Opiskelu
Digitaalisen muotoilun ammattilaisena hallitset digitaalisten palveluiden suunnittelun ja tuotannon monipuolisesti. Ymmärrät design-ajattelun periaatteet ja tunnet alan suunnitteluprosessit.
Ihmiskeskeinen suunnittelu, verkkoteknologiat, informaatioarkkitehtuuri, sosiaalisen median konseptit ja palvelut sekä vuorovaikutteiset toiminnallisuudet ovat sinun alaasi.
Opintojen rakenne ja sisältö
Muotoilijan (AMK) tutkinto koostuu kaikille yhteisistä perusopinnoista, ammattiopinnoista, työharjoittelusta, opinnäytetyöstä sekä vapaavalintaisista opinnoista.
Muotoilun koulutuksen perusopinnot tukevat ammattiopintoja. Perusopintoihin sisältyy esimerkiksi kieli- ja viestintäopintoja, opiskeluun orientoitumista, yritystoimintaa ja markkinointia sekä median, muotoilun ja yhteiskunnan suhteiden tarkastelua.
Ammattiopinnoissa opiskelijat perehtyvät monipuolisesti käyttöliittymä- ja käyttökokemussuunnitteluun, palvelumuotoilun menetelmiin, konseptikehitykseen, sisällöntuotantoon, toteutusteknologioihin ja digitaalisten kanavien erilaisiin julkaisumahdollisuuksiin.
Tutkintoon sisältyy viiden kuukauden mittainen työharjoittelu. Harjoittelussa opiskelijat pääsevät soveltamaan oppimaansa aidossa työympäristössä.
Opintojen lopuksi tehtävä opinnäytetyö on opiskelijan osoitus omasta osaamisestaan. Opinnäytetyö koostuu tyypillisesti jotakin digitaalisen muotoilun osa-aluetta käsittelevästä projektista ja kirjallisesta tutkielmasta.
Vapaavalintaisilla opinnoilla opiskelijat voivat täydentää ja syventää osaamistaan.
Tavoittelemme koulutuksessamme kestävän kehityksen periaatteita.
Metropolian muotoilun tutkinto-ohjelmassa tehdään monenlaista yhteistyötä niin työelämän, kolmannen sektorin, yksittäisten toimeksiantajien kuin Metropolian muiden alojen toimijoiden kanssa. Tutustu yhteistyön muotoihin Luovan Dimension sivuilla.
Tutustu Digitaalisen muotoilun opetussuunnitelmaan Opinto-oppaassa.
Digitaalisen muotoilun asiantuntijaksi
Digitaalisen muotoilun opinnot ovat kiinteässä yhteydessä työelämään. Opiskelijat pääsevät opintojen aikana kartuttamaan kokemusta aidoissa työelämän asiakasprojekteissa.
Valmistumisen jälkeen voit työllistyä erilaisiin digitaalisen ympäristön asiantuntijatehtäviin, jotka liittyvät esimerkiksi verkkopalveluiden suunnitteluun, tuotantoon tai projektien johtamiseen. Hallitset digitaalisen mediatuotannon työprosessit ja tuotannolliset taidot.
Työnimekkeesi valmistumisen jälkeen voi olla
- Palvelumuotoilija
- UI/UX designer
- Front end developer
- Designer
Työpaikkasi voi olla esimerkiksi
- media- tai mainostoimistossa
- suunnittelu- tai viestintätoimistoissa
- yritysten viestintäyksiköissä
- it-yrityksissä tai
- koulutusalalla.
Millaista on digitaalisen muotoilun opiskelu?
Tutustu digitaalisen muotoilun opiskelijoiden ylläpitämään sivustoon, josta saat tietoa ja vinkkejä digimuotoiluun hakemiseen ja siellä opiskeluun.
Opiskele digitaalista muotoilua avoimessa AMK:ssa
Digitaalinen muotoilu tarjoaa avoimen AMK:n kautta itsenäisesti suoritettavan 5 opintopisteen opintojakson Generatiivinen tekoäly muotoilijan työvälineenä.
Ilmoittautuminen opintojaksolle 1.10.2023 - 30.4.2024 Avoimen AMK:n ilmoittautumisjärjestelmässä.
Kysyttävää digitaalisen muotoilun opiskelusta?
Hakeminen
- Hakuaika1.11.2024 klo 08:00 - 15.11.2024 klo 15:00Opintojen aloituskevät 2025
- Monimuoto-opiskelu
Haku suomalaisten korkeakouluopintojen perusteella on suunnattu kaikille suomalaisissa korkeakouluissa korkeakouluopintoja suorittaneille. Kaikki suomalaiset korkeakouluopinnot huomioidaan riippumatta siitä onko ne suoritettu avoimen opintoina vai tutkintoon johtavassa koulutuksessa, tai onko opiskeluoikeus voimassa vai päättynyt.
Hakuaika: 1.11.2024 klo 8:00- 15.11.2024 klo 15:00
Hakuohjeet: julkaistu Opintopolussa
- Hakuaika11.3.2025 klo 08:00 - 25.3.2025 klo 15:00Opintojen aloitussyksy 2025
- Päiväopiskelu
Hakuohjeet ja valintaperusteet
Korkeakoulujen yhteishaku on kansallinen hakumenettely, jota suomalaiset korkeakoulut käyttävät valitessaan uusia opiskelijoita. Kevään 2025 toisessa yhteishaussa 11.3.2025 klo 8:00 - 25.3.2025 klo 15:00 voi hakea enintään kuuteen (6) suomenkieliseen korkeakoulututkintoon. Nämä kuusi vaihtoehtoa voivat sisältää koulutusohjelmia yhdestä tai useammasta korkeakoulusta.
Kaikki hakemiseen tarvittavat tiedot ovat valtakunnallisessa Opintopolku.fi -portaalissa. Opintopolku.fi:stä löydät koulutusohjelmien kuvaukset, hakukriteerit, hakuohjeet, hakulomakkeet, tietoja valintakokeista ja paljon muuta.
Voidaksesi tulla otetuksi huomioon valinnassa, sinun tulee tehdä ennakkotehtävät. Ennakkotehtävä toimitetaan hakuaikana 11.3.- 25.3.2025 sähköisen yhteishakulomakkeen liitetiedostona 25.3.2025 klo 15:00 mennessä. Tiedostoformaatit tehtävänannon mukaisesti.
Ennakkotehtävät julkaistaan 14.2.2024.
Voidaksesi tulla otetuksi huomioon valinnassa, sinun tulee suorittaa tutkinto-ohjelman oma valintakoe hyväksytysti Opintopolussa kuvatulla tavalla. Valintakoekutsut lähetetään noin viikkoa ennen valintakoetta sähköpostitse hakijan hakulomakkeella ilmoittamaan sähköpostiosoitteeseen.
Tutustu hakukohteesi valintaperusteisiin ja lisätietoihin valintakokeesta Opintopolussa.
Hyödyllisiä linkkejä
Kysyttävää hakemisesta?
Ota yhteyttä Metropolian opiskelija- ja hakijapalveluihin:
p. 040 712 5100, puhelinpalveluaika ma - ke klo 10-12
hakijapalvelut [at] metropolia.fi (hakijapalvelut[at]metropolia[dot]fi)
Aukioloajat ja tarkemmat yhteystiedot
Opintojen aloitus
Opintojen aloitus Metropoliassa
Tervetuloa opiskelemaan tutkintoa Metropoliaan!
Tutkinto-opintojen aloittamisessa on muutamia vaiheita, jotka kannattaa tehdä jo ennen opiskelun alkua. Lue alta kaikki Metropolian tutkinto-opiskelijoita koskevat ohjeet sekä omaa ryhmääsi koskevat ohjeet. Ryhmäkohtaiset ohjeet julkaistaan lähempänä opintojen aloitusta.
Opiskelupaikan vastaanottaminen edellyttää tiettyjen muodollisuuksien hoitamista määräaikaan mennessä. Lue tarkemmat ohjeet elo-syyskuussa aloittaville ja tammikuussa aloittaville:
Käyttäjätunnuksilla uusi opiskelija saa käyttöoikeudet Metropolian tietojärjestelmiin.
Käyttäjätunnukset tulee aktivoida ennen perehdytyspäiviä. Käyttäjätunnusten aktivointi on mahdollista opiskeluoikeuden alkamispäivästä lähtien. Opiskeluoikeuden alkamispäivämäärä on aikaisintaan 1.8. tai 1.1. Tarkista myös oman tutkinto-ohjelmasi ohjeet asiasta. Tunnistautumiseen tarvitset henkilökohtaiset pankkitunnukset tai mobiilivarmenteen. Lue ohjeet käyttäjätunnusten aktivointiin Tietohallinnon sivuilta.
Mikäli käyttäjätunnusten aktivoinnista on kysyttävää, löydät yhteystiedot tietohallinnon sivustolta.
Tuudo on mobiilisovellus, jonka kautta voit käyttää sisältöjä Metropolian eri verkkopalveluista kätevästi älypuhelimellasi.
Tuudosta näet esim. tiedotteet, lukujärjestyksesi, opintosuoritukset ja päivän ruokalistat. Ja mikä parasta: Tuudo on mobiilisovellus, jolla saat VR:n, HSL:n, Matkahuollon ja Kelan opiskelija-alennukset heti käyttöösi. Edut ovat vapaasti kaikkien Metropolian opiskelijoiden saatavilla, ihan ilmaiseksi.
Kannattaa katsoa Tuudon päävalikosta löytyvä osio 'uudelle opiskelijalle'. Olemme julkaisseet uudelle opiskelijalle myös 'orientaatiopolun', johon kannattaa lähteä heti tutustumaan.
Käy hakemassa Tuudo puhelimesi sovelluskaupasta maksutta ja ota se käyttöön
Uusi opiskelija tarvitsee opiskeluaan varten kannettavan tietokoneen.
Uuden opiskelijan kannettavan tietokoneen minimivaatimukset:
- Intel i5/i7 prosessori (vähintään 8 gen), AMD Ryzen 5/7 tai vastaavan tehoinen suoritin
- RAM 8 GB muistia
- SSD-kovalevy min. 256 GB
Kannettavan tietokoneen elinkaari olisi hyvä olla vähintään neljä vuotta.
Suositusmäärittelyn mukainen kannettava maksaa arviolta 600€-800€ ja ylöspäin. Mikäli opiskelija suuntautuu opinnoissaan esim. pelialalle tai graafiseen suunnitteluun, kannettavassa olisi hyvä olla tehokkaampi näytönohjain ja enemmän SSD-kovalevyä.
Suositeltu käyttöjärjestelmä riippuu tutkinto-ohjelmasta ja suuntautumisvaihtoehdosta. Pääsääntöisesti Microsoft Windows ja Mac OS X ovat turvallisia valintoja kannettavan käyttöjärjestelmäksi.
XR Designin, 3D-animoinnin ja -visualisoinnin sekä visuaalisen viestinnän muotoilun opiskelijoille kerrotaan ensimmäisillä opiskeluviikoilla oman koneen hankinnasta ja sen tarvittavista ominaisuuksista.
Ammattikorkeakoulututkintoa tai ylempää ammattikorkeakoulututkintoa suorittavat opiskelijat ovat oikeutettuja Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön eli YTHS:n palveluihin. YTHS tarjoaa yleis- ja mielenterveyden sekä suunterveyden palvelut ja edistää opiskeluyhteisöjen hyvinvointia. YTHS:n palveluja voi käyttää perustutkintoa suorittava ammattikorkeakouluopiskelija, joka on ilmoittautunut lukukaudelle läsnä olevaksi.
Faktat haltuun! Tutustu palveluihin ja asiointiohjeisiin osoitteessa yths.fi sekä Terveystietopankkiin osoitteessa yths.fi/terveystietopankki. Löydät myös ohjeet ajanvaraukseen ja palvelupisteesi ajantasaiset tiedot osoitteessa yths.fi/palvelupisteet.
Ota Self käyttöön! Self on opiskelijan oma verkkopalvelu YTHS:llä asiointiin. Sen kautta voit muun muassa hallinnoida ajanvarauksia, keskustella chatissa tai saapua etävastaanotolle. Kirjaudu verkkopalvelun käyttäjäksi heti lukukauden alussa ja pidä yhteystietosi ajan tasalla koko opintojesi ajan. Lue lisää: yths.fi/self-info.
Voit käyttää YTHS:n terveydenhoitopalveluja, mikäli olet perustutkintoa suorittava korkeakouluopiskelija ja olet maksanut korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksun Kelalle. Korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu maksetaan Kelalle oma-aloitteisesti (kela.fi/terveydenhoitomaksu). Jos ilmoittaudut läsnä olevaksi kevätlukukaudelle, sinun pitää maksaa terveydenhoitomaksu Kelalle viimeistään 15.3. Jos ilmoittaudut läsnä olevaksi syyslukukaudelle, sinun pitää maksaa terveydenhoitomaksu Kelalle viimeistään 15.11. Sinulle ei lähetetä laskua, vaan maksu pitää maksaa oma-aloitteisesti. Näin maksat korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksun.
Jos sosiaaliturvastasi vastaa toinen EU- tai Eta-maa, Sveitsi tai Iso-Britannia, sinun ei tarvitse maksaa terveydenhoitomaksua. Voit kuitenkin käyttää YTHS:n palveluita.
Opiskelijatutorit ovat koostaneet uusille opiskelijoille infopaketin, joka sisältää esimerkiksi opiskelijatapahtumien päivämääriä ja hyödyllisiä linkkejä. Useimmissa infoissa on myös linkki keskusteluryhmään, jotta pääset heti juttelemaan tutoreidesi ja ryhmäläistesi kanssa.
Katso tutkinto-ohjelma- tai alakohtaiset tutorkirjeet opiskelijakunta METKAn sivuilta.
Luo oma profiilisi, kirjaudu JobTeaser-portaaliin ja löydä työpaikkoja, harjoittelumahdollisuuksia, urasuunnittelun tukea ja tietoa tulevista ura- ja rekrytointitilaisuuksista, jotka on kohdennettu erityisesti Metropolian opiskelijoille.
JobTeaser on työnvälityksen ja urasuunnittelun palvelu, josta löydät:
- Työpaikkailmoituksia
- Työelämätapahtumia ja webinaareja
- Urasuunnittelu- ja työnhakuvinkkejä
- Tietoa yrityksistä
Kirjautuminen
Kirjaudu palveluun käyttämällä @metropolia.fi-sähköpostiosoitettasi: https://metropolia.jobteaser.com/
Voit ladata myös Jobteaser-sovelluksen.
Kelan aloittavan opiskelijan infopaketti.
Kelan verkkosivuilta löytyy kaikki tärkeät tiedot opintotuesta ja korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksusta:
Opiskelijat voivat saada myös yleistä asumistukea, josta löytyy lisätietoja Kelan verkkosivuilta ja Elämässä.fi-sivustolta:
Elämässä.fi-sivustolta löytyvät hyödylliset ja tiiviit tietopaketit opiskelijoille:
- Saitko opiskelupaikan korkeakoulusta? Näin haet tuet Kelasta - Elämässä.fi
- Kuinka paljon opiskelija saa tienata? Näin tulojen ja tukien yhdistäminen onnistuu - Elämässä.fi
Suosittelemme myös laskureiden käyttöä. Niistä voi kätevästi tarkistaa, mihin tukiin on oikeutettu ja kuinka paljon tukia voi saada.
Kela jakaa instagram-tilillä @KelaFpa paljon hyödyllistä opiskelija-aiheista sisältöä:
- Kela palvelee myös Instagramissa asiakkaita arkipäivisin klo 10-16 suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.
- Kelaan kannattaa olla yhteydessä matalalla kynnyksellä.
Digitaalisen muotoilun opintojen aloitusohjeet
Tervetuloa opiskelemaan digitaalista muotoilua syksyllä 2024!
Lämpimät onnittelut opiskelupaikasta Digitaalisessa muotoilussa!
Opintosi alkavat maanantaina 19.8.2024 klo 9.15 Metropolian Arabian kampuksella (Hämeentie 135D, Helsinki). Silloin käynnistyy lukuvuoden ensimmäinen opintojakso Opiskelu- ja viestintätaidot. Opintojakson opettajina toimivat Juhana Kokkonen ja Mari Silver. Aloitamme opiskelun luokassa 411 Digitila Koivu. Opiskelijatuutori on sinua vastassa sisääntuloaulassa ja opastaa tarvittaessa oikeisiin tiloihin.
Myös muina päivinä viikoilla 34 ja 35 aloitamme kello 9:15 paitsi keskiviikkona 21.8. aloitetaan kello 9:00. Varaudu olemaan paikalla päivittäin kello 15 saakka. Nämä kaksi ensimmäistä opiskeluviikkoa käytämme ns. oppimisen metataitojen tutkimiseen, digitaalisen muotoilun pedagogiikan ja oppimiskäytäntöjen hahmottamiseen ja toisiimme tutustumiseen. Samalla tutustumme myös koulun tiloihin ja toimintamahdollisuuksiin. Myös opiskelijat ja opiskelijajärjestöt järjestävät ohjelmaa.
Opiskelu on sitä palkitsevampaa, mitä enemmän olet itse valmis panostamaan omaan oppimiseesi. On tärkeää, että suunnittelet opintojesi etenemistä tavoitteellisesti alusta alkaen. Henkilökuntamme on tukenasi opintojen suunnittelussa. Tärkeässä roolissa opintojen ohjauksessa on ryhmän opettajatuutori eli HOPS-ohjaaja. Sinun ryhmäsi opettajatuutori on Juhana Kokkonen. Jos olet aikaisemmin suorittanut korkeakouluopintoja muualla, niin keskustelet hänen kanssaan ensimmäisten viikkojen aikana myös opintojen hyväksilukemisesta. Lisätietoja opettajatuutoroinnista ja HOPS-ohjauksesta saat opintojen alettua.
Sinulla on myös mahdollisuus lainata koululta kannettava tietokone opintojesi tueksi. Koulun tietokoneet on aina palautettava kesäksi koululle. Jos lainaat koneen, niin olet vastuussa koneesta, jos sille vaikka tapahtuisi jotakin. Suurin osa opiskelijoista lainaavat koulun koneen ainakin ensimmäiseksi opiskeluvuodeksi.
Muistathan ottaa ensimmäisenä opiskelupäivänä mukaasi henkilöllisyystodistuksen. Aloittavien opiskelijoiden henkilöllisyys tarkistetaan ilmoittautumisen yhteydessä. Ota ensimmäisenä päivänä mukaan myös muistiinpanovälineet.
Käyttäjätunnukset
Opiskelua varten tarvitset käyttäjätunnukset Metropolian tietojärjestelmiin. Aktivoi käyttäjätunnuksesi ennen opintojen alkamista verkkopankkitunnusten tai mobiilivarmenteen avulla. Tutustu tunnuksen aktivointia koskeviin ohjeisiin Metropolian tietohallinnon sivuilla ja ota tunnukset käyttöön ohjeiden mukaan. Muista ottaa käyttäjätunnuksesi itsellesi muistiin!
Tarvittaessa saat apua ja lisäohjeita käyttäjätunnusten aktivointiin ensimmäisenä opiskelupäivänä 19.8. Jos et ole saanut käyttäjätunnuksia aktivoitua ennen opintojen alkua, ota verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenne mukaan aloituspäivänä 19.8.
Kun olet aktivoinut käyttäjätunnuksesi, voit ottaa käyttöön myös Tuudo-sovelluksen. Tuudo-sovellus toimii digitaalisena opiskelijakorttina, ja sen avulla saat esimerkiksi Kelan ateriatuen käyttöösi. Tuudo kannattaakin ladata puhelimeen sovelluskaupasta ja ottaa käyttöön heti käyttäjätunnusten aktivoinnin jälkeen, niin voit halutessasi saada lounaan opiskelijahintaan jo ensimmäisenä opiskelupäivänä.
Syksyn 2024 opintojaksot
Syyslukukauden aikana ryhmäsi opetussuunnitelmaan kuuluvat seuraavat opintojaksot:
- Opiskelu- ja viestintätaidot (5 op)
- Käyttäjälähtöinen suunnittelu (5 op)
- Merkkaus- ja sivunkuvauskielet (5 op)
- Ammatillinen englanti (5 op)
- Käyttäjälähtöinen suunnitteluprojekti (10op).
Syksyn aikatauluja ja opintojen sisältöjä käydään tarkemmin läpi opintojaksolla Opiskelu- ja viestintätaidot.
Jos sinulla on kysyttävää opintojen aloituksesta, voit olla yhteydessä koulutussuunnittelija Mika Rintalaan 12.8.2024 alkaen (mika.rintala [at] metropolia.fi (mika[dot]rintala[at]metropolia[dot]fi), puh. 040 714 5119).
Hyvää kesää, syksyllä nähdään!
Terveisin,
Dimun opettajat
Opiskelijatutoreiden terveiset
Katso opiskelijatutoreiden terveiset opiskelijakunta METKAn sivuilta.
Opiskelupaikan vastaanottamiseen liittyvät kysymykset
Metropolian hakijapalvelut vastaa hakuprosessiin ja opiskelupaikan vastaanottamiseen liittyviin kysymyksiin myös kesän aikana:
hakijapalvelut [at] metropolia.fi (hakijapalvelut[at]metropolia[dot]fi)
puh: 040 712 5100