asumistukea, josta löytyy lisätietoja Kelan verkkosivuilta ja Elämässä.fi-sivustolta:
Elämässä.fi-sivustolta löytyvät hyödylliset ja tiiviit tietopaketit opiskelijoille:
- Saitko opiskelupaikan korkeakoulusta? Näin haet tuet Kelasta - Elämässä.fi
- Kuinka paljon opiskelija saa tienata? Näin tulojen ja tukien yhdistäminen onnistuu - Elämässä.fi
Suosittelemme myös laskureiden käyttöä. Niistä voi kätevästi tarkistaa, mihin tukiin on oikeutettu ja kuinka paljon tukia voi saada.
Kela jakaa instagram-tilillä @KelaFpa paljon hyödyllistä opiskelija-aiheista sisältöä:
- Kela palvelee myös Instagramissa asiakkaita arkipäivisin klo 10-16 suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.
- Kelaan kannattaa olla yhteydessä matalalla kynnyksellä.
Tuotantotalouden opintojen aloitus
Perehdytyspäivät 15.8. - 16.8.2024
Uusien opiskelijoiden (tutkinto-opiskelijat ja avoin amk:n väyläopiskelijat) pakolliset perehdytyspäivät järjestetään torstaina 15.8. ja perjantaina 16.8. Karamalmin kampuksella (Karaportti 2, Espoo).
Perehdytyspäivillä saat tietoa mm. opintojen aloittamiseen liittyvistä asioista, opiskelukäytänteistä, sähköisistä järjestelmistä, saat järjestelmäkoulutusta ja tutustut omaan ryhmääsi. Jokaisen läsnä olevaksi ilmoittautuneen opiskelijan tulee osallistua perehdytyspäiville. Jos olet estynyt osallistumaan perehdytyspäiviin, ota yhteyttä Bella Erlaan (yhteystiedot tiedotteen lopussa).
Lue sähköpostisi säännöllisesti 5.-14.8. välisenä aikana, koska sinulle lähetetään:
- Metropolian järjestelmätunnuksien aktivointiohje: sinun pitää aktivoida tunnukset ennen to 15.8.2024 perehdytyspäiviä.
- Perehdytyspäivien ohjelma.
- Ryhmäjakolista (opiskelijat jaetaan A- ja B-ryhmiin)
- Tietoa Karamalmin kampuksesta
Tiedot lähetetään opintopolku.fi -palvelussa ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen. Jos sähköpostiosoitteesi on muuttunut, niin lähetä siitä tieto Bella Erlalle (yhteystiedot tiedotteen lopussa).
Kampuksella järjestettävän ohjelman jälkeen alkaa vertaistuutoreiden järjestämä vapaamuotoinen ohjelma (varaudu sään mukaiseen vaatetukseen). Vertaistuutorien iltapäivän ja illan ohjelma on vapaaehtoista, mutta kaikkien opiskelijoiden toivotaan osallistuvan mahdollisuuksien mukaan.
HUOM! Ota oma kannettava tietokone mukaan to 15.8. perehdytyspäiville.
Opetuksen alkaminen 19.8., opetusryhmät ja lukujärjestykset
Syyslukukauden opinnot alkavat maanantai 19.8.2024 alkavalla viikolla. Opetus järjestetään Metropolian Karamalmin kampuksella, osoitteessa Karaportti 2, 02610 Espoo.
Voit tutustua oman ryhmäsi lukujärjestykseen jo ennen perehdytyspäiviä Lukkarikoneessa. Syyslukukauden lukujärjestykset on julkaistu.
Palvelu näyttää lukujärjestyksen viikkokohtaisesti. Kirjoita palvelun vasemmassa laidassa olevaan Haku-ruutuun oman pienryhmäsi TXQ24S1-A tai TXQ24S1-B tunnus, jolloin näet vain kyseisen ryhmän opetuksen. Ryhmäjakolista lähetetään opiskelijoille opintopolku.fi-palvelussa ilmoitettuun sähköpostiosoitteeseen ennen perehdytyspäiviä.
Jos sinulla on jokin pakottava syy, jonka vuoksi sinun tulisi kuulua A- tai -B-ryhmään, niin kerro siitä sähköpostilla Bella Erlalle viimeistään maanantaina 5.8.2024 (yhteystiedot tiedotteen lopussa).
Lukujärjestyksiin voi tulla muutoksia eli tarkista mahdolliset päivitykset ennen opintojen alkua.
Opintoja ei voi suorittaa päivätyön ohessa, etäopintoina, verkko-opintoina tai yksilötyönä. Opiskelu on täysipäivästä: 1 op vastaa noin 27 tuntia opiskelutyötä. Opetustuntien lisäksi opiskeluun sisältyy pakollista itsenäistä opiskelua ilman opettajan opetusta. AMK-opinnoissa menestyminen vaatii vastuunottoa omasta toiminnasta ja oppimisestasi sekä aktiivista osallistumista opetustunneille ja valmiutta opiskella myös vapaa-ajalla.
Lukujärjestyksiin voi tulla muutoksia eli tarkista mahdolliset päivitykset ennen opintojen alkua.
Syksyn 2024 ajoitus:
- 1. lähiopetusperiodi = 19.8.- 13.10.2024
- Projekti- ja itseopiskeluviikko 14.10. - 20.10.2024, jolloin ei ole pakollista opetusta.
- 2. lähiopetusperiodi = 21.10. - 15.12.2024
- Projekti- ja itseopiskeluviikko 16.12.- 22.12.2024, jolloin ei ole pakollista opetusta
- Lomaviikko 23.12.- 29.12.2024
- Projekti- ja itseopiskeluviikot 1.-12.1.2025.
Lomamatkat kannattaa sijoittaa projekti-ja itseopiskeluviikoille tai lomaviikolle.
Kevätlukukauden 2025 opetus alkaa 13.1.2025.
1. lukuvuoden pakolliset opinnot
Ellei opintoja ole hyväksiluettu aikaisemmilla opinnoilla, niin opiskelijan pakollisiin opintoihin kuuluvat nämä opintojaksot:
Syyslukukausi 2024
- Tuotantotalouden perusteet ja orientointi
- Insinöörimatematiikka
- Fysikaaliset ilmiöt
- Tekniikan alan suomi ja viestintä
- Tekniikan alan ruotsi
- Projektin hallinta ja itsensä johtaminen
- Tiedolla johtaminen
Kevätlukukausi 2025
- Tuotantotalouden matemaattiset menetelmät
- Johdantoprojekti
- Python ohjelmoinnin perusteet
- Hankinta ja logistiikka
- Tuotannon- ja materiaalinohjaus
- Toiminnanohjausjärjestelmät
Katso opintojaksojen tavoitteet ja sisällöt opetussuunnitelmasta (TXQ24S1).
Sähköiset palvelut Metropoliassa
Tutustu Metropolian Tietohallinnon kokoamaan Opiskelijan selviytymisoppaaseen.
Aikaisempien opintojen hyväksi lukeminen
Opintoja voidaan hyväksi lukea korkeakoulutasoisilla opinnoilla (yliopisto, ammattikorkeakoulu, avoin yliopisto, avoin ammattikorkeakoulu). Arvioi, onko sinulla opetussuunnitelman tavoitteita vastaavaa osaamista avulla opetussuunnitelman avulla (klikkaa opetussuunnitelman opintopolut -otsikon alta eri pääaineiden opintotarjontaan).
Jos haluat hyväksi lukea aikaisempia opintoja, niin ota yhteyttä ennen perehdyttämispäiviä Bella Erlaan (yhteystiedot alla).
Huomioi, että ennen opintojesi aloittamista suoritetuista opinnoista saadut hyväksi luvut eivät kerrytä opintotukeen oikeuttavaa opintopistekertymää.
Kerromme tarkemmin hyväksi luvuista perehdytyspäivillä tutkinto-ohjelman tilaisuudessa.
Aurinkoista ja virkistävää kesää!
Terveisin,
Nina Hellman, tutkintovastaava
Bella Erla, koulutussuunnittelija, opintojen ohjaaja, harjoitteluvastaava (tavoitettavissa 1.8. alkaen)
Henkilökunnan sähköpostiosoitteet: etunimi.sukunimi [at] metropolia.fi (etunimi[dot]sukunimi[at]metropolia[dot]fi)