Opintojen aloitustilaisuus
Jokainen läsnäolevana opiskelupaikan vastaanottava opiskelija on velvollinen osallistumaan perehdytyspäivien ohjelmaan. Paikalla tulee olla heti tilaisuuden alkaessa. Ota mukaan kuvallinen henkilöllisyystodistus.
Aloitustilaisuudessa kerrotaan opintojen aloittamiseen liittyvistä käytännön asioista, kuten ohjataan opintojen suunnittelussa ja opastetaan opiskelussa tarvittavien sähköisten järjestelmien käytössä.
Tilaisuus järjestetään Myllypuron kampuksella ke 21.8.2024 ja to 22.8.2024. Opiskelijaksi valituille ja paikan vastaanottaneille opiskelijoille lähetetään tarkempi ohjelma sähköpostitse (opintopolku.fi -palvelussa ilmoittamaasi sähköpostiin) elokuussa, viimeistään paria päivää ennen tilaisuutta.
Lukujärjestyksen mukainen lähiopetus ja opiskelu
Opetus alkaa lukujärjestysten mukaisesti keskiviikkona 28.8.2024.
Tutkinnon lähiopetus järjestetään lukuvuoden ajoituksen mukaisilla opetuksellisilla viikoilla keskiviikkoisin ja torstaisin. Monimuoto-opinnoissa on lähiopetuksen lisäksi itsenäistä opiskelua sekä projekti- ja ryhmätöitä.
Metropolian tutkintosäännön mukaan opiskelijalla on oikeus ja velvollisuus osallistua opintojen eri opiskelumuotoihin siten, että opintojaksojen tavoitteet saavutetaan.
Lukujärjestykset
Syyslukukauden lukujärjestykset ovat luettavissa Lukkarikoneesta
Löydät oman ryhmäsi lukujärjestyksen ryhmäsi ryhmätunnuksella, joka on TXI24S2A. Lukujärjestykset ovat viikkokohtaisia. Mahdollisista muutoksista tiedotetaan opiskelijoita aina erikseen. Muutokset ovat mahdollisia.
Opiskelijan tarvitsemat työvälineet
Ammattikorkeakoulussa opiskelu on muuten maksutonta, mutta opiskelija vastaa itse opiskeluun liittyvistä muista kustannuksistaan ja kuluistaan, kuten oppilaitosruokailu, tietokoneen ja laskimen hankinta, mahdolliset itselle hankittavat oppimateriaalit tai tulosteet. Opetuksessa käytetään opettajan määrittelemiä tai laatimia materiaaleja ja esim. kirjaston kautta hankittavia materiaaleja, mutta osa materiaaleista voi olla suositeltavaa hankkia omaksi.
Opettajat kertovat opintojaksokohtaisesti, mitä materiaaleja opintojaksoilla käytetään. Tutkinto-ohjelmalla ei ole listaa oppikirjoista, säädöskokoelmista tai muista kirjallisista materiaaleista, joita tutkinnon opiskelu edellyttää.
Opetus järjestetään pääsääntöisesti lähiopetuksena oppilaitoksessa (ke-to). Muun muassa ohjauskeskusteluita tai pienryhmän tapaamisia voidaan kuitenkin järjestää tarvittaessa hyödyntäen etätyövälineitä. Tätä varten kannettavan tietokoneen lisävarusteiksi suositellaan lisäksi headset- tai muita vastaavia kuulokkeita, hyvää mikrofonia sekä web-kameraa. Lisäksi opiskelijalla tulee olla hyvä nettiyhteys. Windows -käyttöjärjestelmä soveltuu parhaiten talotekniikkasuunnitteluun.
Mikäli olet jo hankkinut kannettavan, pärjäät sillä todennäköisesti opiskelujesi ajan. On kuitenkin syytä varautua siihen, että vaatimattomammin resurssein varustettu kannettava saattaa toimia hitaammin. Eri ohjelmien käyttö opiskelijoiden omissa koneissa on riippuvainen eri ohjelmistotoimittajien lisensseistä. Ohjelmistojen opiskelijalisenssien saatavuus voi vaihdella vuosittain.
LVI-työnjohdon tutkinto-ohjelman opetussuunnitelma
Opintosuunnitelmaan ja opintojen rakenteeseen tutustutaan heti opintojen alussa. Mestaritutkinnon laajuus on 210 op. Tutkintoon sisältyy perusopintoja, ammattiopintoja, valinnaisia ja vapaasti valittavia opintoja (15 op) sekä työharjoittelua (30 op) ja opinnäytetyö (10 op).
Tutustu opetussuunnitelmaan Opinto-oppaassa.
Sivun otsikkona on Rakennusalan työnjohto, LVI-tekniikka: Rakennusalan työnjohdon tutkinto-ohjelma, LVI-tekniikka. Opetussuunnitelman rakenne ja ajoitus kohdasta pääset katsomaan opetussuunnitelman opintojaksoja, niiden tavoite- ja sisältökuvauksia sekä ajoitusta. Taulukosta voi valita opintojen ajoitukset lukuvuosittain, lukukausittain ja/tai periodeittain.
Hyväksiluvut ja henkilökohtainen opintosuunnitelma (HOPS)
Opiskelijalla on mahdollisuus hakea aiemmin hankitun osaamisen tunnistamista ja tunnustamista (AHOT), eli hyväksilukua tutkinto-opintoihin, mikäli hänellä on opetussuunnitelman tavoitteita vastaavaa osaamista. Opiskelija on voinut hankkia osaamisensa korkeakouluopinnoissa, muussa koulutuksessa, työelämässä, vapaa-aikana tai harrastuksissa. Korkeakoulu arvioi opiskelijan esittämän osaamisen suhteessa osaamistavoitteisiin. Opiskelijalle tehdään tarvittaessa HOPS (=henkilökohtainen opintosuunnitelma), jossa otetaan huomioon aiemmin hankittu osaaminen.
Seuraavaksi on esitetty hyväksilukujen eri muotoja:
- Korvaaminen: Opiskelija voi hakea opintojen korvaamista, mikäli hänellä on korkeakoulutasoisia opintosuorituksia, jotka mahdollisesti korvaavat opetussuunnitelmaan kuuluvia pakollisia opintoja.
- Sisällyttäminen valinnaisiin tai vapaasti valittaviin opintoihin: Opiskelija voi hakea sisällyttämistä valinnaisiin tai vapaasti valittaviin opintoihin, mikäli hänellä on korkeakoulutasoisia opintosuorituksia, jotka eivät korvaa opetussuunnitelmaan kuuluvia pakollisia opintoja. Tutkintoon sisältyy 15 op vapaasti valittavia opintoja.
- Osittainen hyväksiluku (pedagoginen ratkaisu): Pedagogisessa ratkaisussa lopullinen arviointi ja opinnon suorituskirjaus tehdään opintorekisteriin, kun opinto on täydennetty tutkinto-ohjelman määrittelemällä tavalla. Osaamisen näyttönä käytetään tutkinto-ohjelman määrittelemiä menettelytapoja, joista sovitaan erikseen ohjauskeskustelussa tai opintojaksojen opettajien kanssa.
Tutustu opetussuunnitelman sisältökuvauksiin ensin itsenäisesti ja vertaa osaamistasi näihin kuvauksiin. Mikäli sinulla on paljon aiemmin hankittua osaamista, joka vastaa tutkinnon osaamisvaatimuksia, varaa aika erilliseen keskusteluun henkilökohtaisen opintosuunnitelman (HOPS) laatimiseksi. HOPS-keskusteluaika kannattaa varata esimerkiksi, jos olet aiemmin suorittanut korkeakoulutasoisen tutkinnon.
Yhden tai muutaman yksittäisen aiemmin hankitun opintojakson tai osaamisen perusteella sinun ei välttämättä tarvitse varata aikaa HOPS-keskusteluun vaan toimit silloin opintojen alussa annettavien ohjeiden mukaan.
Hyväksilukukäytännöt ja -ohjeistukset kerrataan perehdytysjaksolla ja hyväksilukua voi hakea vasta lukuvuoden alussa. Huom. hyväksiluvut eivät kartuta opintotukeen laskettavia opintopisteitä.
Kysymykset opintoihin tai henkilökohtaisen opintosuunnitelman laatimiseen liittyen
Hyväksilukujen hakemista silmällä pitäen voit tutustua opetussuunnitelman osaamisvaatimuksiin alustavasti itsenäisesti. HOPSeja laaditaan vasta, kun opiskeluoikeutesi alkaa elokuussa, aikaisintaan viikolla 33.
Voit varata HOPS-keskusteluajan tutoropettajaltasi. HOPS-aikojen ajanvarauksiin palataan joka tapauksessa perehdyttämispäivänä.
Tutoropettaja, LVI-tekniikka
Jyrki Viranko
jyrki.viranko [at] metropolia.fi (jyrki[dot]viranko[at]metropolia[dot]fi)
Uusien opiskelijoiden perehdytysjaksolla saat tarvittavan tiedon opintojen aloittamiseen liittyvistä asioista. Mikäli opintojesi aloittamiseen liittyy jotain muita kysymyksiä, voit ottaa yhteyttä opinto-ohjaajaan ja/tai tutkintovastaavaan:
Opinto-ohjaaja
Tuulaliina Asumalahti,
tuulaliina.asumalahti [at] metropolia.fi (tuulaliina[dot]asumalahti[at]metropolia[dot]fi)
Tutkintovastaava
Aamos Lemström
aamos.lemstrom [at] metropolia.fi (aamos[dot]lemstrom[at]metropolia[dot]fi)