Esitys- ja teatteritekniikan koulutus tarjoaa loistavat mahdollisuudet hienoon urapolkuun, sanoo monimuoto-opiskelija Hannu

30.5.2020 - 09:00

Esitys- ja teatteritekniikan opiskelija HannuPitkään alalla työskennellyt Hannu lähti opiskelemaan esitys- ja teatteritekniikan medianomi (AMK) -tutkintoa. Hannu huomasi, että työn kautta ennestään tutuista aiheista löytyy opiskellessa lisää sisältöä ja uusia puolia.

– Opinnoissa ehkä hienointa on ollut huomata, kuinka kohdennettua materiaalia ja sisältöä on käytössä. Opetus ja aiheet ovat laadukkaita ja mahdollistavat luovan vuorovaikutuksen muiden opiskelijoiden ja opettajien kanssa. Myös yleissivistykseni on kehittynyt ja on hienoa haastaa itseään oppimaan paremmin, Hannu kiittelee.

Hannu on päätynyt alan ammattilaiseksi jo koululaisena heränneen kiinnostuksen myötä.

– Olen ollut kiinnostunut esitystekniikasta jo koulussa. Opiskelin yläasteen ja lukion Kannaksen peruskoulussa Lahdessa, joka oli viestintä- ja ilmaisupainoitteinen koulu. Tämä mahdollisti osallistumisen eri projekteihin koulun juhlissa ja tapahtumissa. Saatoin samaan aikaa miksata ääntä, ajaa valoja sekä hoitaa slideja screenillä, Hannu muistelee ja huomauttaa, että tämä oli 1990-luvun lopulla, joten laitteisto oli jokseenkin erilaista kuin nykyään.

– Armeijan jälkeen alalla edelleenkin työskentelevä ystäväni kysyi, haluaisinko lähteä apumieheksi Lahdessa järjestetyn keikan purkuun. Koska siitä luvattiin myös rahaa, lähdin tietty keikalle. Tämän jälkeen erilaisia keikkoja alkoi ilmestyä kalenteriin ja aloin tekemään alan töitä ansiotyökseni, Hannu kertaa alalle päätymistään.

Hannu opiskelee monimuotototeutuksessa, joka mahdollistaa opiskelun työn ohessa. Hannu työskentelee projektipäällikkönä Bright Finlandilla.

– Olen tätä ennen työskennellyt myös vuosia freelancerina keskittyen valotekniikkaan. Tästä teknikkona toimitusta ajasta on valtava hyöty nykyisessä tehtävässä toimessani. On huomattavasti helpompaa johtaa projektia tehokkaasti ja laadukkaasti, kun osaa asettaa itsensä myös jokaisen projektissa työskentelevän teknikon rooliin.

Se, miten opiskelu hyödyttää työelämässä, riippuu Hannu pohdinnan mukaan työtehtävistä.

– Koen, että kokonaisuutena olen parempi työssäni opiskelun johdosta ja ennen kaikkea pystyn luonnollisemmin omaksumaan uusia asioita ja siten kehittämään itseäni. Mikäli toimisin enemmän teknikkona, olisi ehkä helpompi eritellä joitain tiettyjä laitteita, joiden käyttöä opiskelu olisi suoraan parantanut. Kurssitarjonta on niin laajaa, että varmasti jokainen löytää niistä itselleen uutta tietoa ja taitoja, Hannu arvioi.

Hannun mukaan hänen työssään asiakkaan kiitos onnistuneesta tapahtumasta on parasta.

– Osa keikoista voi tuntua kovin rutiininomaisilta, osa taas lähes mahdottomilta saada valmiiksi ja silti niistä saa saman tunteen, kun show kulkee sovitusti ja ihmisille on saatu luotua jokin tunne tai kokemus, joka pysyy heillä mukana vielä senkin jälkeen, kun he ovat jo poistuneet tilasta. Jokainen päivä on omalla tavallaan erilainen ja se saa ainakin minut haastamaan omaa tekemistäni ja luomaan parasta lopputulosta joka keikalla.

Lopuksi - onko sinulla vinkkejä niille, jotka haluavat hakeutua samalle alalle?

Hannun mielestä esitystekniikan alalla työskentely on todella mielenkiintoinen tapa viettää elämää. Se tarjoaa huikean mahdollisuuden työskennellä mitä erilaisemmissa rooleissa, tapahtumissa ja paikoissa.

– Tavoittele uusia haasteita ja kehitä osaamistasi! Koulutus tarjoaa loistavat lähtökohdat hienoon urapolkuun. Kuuntele, omaksu ja kokeile! Tee kaikki mihin ryhdyt aina niin hyvin kuin osaat, se ei jää huomaamatta, vinkkaa Hannu muille alan opintoja suunnitteleville.

Lisätietoja

Esitystekniikan monimuoto-opinnot