Musiikkipedagogi ja muusikko (AMK), musiikin tutkinto-ohjelma

Metropolian musiikin tutkinto-ohjelmassa koulutetaan sekä klassisen musiikin että rytmimusiikin laaja-alaisia ammattilaisia, jotka toimivat mm. muusikkoina, musiikkipedagogeina, musiikin tekijöinä ja musiikkialan asiantuntijoina.

Musiikin tutkinto-ohjelmasta voi valmistua musiikkipedagogi (AMK) ja muusikko (AMK) -tutkintoihin.

Tutkintonimike
Musiikkipedagogi (AMK) / Muusikko (AMK)
Laajuus
240 opintopistettä
Kesto
4 vuotta
Opiskelupaikka
Opiskelumuoto
Opetuskieli
Suomi
Hinta
Maksuton

Opiskelu

Musiikin huippuammattilaiseksi

Musiikkipedagogeilla on vahva muusikon ja pedagogin osaaminen, joka rakentuu oman soittimen taiteellisesta ja teknisestä hallinnasta ja monipuolisista pedagogisista valmiuksista. Eri pääaineissa osaamisen ytimessä ovat joko instrumentin opettamisen taidot tai musiikkikasvatus ja kulttuurihyvinvoinnin edistäminen. Musiikkipedagogin koulutuksiin valitaan sekä klassisen että popjazz-taustan opiskelijoita.

Muusikon koulutuksesta valmistunut hallitsee laajasti rytmimusiikin eri tyylilajeja ja niiden edellyttämää ilmaisua. Pääaineesta riippuen osaamisen ytimessä ovat joko pitkälle viedyt instrumentti- ja yhtyetaidot tai musiikin luominen, tuottaminen ja teknologia. Muusikon koulutuksiin valitaan popjazz-taustaisia opiskelijoita.

Miksi opiskella musiikkia Metropoliassa?

Metropolian musiikin vahvuuksia ovat mm:

  • opintojen monipuolisuus
  • hyvät opetusharjoittelu- ja työelämäopinnot
  • opiskelun työelämälähtöisyys
  • kansainvälisyys

Sijaintimme pääkaupunkiseudulla tarjoaa Suomen parhaat musiikkimaailman verkostot ja monialaiset työllistymismahdollisuudet.

Koulutuksesta vastaa ammattitaitoinen ja kokenut opettajakunta, joka on ajassa kiinni ja vaikuttaa aktiivisesti musiikkimaailmassa. Opettajina vierailee säännöllisesti kotimaisia ja ulkomaisia alan asiantuntijoita ja huippuosaajia työelämästä.

Musiikin uudisrakennus Soiva luo opetukselle uudet ja nykyaikaiset olosuhteet ja kokoaa Metropolian klassisen- ja rytmimusiikin opiskelijat sekä monipuolisen muusikko- ja musiikkipedagogikoulutuksen saman katon alle. Rakennus on suunniteltu alusta lähtien vastaamaan musiikin opetuksen tarpeita. Soiva on osa Metropolian kulttuurialojen kampusta Arabiassa.

Tutustu Soivaan

Soiva

Metropolian musiikin konsertit

Metropolian musiikki tuottaa vuosittain noin 100 yleisökonserttia, joissa opiskelijat esiintyvät ammattimaisesti tuotetuissa produktioissa. Konsertteja järjestetään Arabian kampuksen hyvin varustelluissa konserttisaleissa, jotka mahdollistavat eri tyyppiset tuotannot.

Katso konserttitarjontamme Metropolian tapahtumat-sivuilta

Osa konserteista striimataan Metropolian musiikin Youtube-kanavalla

Tutkinnot ja suuntautumisvaihtoehdot

Musiikkipedagogi

Musiikkipedagogi (AMK) -tutkinnon pääaineissa voi opiskella joko klassista musiikkia tai pop/jazz -musiikkia.

Muusikko

Muusikko (AMK) -tutkinnon pääaineissa voi opiskella pop/jazz-musiikkia.

Musiikin opiskelijat kertovat opinnoistaan

Soiton- ja laulunopetus, klassinen musiikki

Opiskelijat Maija (klassinen laulu) ja Aki (klarinetti) kertovat klassisen musiikin musiikkipedagogiopinnoista.

Soiton ja laulunopetus, pop/jazz-musiikki

Opiskelijat Valtteri (basso) ja Helena (piano) kertovat pop/jazz-musiikin musiikkipedagogiopinnoista. Lisäksi vaihtariterveiset Kanadasta.

Musiikin esittäminen

Opiskelijat Henri (rummut) ja Petteri (kitara) kertovat opinnoistaan musiikin esittämisen pääaineessa.

Musiikin tekeminen ja tuottaminen

Opiskelija Severi kertoo videolla musiikin tekemisen ja tuottamisen opinnoista.

Varhaisiän musiikkikasvatus ja taiteen soveltava käyttö

Opiskelijat Katri ja Hanna-Leena kertovat varhaisiän musiikkikasvatuksen opinnoistaan.

Instrumentit ja opettajat

Muut aiheet ja opettajat

Kansainvälisyys musiikin koulutuksessa

Metropolian musiikin koulutus kannustaa kansainvälisten kokemusten hankkimiseen jo opiskeluaikana. Musiikin tutkinto-ohjelmassa käy vuosittain useita kansainvälisiä vierailijoita esiintymässä ja opettamassa. Opiskelijan on mahdollista lähteä ulkomaille lyhyeen tai pitkään opiskelijavaihtoon, työharjoitteluun tai osallistua kansainvälisiin projekteihin.

Tutkinnossa opiskelee vuosittain vaihto-opiskelijoita eri maista.

Lue lisää vaihto-opiskelumahdollisuuksista

Kysyttävää tutkinnoista tai opintojen sisällöstä?

Kysyttävää hakemisesta tai valintakokeista?

Hakuajat musiikin tutkintoon

Musiikin tutkintoon voit hakea seuraavissa hauissa:

  • Korkeakoulujen 2.yhteishauku, seuraava hakuaika: 11.3.2025 − 25.3.2025
  • Haku suomalaisten korkeakouluopintojen perusteella, seuraavat hakuajat: 1.11.2024 - 15.11.2024 ja 1.5.2025 - 15.5.2025.
  • Siirtohaku, seuraava hakuaika: 1.5. - 15.5.2025

Tarkemmat hakuohjeet julkaistaan tällä sivustolla.

Hakeminen

  • Hakuaika
    -
    Opintojen aloitus
    syksy 2025
    • Päiväopiskelu

    Hakuohjeet ja valintaperusteet

    Korkeakoulujen yhteishaku on kansallinen hakumenettely, jota suomalaiset korkeakoulut käyttävät valitessaan uusia opiskelijoita. Kevään 2025 toisessa yhteishaussa 11.3.2025 klo 8:00 - 25.3.2025 klo 15:00 voi hakea enintään kuuteen (6) suomenkieliseen korkeakoulututkintoon. Nämä kuusi vaihtoehtoa voivat sisältää koulutusohjelmia yhdestä tai useammasta korkeakoulusta.

    Kaikki hakemiseen tarvittavat tiedot ovat valtakunnallisessa Opintopolku.fi -portaalissa. Opintopolku.fi:stä löydät koulutusohjelmien kuvaukset, hakukriteerit, hakuohjeet, hakulomakkeet, tietoja valintakokeista ja paljon muuta.

    Hakemusmaksu

    Tammikuusta 2025 alkaen korkeakoulujen tutkintoon johtavaan koulutukseen hakeutuvilta muilta, kuin EU/ETA-alueen kansalaisilta tai heihin rinnastettavilta tullaan keräämään hakeutumisen yhteydessä 100 euron hakemusmaksu. Opetushallitus kerää hakemusmaksun Opintopolun hakulomakkeella hakeutumisen yhteydessä. Hakemusmaksut otetaan käyttöön hauissa, jotka alkavat 1.1.2025 tai myöhemmin haettaessa koulutuksiin, jotka alkavat 1.8.2025 tai sen jälkeen. Suomen tai EU:n kansalaisilta ei peritä hakemusmaksua.

    More about application fee in Studyinfo.fi .
    Kysyttävää hakemusmaksuista? Ota yhteyttä applicationfee [at] oph.fi (applicationfee[at]oph[dot]fi)

    Hakemusmaksu ei takaa, että sinulle tarjotaan opiskelupaikkaa.

Kysyttävää hakemisesta?

Ota yhteyttä Metropolian opiskelija- ja hakijapalveluihin:
p. 040 712 5100, puhelinpalveluaika ma - ke klo 10-12
hakijapalvelut [at] metropolia.fi (hakijapalvelut[at]metropolia[dot]fi)

Aukioloajat ja tarkemmat yhteystiedot

Opintojen aloitus

Opintojen aloitus Metropoliassa

Tervetuloa opiskelemaan tutkintoa Metropoliaan!

Tutkinto-opintojen aloittamisessa on muutamia vaiheita, jotka kannattaa tehdä jo ennen opiskelun alkua. Lue alta kaikki Metropolian tutkinto-opiskelijoita koskevat ohjeet sekä omaa ryhmääsi koskevat ohjeet. Ryhmäkohtaiset ohjeet julkaistaan lähempänä opintojen aloitusta.

Musiikin opintojen aloitusohjeet

Tervetuloa aloittamaan opiskelu Metropolian musiikin tutkinto-ohjelmassa!

Syyslukukausi alkaa opiskelun sujumisen kannalta välttämättömillä orientaatiopäivillä. Orientaatiopäivät pidetään lähiopetuksena.

Uusien opiskelijoiden on mahdollista aktivoida Metropolian käyttäjätunnukset 1.8. alkaen. Ohjeet tunnusten käyttöönottoon löydät ylempää tämän sivun ohjeista. Aktivoi käyttäjätunnuksesi ennen orientaatiopäiviä!

Orientaation ohjelma alkaa tiistaina 20.8. klo 9.30 Metropolian Arabian kampuksella, Arabiasalissa (Muotoilijankatu 1B, Helsinki). Voit tulla paikalle jo klo 9 alkaen, Soivan aulassa jaetaan opiskelijoille kulkutunnukset kampuksen tiloihin ennen ohjelman alkua.

Orientaatiopäivien aikataulu

  • TI 20.8. klo 9.30 - 16 Arabiasali, Muotoilijankatu 1B
    Kulkutunnisteiden jako Soivan aulassa klo 9 alkaen. Yhteinen ohjelma alkaa klo 9.30 Arabiasalissa. Omat läppärit mukaan.
  • KE 21.8. klo 9.00 - 16 Kammari/Klubi, Muotoilijankatu 1B
    Omat läppärit mukaan. Oma soitin ja nuotteja mukaan ohjattua harjoittelua varten.
  • TO 22.8. klo 9.00 - 16.00 Arabiasali, Muotoilijankatu 1B
    Omat läppärit mukaan.
  • PE 23.8. klo 9.30 - 14.00 Kammari, Muotoilijankatu 1B

Aikatauluun voi tulla pieniä muutoksia, seuraathan nettisivuja ennen aloitusta.

Orientointipäivien aikana tutustutaan opiskelupaikkaan, muihin opiskelijoihin ja henkilöstöön. Lisäksi käydään läpi opintojen rakennetta ja opetussuunnitelmaa, tullaan tutuksi oppilaitoksen verkkoympäristön kanssa ja saat myös tietoa muista opiskelijoille suunnatuista palveluista.

HUOM! Orientointipäivät kuuluvat Opiskelutaidot (5 op) -opintojaksoon ja osallistuminen on pakollista aloittaville opiskelijoille. Orientaation läsnäoloista pidetään kirjaa, ja opiskelijan on pidettävä huolta että hän merkitsee nimensä läsnäololistaan orientaatiopäivien aikana. Korvaavista menettelyistä sovitaan etukäteen koulutussuunnittelijan (Anna Finstad) kanssa.

Aiemmin Metropolian musiikin tutkinnossa opiskelleiden ei ole välttämätöntä osallistua orientaatioon.

Lukuvuoden opetus alkaa maanantaina 26.8.

Halutessasi voi tutustua jo syksyn lukujärjestykseen. Käymme lukujärjestystä yhdessä läpi orientaatioviikolla.

Instrumenttiopintojen opettajasijoittelut tehdään lukukauden alussa. Toiveita otetaan vastaan, mutta ei voida kaikissa tapauksissa huomioida. Jos sinulla on opettajatoiveita, voit laittaa sähköpostia Anna Finstadille 4.8. mennessä. Tutkinto-ohjelman päätoimisista opettajista löytyy lisätietoa tämän sivuston osiosta opiskelu / instrumentit ja opettajat.

Aikaisempien korkeakouluopintojen hyväksilukeminen

Orientoinnissa pe 23.8. selvitetään myös mahdollisia hyväksilukuja. Mikäli toivot hyväksilukuja aiemmista korkeakouluopinnoistasi (huom! ei konservatorion opinnoista), täytä e-lomake viimeistään 4.8. mennessä. Liitä lomakkeelle virallinen opintosuoritusote tai linkki opintosuorituksiisi.

Ota perjantaina 23.8. mukaasi alkuperäiset opintosuoritusotteet aiemmista korkeakouluopinnoistasi. Hyväksilukujen kirjaamista varten opintosuoritusote tarvitaan sekä suomeksi että englanniksi.

Yhteystiedot

Opiskelun aloittamiseen liittyvissä kysymyksissä voit ottaa yhteyttä opinto-ohjaaja Lea Vartiaiseen tai koulutussuunnittelija Anna Finstadiin.

Lea Vartiainen
Tutkintovastaava ja opinto-ohjaaja
lea.vartiainen [at] metropolia.fi (lea[dot]vartiainen[at]metropolia[dot]fi)

Anna Finstad
Koulutussuunnittelija
anna.finstad [at] metropolia.fi (anna[dot]finstad[at]metropolia[dot]fi)